Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,

    v 12. týždni tehotenstva mi bol v moči zistený streptokok. Nemala som však žiadne príznaky premnoženia tejto baktérie, žiadne pálenie, svrbenie, rezanie a pod. Môj gynekológ mi nasadil atb na preliečenie.
    V 24. týždni bol výsledok z moču negatívny a ster v 36. týždni takisto negatívny.
    Podľa môjho gynekológa je vraj zaužívaný postup, že ak bol raz v tehotenstve streptokok prítomný, musia sa počas prvej doby pôrodnej podávať atb do žily.
    Je to naozaj tak a je všade aj u Vás na klinike takýto postup zaužívaný ak sa jedná napríklad aj o taký prípad aký mám ja?
    Ak to nie je nutné a nebezpečné pre bábätko, rada by som sa vyhla zbytočnému podaniu atb a stresu, či stihnem prísť včas do pôrodnice aby mi ich podali.

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno ak bol naozaj nájdený strepotokok skupiny B v moči, považujete sa už za pozitívnu a odporúča sa antibiotická profylaxia počas pôrodu. Nie je však potrebné sa stresovať, dôležité je o tom vediet, a aj keby sa nepodali antibiotiká včas, bude sa sledovať novorodenec.