Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Utrogestan

    , Autor: Hunty

    Dobrý deň. Som v 9.týždni tehotenstva a nevedome som používala utrogestan peroralne. Predpísal mi ho doktor, ale nepovedal mi ako ho mam užívať. A ja som nevedela ze sa užíva vaginálne. Hrozí niečo môjmu bábätku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    utrogestan sa môže užívať perorálne aj vaginálne. Na začiatku tehotnosti je to jedno, ako sa podáva, pri prevencii predčasného pôrodu po 26. týždni by sa mal podávať vaginálne, aby sa vstrebával rovno do krčka a spevnil jeho štruktúru. Vášmu zárodku z tejto strany nič nehrozí.

Podobné otázky

  • Progesteron

    , Autor: vesssa

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac ) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecný liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene? co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    progesteron do pošvy (utrogestan, progestanelle) sa dáva v týchto dvoch prípadoch
    - žena v minulej tehotnosti predčasne porodila
    - žena má skrátený krčok, menej ako 25 mm.
    Inak podávanie nebolo overené štúdiami. Liek je bezpečný, ale mal by sa podávať iba keď je na to dôvod. Dilatácia obličky nie je dôvod na podávanie progesteronou a predčasný pôrod sama o sebe nespúšťa.
    Progesteron do pošvy účinkuje tak, že spevňuje štruktúru krčku a bráni jeho skracovaniu. Vysadením sa predčasný pôrod nespustí.
    Maltofer je bezpečný. Chudokrvnosť v tehotnosti zvyšuje riziko rôznych komplikácii, preto sa železo štandardne podáva ak je potrebné.

  • Vyššia dávka lieku

    , Autor: Nika47

    Dobrý deň p. Doktor, som v 21tt a otvára sa mi krčok. Lekár mi predpísal Utrogestan 100mg (2 tbl večer vaginálne), som však alergická na sóju, ktorú tento liek obsahuje, tak mi ako náhradu zastupujúca lekárka predpísala Amelgen 400mg (každý druhý deň). Je aj takáto vyššia dávka v poriadku, čo sa týka vplyvu na plod? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je dôležitá dlžka krčka, nie "otváranie". Ak je cervikometria nad 30 mm (niektorí udávajú 25 mm) tak je riziko potratu rovnaké ako v bežnej populácii. Ak sa krčok výrazne skracuje, možno zvážiť aj jeho zašitie.
    Amelgen 400 mg je bezpečná dávka.

  • Kludovy režim a rizikové tehotenstvo

    , Autor: Lucik...

    Dobrý deň prajem,
    aktuálne zajtra začínam 35tt, dnes som 33+6, od približne 25tt mám kvôli skracujúcemu sa krčku a tvrdnutiu brucha nasadený kludovy režim s liečbou Utrogestan 0-0-2 a Magnerot. Bola som raz hospitalizovaná 3 dni kde mi dávali MGSO4. Počas týchto viac ako dvoch mesiacov len ležím s nohami vyššie, stále som doma, nikam nechodím len keď po byte na wc, obed. lekárka na poslednej poradni namerala krčok cca 20mm bez vnútorného funnelingu ( pár týždňov dozadu som mala s funellingom) a povedala aby som ešte potiahla aspoň do 36TT kludovy režim, čo najdlhšie aby ak nahodou sa bábätko narodilo už úplne donosené, lenže mne posledne týždne aj keď sa idem najesť a sedím dlhšie alebo trosku dlhšie pochodim po byte nevladzem dýchať a strašne mi je ťažko, točí sa mi v hlave kvôli môjmu nízkemu tlaku. Chcem sa opýtať, stále mám dodržiavať kludovy režim na lôžku takmer cely deň alebo môžem aj cestovať autom k rodine 15 minút od bytu alebo sa ísť prejsť alebo o týždeň mame opekacku vo firme tak ísť tam ku kolegom môžem? Alebo radšej mám ešte potiahnuť čo najdlhšie sa dá? Bojím sa aj toho, aby som potom vládala odrodiť ak sa niekedy v 37tt rozchodím.. už to je na mňa naozaj dlho ležať sama, ale nemám problém ak by sa niečo malo stať bábätku ostať ležať radšej .. prosím o vašu radu, ku svojej gynekologické už nepôjdem len priamo do pôrodnice o 2 týždne na kontrolu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prísny kľudový režim jednoznačne nepredlžuje graviditu a už sa neodporúča. Môžete normálne žiť, najdôležitejší je ten utrogestan.

  • Let v 24tt

    , Autor: Simina11223344

    Dobrý deň, som aktuálne v 24tt a chystáme sa zajtra na dovolenku do Grecka, letecky, cca 2-3 hod let. Na začiatku tehotenstva som kvôli špineniu začala užívať utrogestan 300 a užívam ho dodnes. V 18tt sa mi začal skracovať krčok, nález bol skrátený o 2mm, ležala som v nemocnici 4 dni, magnezko a pod. Ustálilo sa to a teraz je to v úplnom poriadku, krčok uzatvorený, tuhý. Jedine, čo ma trápi, sú Braxton-hicksove kontrakcie, párkrát za deň, čítala som, že to je normálne v tehotenstve, ale gynekologicka mi neodporúča letiet, resp, na vlastne riziko.. užívam stále magenzium a ten utrogestan. Myslite si, že let môže mne alebo dieťaťu ublížiť ? Neviem sa rozhodnúť, či ísť alebo neísť… na vyšetrení som bola 4.6.2024 kedy bolo všetko v poriadku… vďaka za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete mi absolútnu dlžku krčku, skrátenie o 2 mm je pravdepodobne chyba merania, je to normálne, že chyba pri dvoch meraniach môže byť až 3 mm.
    Ak máte normlny krčok (viac ako 25 mm) je cestovanie bezpečné z tohto hľadiska.

  • Bolesť slabín

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň
    Od rana svalovú bolesť v slabinách alebo zo zadnej strany stehien resp.spodná časť zadku nie je veľmi silná ale cítiť ju je pravda že som včera dosť sedela v aute (3-4hodiny)možno je to z toho len teda sa chcem uistiť či je tato bolesť nebezpečná alebo je z roztahovania vázov? Cítiť to hlavne keď sedím. Krčok kontrolovaný v utorok bol nezmenený 3cm uzavretý beriem 3x2 magnerot a utrogestan (koniec 26tt) brucho dnes netvrdlo, pohyby cítim.
    Ďakujem