Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nízko uložená placenta

    , Autor: Any_

    Dobrý deň, som v 33tt, mám nízko uloženú placentu a bábätko je priečne uložené je ešte nejaká šanca ze placenta vyjde vyššie? Nepredstavuje to pre bábätko nejaké komplikácie ak je takto otočené?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na tom, ako nízko je placenta uložená. Ak prerastá na obe strana kanála krčka maternice, tak sa zrejme už nevytiahne a budete musieť rodiť cisárskym rezom. Ak sa vytiahne viac ako 20 mm od bránky, tak je prirodzený pôrod možný a bezpečný.
    Priečna poloha plodu v termíne pôrodu je pomerne zriedkavá, vyskytuje sa iba v 1% prípadov. Väčšina plodov sa pred termínom otočí do pozdlžnej polohy hlavičkou alebo zadočkom. Ak by plod ostal priečne, je indikovaný pôrod plánovaným cisárskym rezom v 39. týždni, alebo pri začiatku pôrodu. Ak by Vám odtiekla plodová voda, je dôležitý rýchly príchod do pôrodnice.

Podobné otázky

  • Placenta praevia a jej predčasne odlucovanie

    , Autor: Alis123

    Dobrý deň.
    Som 20+0, po páde som krvácala, vyjadrili podozrenie na odlucovanie placenty, plus diagnóza placenta praevia - do bránky vraj nezasahuje. Po 4 dňoch krvácanie už takmer úplne prestalo.
    Súvisí odlucovanie placenty zároveň s diagnózou placenta praevia? Pád nebol naozaj silný preto rozmyslam či nemohlo ísť len o náhodu že sa akurát spustilo krvácanie.
    Uvažujú nad prepustením...je nádej že to pár týždňov pri týchto podozreniach a diagnózach ešte potiahneme?
    A je potrebné len ležať, alebo môžem aj sedieť a základ je fyzicky sa nenamahat?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak placenta nezasahuje do bránky, nie je placenta praevia, maximálne nízko uložená placenta. Pád však môže spôsobiť odlučovanie placenty aj keď je normálne uložená. Neviem aký máte nález, aký rozsah placenty bol odlúčený a aký je ultrazvukový obraz. Ak nie je za placentou veľká zrazenina, tak je prognoza dobrá.

  • Nizko uložená placenta

    , Autor: Stewka

    Dobrý večer prajem. Zabudla som sa svojho lekára spýtať či môžem letieť, či to nemôže nejak ublížiť. Som v 20tt včera pri kontrole mi povedal že mám nižšie uloženú placentu. V správe mám napísané: placenta: zadná stena, vzdialená 2,0 cm od vnútornej bránky. Telesné šetrenie, abstinencia sexu.
    O dovolenke som pana doktora informovala ale to že budem letieť som zabudla povedať. Myslíte si že to môže nejak negatívne ovplyvniť placentu?
    Ďakujem
    Štewka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 20. týždni je úplne normálne, že je okraj placenty v dolnom segmente a 2 cm je normálna vzdialenosť. Ja osobne by som absolútne žiadne obmedzenia neodporúčal, ste zdravá tehotná. Do termínu sa placenta vytiahne.

  • Nízko uložená placenta

    , Autor: Daniela6636383

    Dobry den pan doktor,
    Som v 14tt tehotenstva (1.babatko) a moj lekar zistil ako pricinu dvojtyzdnoveho spinenia(dva dni ano, dva dni nie, na preskacku),nizsie ulozenu placentu.
    Je dovod na obavy alebo sa to samo napravi?
    Dalsia vec ze uz mesiace zaplateny vylet na USA(pred tym,nez sme vedeli o miminku), nakolko je tento stav rizikovy , v ziadnom pripadne miminko ohrozit nechceme.

    Dakujem

    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 14. týždni je trofoblast (budúca placenta) uložená takmer okolo celého plodu, preto je častým nálezom, že je uložená aj v oblasti dolnej časti maternice. Málokedy to však býva dôvodom krvácania, alebo špinenia. Väčšinou sa stav upraví. Čo sa týka výletu do USA, ak ste zakrvácala v tehotnosti, neviem či dlhý let cez oceán je vhodný, ak náhodou tehotenstvo skončí neúspechom, budete si to vyčítať (aj keby to nesúviselo).
    Inak aj takéto situácie ukazujú na význam plánovania tehotnosti.

  • Morfologický UZV, cvičenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán docent,
    momentálne som v 20 t. t. (podľa PM 19+6, zodpovedá g. t. 20+4). Na základe morfologického UZV mám placentu na prednej stene, nízko uloženú, II. stupňa zrelosti. Záver lekára aj vzhľadom na ostatné hodnoty bol, že je všetko v poriadku. Som prvorodička, mám niečo po 30-tke, snažím sa šetriť sa, pohl. styku s manželom sa nevyhýbam, zatiaľ sa cítim celkom dobre. Môžem byť aj naďalej pokojná?
    Chcem Vás ešte poprosiť o radu ohľadom cvičenia počas tehotenstva - Pilates, Joga alebo Tai Chi Chuan môžu byť?
    Za odpoveď vopred ďakujem, prajem všetko dobré.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nízko uložená placenta, ak neprekrýva a nedosahuje branku, nie je nijakým rizikom, do porodu sa vytiahne hore a bude uložená normálne.
    Cvičenie v tehotnosti je veľmi priaznivé a osožné, určite ho doporučujem.

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    dnes som bola na ultrazvuku a doktor mi robil kontrolu prietokov. Som v 35tt a že mám hraničné hodnoty - RI:0,65 IPP 3,05 . Mám ísť opäť na kontrolu v stredu, ale do ambulancie rizikovej gravidity, lebo placenta je oveľa zrelšia akoby mala byť - II.stupeň. Mám ísť aj na vyšetrenia na interné oddelenie a na anesteziológiu pre prípad ukončenia gravidity per S.C. Myslíte, že je veľké riziko, že tehotenstvo bude musieť byť ukončené skôr?
    Myslíte, že v prípade ukončenia tehotenstva je lepšie pôrod vyvolať alebo urobiť cisársky rez?
    Ďakujem a prajem pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bože to je neuveriteľné, ako dokážu niektoré doktori pacientov stresovať.
    1. prietoky máte v norme a nie je dovod na sledovanie, iba ak by bol plod menší a mala by ste menej plodovej vody, samotné vyšetrovanie prietokov izolovane je nezmysel
    2. placenta sa hodnotí stupňami ako zrelosť nie jej poloha, II. stupeň je normálny
    3. ak máte placentu praeviu - ak zasahuje bránke, potom je to dovod na sledovanie v rizikovej poradni, nízko uložená placenta v 35. týždni, ak nezasahuje k bránke nič neznamená. Ak bránku prekrýva, budete rodiť cisárskym rezom.