Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Skrátený krčok v 29tt

    , Autor: domiha

    Dobrý deň pán Doktor,
    Chcela by som sa spýtať, či sa mám závažne obávať predčasného pôrodu, keď pred mesiacom na kontrole mal môj krčok dĺžku 38mm a včera na kontrole pani doktorka zistila jeho skrátenie na 26mm... Nasadila mi progesterón a tiež magnerot 3x1 tbl denne. O týždeň mám ísť opäť na kontrolu, no, samozrejme, že v hlave už vidím obrovský výkričník pri slove predčasný pôrod :( V r. 2021 som absolvovala aj konizáciu. Čakajú ma posledné 2 týždne v práci, kde ale iba sedím pri PC, bez stresov. Všetky najbližšie akcie ako divadlo, návštevy a podobne som zrušila kvôli nariadenému kľudovému režimu doma. Mám sa však obávať, že 26mm je naozaj málo a hrozí mi predčasný pôrod?
    Ďakujem Vám vopred veľmi pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotná konizácia zvyšuje riziko predčasného pôrodu cca. dvojnásobne. 26 mm je hraničný nález, užívajte progesteron vaginálne podľa odporučenia, uvidíme aká bude progresia. Ak by sa krčok skracoval, dá sa ešte zvážiť aj serkláž (zašitie).