Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Reagovanie na meno

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať, do kedy má dieťa reagovať na svoje meno. Synček má 7 mesiacov a týždeň a reaguje na meno len zriedka a aj to si nie sme istý či na meno alebo na tón hlasu.
    Kedy nereagovanie je v norme a kedy už nie ? Začínam sa na obávať či je všetko v poriadku, lebo staršia dcérka v tomto veku už pekne reagovala.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pekný deň prajem! Nuž na túto otázku Vám asi neviem odpovedať. Možno skôr detský psychológ by sa vedel vyjadriť k reagovaniu na meno. Osobne sa skôr zaoberám reagovaním na zvuky vo všeobecnosti. Ono dieťatko časom pochopí, že sa jedná o jeho meno, ale spočiatku si myslím, že, ako píšete, ide skôr o to, že dieťa počuje tón hlasu, vníma Váš pohľad, vníma, že hovoríte naňho, ale, ak ste niekde ďalej a nehovoríte naňho s očným kontaktom, neviem povedať, kedy dieťa už eviduje, že sa jedná o slovo, ktoré značí jeho meno a malo by reagovať. Ono aj ostatné slová, ktoré si dieťa uvedomuje, čo znamenajú a začína ich tým pádom používať, je zväčša okolo roka, kedy hovorí mama, ham, či iné jednoduché veci a už vlastne rozumie, že slovo niečo znamená. Vtedy už by mohlo vedieť aj, že slovo značiace jeho meno, je jeho meno, a keď sa vysloví, týka sa len jeho. Jednoducho, ako nad tým rozmýšľam, príde mi to vcelku komlpexné a skôr sa týkajúce zrelosti psychiky - rozumovej činnosti. Takže možno naozaj skúste položiť túto otázku dákemu detskému psychológovi. Príp., ak máte knižku Psychológia pre milujúcich rodičov, skúste pohľadať tam. Síce som tú knihu čítala, ale je to už dáky ten rok a všetko si nepamätám :) S pozdravom doki Katka