Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Nespokojne batoľa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,mám 18mesčného syna ktorému všetko vadí.Je to vytúžené dieťatko tehotenstvo bolo bez problémov ale od narodenia mu všetko vadí.Ako malý mal skrytý reflux,silne koliky bol na UM,mal krátke 30min spánky.V kočíku sa mu nepáči v autosedačke už vôbec nevydrží to max do 10km inak plače alebo sa povracia(to už máme druhu autosedacku nakoľko korytkove sedenie mu nevyhovuje)aj kočík máme už druhy.Nerad sa prebaluje,umýva zuby,vonku po svojich nechce chodiť(chodiť začal v 15m)boji sa keď ideme do obchodu,lekárne,k doktorovi, keď ideme k rodine na návštevu to tiež plače,(vsade plače)v noci sa zobudí z strasnym plačom a musím ho zobrať do postele a to nás kope rozťahuje sa potom sa zobudí a 2hodiny si mrmoce.S deťmi je máličko ale ma ich rad cez leto na ihrisko chodíme stále ale keď je zima to je horšie.Po chorobe od 15m už nechce piť vôbec žiadne mlieko ,ale jogurty a mliečne polievky spapa.Nosili sme ho aj v nosiči a myslím že sa mu dosť venujeme.Celkovo je toho dost, neviem či sme spravili niekde my chybu,inak je to zlate dieťa aj sa pohra aj sa blázni a behá kade tade, neobsadí len teda mám pocit že ma problém zo všetkým. Ako bi sme mali postupovať ?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Ja by som to nevidela až tak čierno, ako z úvodu píšete. Lebo na konci píšete, že je to zlaté dieťa, tak potom asi nebude stále len nespokojný. Avšak sú deti, ktoré majú radi svoju rutinu, pocit bezpečia, nemajú radi zmeny, a keď, tak len postupné a zvykajú si dlhšie. Tak isto sú deti, ktoré sú citlivé na rôzne povrchy, na dotyky, na blízkosť druhých osôb. Všetko, čo popisujete som už zažila na niekoľkých deťoch. Možno máte pocit, že je toho u Vás veľa, ale mne to príde, ako situácie z pomerne rovnakej kategórie. Možno by ste mohli konzutovať detského psychológa, aby Vám poradil, ako s takýmto dieťatkom komunikovať, ako s ním fungovať. Do, čoho ho netlačiť, a kde máte priestor sa rozvíjať. Čo sa týka nepitia mlieka, to je úplne najmenej. Ak konzumuje mliečne výrobky, je to úplne dostačujúce. Najdôležitejšie je snažiť sa Vášmu dieťatku porozumieť a nájsť ten správny spôsob komunikácie. Veľmi fajn je kniha - "Ako hovoriť, aby nás deti počúvali od 2-7 rokov". Sú tam popisované rôzne situácie, aj konkrétne témy a je tam jedna kapitola venovaná "superciltivým" deťom. No mžono Vám bude stačiť dobrý detský psychológ a ten Vás navedie. S pozdravom doki Katka