Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Odmietanie um u 9mesačnej dcérky.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň dcérka bola do 5 mesiaca kojená a od 5mesiaca do 9 na um beba comfort.Pred nedávnom mala 6.chorobu a presne v tých dňoch jej vyšiel aj 1.zubok.Od vtedy mi uplne odmieta večerné um nevypije vôbec nič.Ale keď jej ponuknem niečo iné tak papá.Um papá ešte ráno a to už tiež nevypije celé ale nechá zo 180 ml nejakých 30ml...A dnes mi uplne odmietla aj um o 15:00 a nevypila nič.Keď som jej ponukla v zápätí banán tak ten chcela.Vyskúšala som jej dať um do misky a podávať lyžičkou no ako nahle som sa s mliekom priblizila k ustam tak znervoznela a vypluvala proste nieje šanca jej dať mlieko.Viete mi povedať či je v poriadku keby je už bez um? Lebo neviem ako jej ho mám dať keď ho nechce.Inak papá všetko krásne.A čo jej dávať miesto neho prosím? Niekde som čítala že aj nejaké syry a tak ale vôbec neviem aké sú v poriadku pre také malé bábo.Alebo jej mám dať kravské prípadne kupované z krabice? vôbec neviem.Ďakujem za rady,pekný deň!

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Koľko Vám stoleruje, toľko Vám stoleruje. Ak už nechce, tak sa snažte dávať príkrmy - pridávať stále nové potraviny vrámci príkrmu, rôzne kombinovať. Čo sa týka mliečnych výrobkov môže jogurty, príp. môžte neskôr strúhať tvrdý dlhozrejúci syr - ako pecorino romano alebo parmezán, príp. natierať Lučinu na chlebík. Po roku už môžte podávať aj tvarohové výrobky a ostatné tvrdé syry - zásadné je, aby neboli zbytočne príliš slané a taktiež, ako pri vštkých potravinách pre deti, aby bolo ich zloženie, čo najstručnejšie. Akby ste ešte chceli skúsiť nejaké umelé mlieko, možno skúste HA variant alebo inú značku. Môže byť, že jej proste prestalo chutiť. Pre mňa je zásadné, že ostatné jedlo jej chutí a zdá sa, veľmi. Takže sa jednoducho snažte o pestrosť v jedle. S pozdravom doki Katka