Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Vitamín D

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám otázku. Dali sme omylom 9mesacnej dcérke 4 kvapky devit vitamínu. Hrozí nejaké predávkovanie?
    Ďakujem za odpoveď

Podobné otázky

  • Vitamíny na podporu imunity

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka,
    rada by som poznala Váš názor na užívanie vitamínov na podporu imunity malých detí.

    Syn bude mať v auguste 2 roky a od septembra nastupuje do detských jaslí. S chorobami, našťastie, nemáme problémy, nebýva chorý, aj keď sa kolektívu detí nevyhýbame. Vitamíny mu špeciálne nedávam, ale snažím sa mu poskytnúť stravu bohatú na vitamíny. A teraz, ako pôjde do jaslí, počúvam skoro od každého z okolia, že by mal začať užívať podporné vitamíny na imunitu, lebo v kolektíve schytá všetky choroby...

    Ja som si vedomá toho, že keď príde do kolektívu, tak hrozia častejšie choroby. Ale stále som zastávala názor, že dieťa si tým musí prejsť a vybudovať imunitu.

    Ďakujem za Váš názor.

    Martina

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Článok o podpore imunity je v knižke "Pediatria pre zvedavých rodičov", kde tomu venujem niekoľko strán - čo je dôležité urobiť, ako nastaviť režim. Dôležitá je naozaj pestrá strava, denný pohyb na vzduchu, na slniečku, dostatočný spánok a psychická pohoda dieťaťa - podporujúce a rešpektujúce domáce prostredie. Z výživových doplnkov odporúčam nanajvýš betaglukány (napr. imunoglukán, či iné preparáty z hlivy ustricovej) - tie treba užívať už 2-3 mesiace pred nástupom do kolektívu, príp. omega-3. Samozrejme vitamín D treba stále podávať denne 1-2 kvapky. Iné veľmi nepovažujem za nutné. S pozdravom doki Katka

  • Podávanie liekov mesiac a pól starému bábätku.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem pekný deň Pani Doktorka.
    Chcela som sa opýtať ohľadne podávania liekov bábätku. Skrz zdravotné problémy som musela prestať kojiť a od vtedy vždy po porade s Paní Doktorkou hľadáme vhodné mliečko pre Našu dcérku. Sunar Nás zapekal, boli sme na Bebe Sensitive a momentálne sme na Nutrilone Comfort Colics.
    Malej dávame do mlieka 3x denne Infant Dophilus a pridali sme Espumisan. Aktuálne máme koliky a chceme jej dávať do mliečka Colief.
    Ako si to rozvrhnut? Môžem dať espumisan a colief spolu? Keďže to ide do každého mliečka a keď dávam probiotika vynechať? Taktiež jej dávam vitamin D DeVit a už sa mi ti zdá veľa a neviem ako postupovať.
    Ďakujem za prečítanie a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Osobne by som to videla takto: raz denne probiotiká, Coliprev s každým mliekom, vitamín D, samozrejme, raz denne do mliečka. Espumisan by som vynechala, keďže Vám asi nepomohol, ak pridávate aj Coliprev. Zväčša odporúčam každý rpeparát vyskúšať pár dní, či má efekt a až potom skúšať iný. Probiotiká treba dávať dlhodobejšie, aby mali nejaký efekt. A vitamín D samozrejme nemôžme vynechať. S pozdravom doki Katka

  • Omega3, rybí olej

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať či je vhodné nasadiť 8 mesačnému na podporu vývoja rybí olej. Čítala som rôzne názory ,preto sa chcem spýtať vás , či odporúčate pred jedným rokom dieťaťa dopĺňanie omega3. A ak áno, je jedno akým olejom (značka) alebo viete niečo odporučiť ?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Myslím, si, že to nie je potrebné. Jednak určite dávate vitamín D - ak náhodou nedávate, ten je potrebné dávať denne. A druhak, buď je dieťa dojčené a má všetky potrebné látky v Vašom mlieku (Vy si môžte dať rybí olej, či inú formu omega-3) alebo má umelé mlieko, ktoré je obohacované o rôzne minerály a látky potrebné na vývoj. Takže z môjho pohľadu nie, netreba. Najskôr niekedy okolo 3 roku života a aj to len v špecifických prípadoch (dieťa s tendenciami k nesústredenosti, či hyperaktivite alebo pri častých infektoch). Vo všeobecnosti to vôbec neodporúčam. Omnoho dôležitejšia je pestrá, vyvážená a kvalitná strava. S pozdravom doki Katka

