Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Chrapcanie u bábätka (1mesiac)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka chcela by som sa spýtať ako riešiť chrapcanie u bábätka 1 mesiac. Už vyše 2 týždňov dieťa chrapci (ako keď máte nádchu a máte hlieny v nose a snažíte sa dýchať cez nos) niekedy pomôže vyvysena poloha ale niekedy ani to. Dieťa zle spí a budí sa na to ako keby mu to zabehlo občas ho z toho napína na zvracanie. Ak použijem odsávačku tak odsajem zopár hlienov ale chrapcanie veľa krst nezmizne. Používam aj morskú vodu do nosa.
    Vedeli by ste mi poradiť čo by som vedela spraviť aby som mu uľahčila dýchanie a spánok ?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Podľa toho, čo píšete, má s veľkou pravdepodobnosťou reflux, obsah žalúdka sa mu dostáva do nosa a to dráždi nosovú sliznicu, a preto chrapčí a robí sa mu hlien. Takže treba sa snažiť o vyvýšenú polohu na spánok, pokračovať v morskej vode do nosa a odsávaní podľa potreby. Ak máte umelé mliečko, tak zmeňte na AR typ formuly. Ak dojčíte, môžete skúsiť pridávať Nutriton (zahusťuje mlieko) do mlieka alebo zarobiť v dojčenskej vode a dávať pred a počas dojčenia podľa návodu v príbalovom letáku. S pozdravom doki Katka