Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Čokoládová cysta v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som som v 8tt. prvej gravidity a od 6tt. mi podľa usg bola okrem tehotenstva diagnostikovaná aj 6 cm cysta. Lekár mi vyšetril aj onkomarkery a mala som zvýšený jeden index, neviem presne aký, podľa neho ide teda najskôr o čokoládovú cystu. Rozmer nemení, deformuje sa len jej tvar narastajúcou maternicou.
    Endometriózu som doteraz nemala diagnostikovanú ani podozrenie na ňu, všetko bolo v poriadku. Počatie nám išlo relatívne rýchlo, prirodzene.
    Môže táto cysta ovplyvniť graviditu, resp. ďalšie obdobie a ako sa rieši-len sledovaním alebo sú aj nejaké riziká počas tehotenstva?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nevidel som nález na ultrazvuku, ale môže ísť aj o zakrvácané žlté teliesko, ktoré by malo postupne zmiznúť. Aj endometrioza sa v priebehu tehotnosti môže zmenšiť a nemala by robiť žiadne problémy. Stav stačí sledovať.