Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Genitalny herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor, pri pošve sami urobil malý pľuzgier myslim že sa to volá genitalny herpes občas ma svrbi som v 22 tyždny a mám obavy o babetko myslite ze to zmizne samo alebo mam navštíviť svojho gynekológa?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak to máte opakovane, tak by sa naozaj mohlo jednať o genitálny herpes, ak máte prvý krát takýto výsev na vulve, tak je to málopravdepodobné. Bolo by dobré to odlíšiť, pretože ak trpíte herpesom opakovane, mala by ste v poslednom mesiaci brať lieky proti výsevu.

Podobné otázky

  • Virus herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pan doktor, momentalne som v 1. trimestri tehotenstva (10tt) a trpim genitalnym herpesom, ktory som uz od zaciatku tehotenstva mala dva krat, nejde o prvotnu infekciu, genitalny herpes mam uz niekolko rokov... (zvyknem mat herpes aj na pere, ale ten je menej casty) kedze sa mi takto opakuje, moze to znamenat, ze nemam dostatocny pocet protilatok a plod je ohrozeny a moze sa poskodit ?alebo protilatly mam vytvorene a opakuje sa z dovodu inych faktorov ako hormonalne zmeny, pokles imunity a pod. ? gyn. mi povedal, ze kazdy virus je nebezpecny...nerozumiem ci je teda plod dostatocne chraneny, alebo sa virus dostava aj k plodu, mam obavy, vopred dakujem za vysvetlenie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte recidivujúci herpes, tak by mal byť plod chránený Vašimi protilátkami. V tehotnosti je celkovo mierne znížená imunita, preto sa Vám môžu opakovať recidívy.
    V 36. týždni by ste mali mať nasadený acyklovir 3x400 mg denne až do pôrodu, aby sa Vám nevyhodil výsev pred pôrodom.

  • Genitálny herpes - prvýkrát

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    v 27. týždni tehotenstva mi bol zistený genitálny herpes. Nebolí, ani ho necítim, len je vizuálne viditeľný. Mám ho na dvoch miestach - v záreze medzi stehnom a vaginou je celkom rozšírený a medzi zadkom a vaginou mám jednu vyrážku. Herpes mávam pravidelne na perách, no na vagíne prvýkrát, preto mám strach či to nejako môže ohroziť moje dieťa. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne sa jedná o tzv. postprimárny herpes, kedy Vy máte protilátky proti herpesu typu 1 (ústny typ) a dostala ste herpes typu 2 (genitálny typ), riziko ohrozenia plodu je minimálne.
    Ak je to naozaj prvý výsev v oblasti genitálu (nikdy ste ho nemala) tak je potrebné zvážiť vedenie pôrodu cisárskym rezom, pretože ešte nemusíte mať ochranné protilátky v čase pôrodu, ktorý by chránili plod pred prechodom infekcie.

  • Herpes simplex typ II

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Doktor,
    Viem,ze na temu genitalny herpes ste tu uz pisali,mna by vsak k tomu este nieco zaujimalo.
    Som v 26tt a behom tehotenstva sa mi urobil vysev uz 2krat zrejme "vdaka" oslabeniu imunity chripkou. Ak si dobre spominam,uz som vysev mala aj pred tehotenstvom.Chcem sa teda spytat:
    1. Ak som uz mala vysev pred tehotenstvom,zabezpecia protilatky ochranu plodu na 100% ?
    2. Ak by nebol plod "vdaka" herpesu v poriadku,ukazali by to tripple testy,alebo morfologicky uzv? obe som mala ok
    3. Ak by som nahodou v case porodu mala vysev,nemoze sa stat,ze si to nikto nevsimne a nariadili by prirodzeny porod? Neni lepsie pre istotu zvolit cisarsky rez aj tak? (mavam tak 2 - 3malinke pluzgieriky na vonkajsich pyskoch,ktore sice pobolievaju,ale nie je to nic strasne)

    Vopred Vam dakujem za odpoved,snad ma uz konecne upokoji,vzhladom na mnozstvo roznych nazorov na tuto temu.
    Pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. áno, recidivujúci herpes nepoškodzuje plod
    2. nie tripple testy ukazujú postihnutie genetické, alebo rázštep
    3. u nás dávame ženám s recidivujúcim herpesom v poslednom mesiaci gravidity 3x400 mg Herpesinu tablety, čím sa vyhneme riziku výsevu v termíne. Ak nie je výsev tak nie je cisársky rez indikovaný.