  • Zmena vo vyprázdňovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, máme doma 3 mesačného chlapčeka. Doteraz bolo jeho vyprázdňovanie bez problémov. Je kŕmený UM, stolica bola 1-3x denne, farba žltá s hrudkami, konzistencia tekutá ale nie zase vodová, bez hnačky alebo zápchy.
    Už 2 týždne ale nekaká. Keď mu pomôžeme teplomerom, výjde z neho stolica zelenkastej farby, konzistencia ako keby taká pasta, čiže hustejšia. Postupne potom vychádza stolica dožlta, aká aj býva. Zápcha to podľa mňa nie je, tvrdú stolicu ešte nemal.
    Prosím čím mohla táto zmena nastať? UM sme nemenili, dávame probiotiká Probiofix, vitamín D Jamieson odjakživa takže neviem či to má na to nejaký vplyv. Bojíme sa, aby sa nezapiekol, preto pomáhame každý deň 1x teplomerom ale nechcem, aby si na to zvykol. Môže to mať súvis s vývinom tráviacej sústavy? Ako ďalej postupovať?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž nie je jednoduché sa vyjadriť k tomu, prečo sa mu zmenila frekencia stolice, keď ste nemenili UMF. Každopádne môže kakať raz za 3 dni. Takže určite mu nepomáhajte teplomerom každý deň. Len, ak sa Vám na tretí deň sám nevykaká, vtedy by som k tomu pristúpila, ale aj tak by som predtým ešte skúsila cvičiť s nôžkami, polohovať ho a skúsiť mu pomôcť inak ako dráždením konenčíka týmto spôsobom. Taktiež treba zmeniť probiotiká. Probiotiká vo všeobecnosi treba striedať práve preto, aby sa nám nestalo, že nám budú prevyšovať nejaké baktérie, ktoré môžu napríkald spraviť to, že bude stolica menej častá. Každé probiotiká majú iné zloženie mikróbov a organizmus si z toho vždy vezme to, čo uzná za vhodné. Takže, keď skončíte túto fľaštičku Probiofixu, kúpte dáke iné kvapkové probiotiká. A potom zase iné a zase iné, dnes je ich na trhu pomerne veľa, takže máte možnosť striedať - Biogaia/Biopron/Jamieson probiotiká/BiolacActiv, a iné. Taktiež aj dnešné umelé mlieka častokrát obsahujú probiotiká a častejšie ako predtým mávajú deti zelené stolice - osobne to pripisujem práve tým mliekam s probiotikami. Vysvetľujem si to tak, že črevo sa kolonizuje tým, čo je v tom umelom mlieku a ono by to tak aj sedelo na tie 2-3 mesiace. Kým sa tá črevná flóra akoby ustáli, zastabilizuje, tak to chvíľu trvá. To neznamená, že teraz máte hneď meniť formulu, ale pokiaľ by to zapekanie uňho pretrvávalo a nekakal by ani raz za tri dni sám, určite to treba v spolupráci s ošetrujúcim pediatrom skonzutlvať a zvážiť zmenu mlieka. Nie je vhodné pravidlene a dlhodobo pomáhať dieťaťu teplomerom/rektálnou rúrkou. Preto skúste mu dať ten čas na stolicu raz za tri dni, zmeniť probiotiká, odsledovať si stav a následne riešiť s pediatrom. S pozdravom doki K.

  • Doplnenie otazky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem pekne za odpoveď.
    Ešte sa spýtam.. ako zistim že už dieťa kašle chorobné a nie len zo zabehnutia...syn má 3 mesiace..musí byť aj teplota alebo sopliky?
    Ako mam podporovať imunitu..treba aj nejaké vitaminy?
    Aké má byť správne prostredie v byte..snažím sa chodiť von aj vetrať..ale mame aj 3 psov vo vnutri
    Je dojceny..

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Dojčené dieťa nepotrebuje žiadne ďalšie podporovače imunity, jedine vitamín D. Závažnejší kašeľ je hlavne častejší, bez ohľadu na dojčenie, či odgrgávanie, častokrát býva spolu so sopľom alebo zvýšenou teplotou alebo celkovým útlmom-únavou-dieťa je aj spavejšie, menej mu chutí jesť. Vhodné podmienky pre dýchacie cesty je chladnejšia a vlhšia spálňa, resp. aspoň ten relat. chlad okolo 20°C. Každodenné vychádzky ideálne hodinu, príp. viac, ak je dieťa spokojné, resp. spí - v každom počasí sú veľmi dôelžité pre imunitný systém. Odporúčam našu knižku "Pediatria pre zvedavých rodičov", ktorú si viete objednať aj z tejto stránky Mama a ja - je tam okrem iného aj článok o imunite - ako ju posilňovať, s čím súvisí imunita, a tak. No keďže máte malé bábätko a predpokladám prvé, určite si v tej knižke nádjete toho vééééľa, čo Vám pomôže takmer so všetkým, čo budete v najbližších mesiacoch riešiť ;) Prajem pekné dni! doki K.