Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,802 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvacanie

    , Autor: Janik81

    Dobrý deň , chcem sa vás opýtať . Som 27+6 a vcera som bola okolo siestej v sprche holila sa tam dole . Na nohaviciach som sk našla takú jednu malu bodku nerieisila skm to . Potom okolo jednej v noci šla som na wc utrela na tosletaku bol moc a vedľa také tri červené bodky , potom som utrela zas a už bol ten papier červený , tak som sa kukla dole a priložila papier na tie pysky či ako a nasiakol krvou čože to boooo asi z tamad lebo videla som že tamto mi krváca a je tam taká vyrážka ak by to bolo priamo z maternice tak by to bolo po jedným utreti hneď alebo by mi to asi zanechalo nejakú stopu na gatach, ja som si to ešte skontrololovala a nemala sim žiadnu stopu krvi teda ak sa nemýlim . Brucho ma neboli a neopakovalo sa nič . Ja osobne sim neidla na pohotovosť keďže to pravdepodobne z vsguny nebolo nato si dávam pozor a kontrolujem a myslím že takto som to urobila aj včera . Ale stále mi to vŕta hlavou . Pohyby cítim . Ak by bolo niečo vážne už by sa to po jednou dni ukázalo? Ešte som. Čítala na nete či ak tk bolo z vnútra nemohli signalizovať odlúčenie ooacenty ? Ale b boli príznaky ak by sim to zanedbala včera? Bolesti v podbrušku som včera nemala a dnes trošku ma pobolieva láva strana sle to mám stym problémy od začiatku a súvi čo súvisí s roztsjivanim maternice a hlavne že to nieke vkuse celý deň . A do toho mi na tu stranu sa tkáči dieta.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak to bola čerstvá svetlá krv, s najväčšou pravdepodobnosťou to naozaj bolo z poranenia pri holení. Pri komplikácii tehotnosti sa často krváca tmavou krvou, podobnou menštruačnej.

Podobné otázky

  • Anembryomola a samocistenie

    , Autor: Jana222

    Dobry den, bola mi diagnostikovana anembryomola. Pred tyzdnom HCG bolo vyse 1300 a vcera uz bolo presne 21800. Som ca 11.tyzden, zatial este HCG stupa a sliznica maternice je vysoko. Na dalsi odber mam ist 15.04.2024. Moj gynekolog ma strasi nejakou invaziou, ak nepojdem na kyretaz. A na prijm.ambulancii gynekologie zasa odporucaju este pockat na spustenie krvacania samovolne. Bolesti ani tazkosti nemam, krvacanie zatial neprislo. Moja otazka znie, dokedy najneskor mozem cakat na samovolne cistenie? Rada by som cakala tak dlho, ako sa bude dat, kym sa krvacanie nespusti samo. Aby som sa vyhla kyretazi. Naozaj mi hrozi a o kolko dni ca ta trofoblasticka choroba? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladiny HCG sú naozaj vysoké a ak nie je vidno plod v maternici, určite je potrebné stav vyriešiť, a závisí podľa velkosti ultrazvukového nálezu, buď treba podať misoprostol (liek na čistenie maternice), alebo urobiť kyretáž. Ale už by som nečakal, pri takýchto hodnotách.

  • Čipsy v tehotenstve

    , Autor: Petruša02839

    Dobrý deň pan doktor chcela by som sa spýtať aký máte názor na petržlen na internete som sa dočítala že by sa nemal konzumovať pretože môže vyvolať kontrakcie, krvácanie, predčasný pôrod alebo potrat. Chcela som si dať čipsy s príchuťou smotanového syra a bylín lenže v zložení sa píše že obsahujú sušený petržlen a zmes korenia. Asi by som to radšej nemala jesť ? Ďakujem za odpoveď

  • Placenta praevia totalis

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som na konci 25 tt a lekár mi už s určitosťou povedal že mám placentu praevia totalis, že sa už určite nevytiahne vyššie. Za 2 týždne až mesiac mám ísť na magnetickú rezonanciu kvôli tomu, lebo som po cisárskom reze 2,5 roka a či mi neprerasta placenta. Doteraz som nesplnila ani nekrvacala našťastie. Dieťa je uložené priečne. Chcem sa spýtať či je naozaj pri tejto diagnóze potrebné už iba vyslovene ležať alebo si môžem dávať aspoň malé prechádzky. Samozrejme nezdviham nič ťažké, neupratujem ani nemám fyzickú námahu. Taktiež sa chcem spýtať od kedy podľa vás by som mala byt hospitalizovaná v nemocnici.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prísny kľudový režim nie je indikovaný, ale určite okrem MRI by bolo vhodné urobi´t aj podrobný ultrazvuk, ktorý je tiež presný na zistenie vrastenej placenta. Dokonca by som odporučil pôrod viesť v našej pôrodnici, ako jediní na Slovensku máme možnosti aj rádiológa ktorý nám preventívne vie dať cievky do ciev aby sa znížilo krvácanie.

  • Cievne zhluky

    , Autor: J_ank_a

    Dobrý deň pán doktor.
    Dnes som bola na kontrolnom sone (našťastie všetko ok, 23+3 tt, po veľmi zlom priebehu kiahní, ktoré som dostala od dcérky) a dr ma vystrašila, vraj mám nejaky cievny zhluk (takto nejak si to pamätám, že to povedala, alebo cievne prekrvenie, niekde v maternici, kde nemá absolútne čo robiť.. povedala že sa sama s tým ešte nestretla, že to pozná len z učebníc (dr ma vyše 45rokov, prax veľkú,) a že chce radu odborníka. Že to nemusí byť čo si myslí, ale že to chce preveriť po všetkých problémoch, ktoré som dosiaľ mala.. Riziko je vykrvácanie pri pôrode, a teda je potrebná diagnostika kôli plánovanému cisárskemu. Zajtra mi snáď zavolá, vybavuje mi termín u MUDr. Grochala alebo iného odborníka, vraj čím skôr...Ja som bola v takom šoku, že som sa zabudla spýtať čo okrem krvácania hrozí, a o čo vlastne ide, ale verím, ze nebudem taká rarita že zrovna na mňa to padne. ???? Vôbec netuším, čo konkrétne to je, ale teda mám dosť strach. ???? Neviete mi prosím poradiť ,čo tým dr mohla myslieť? Viem že sa to takto ťažko bez bližších informácií, ale snáď takých prípadov o cievnych zhlukoch tam kde nemajú byť nieje..Ďakujem za každú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môj priateľ MUDr. Fero Grochál je špička v ultrazvukovej diagnostike, takže sa na neho spoľahnite, ja to z popisu naozaj neviem posúdiť, o čo sa jedná. Ak by sa jednalo o vrastenú placentu, tak sa prosím neváhajte na nás obrátiť, ako jediní na Slovensku operujeme ženy s touto diagnózou za pomoci kolegov rádiologov, čím výrazne znižujeme riziko krvácania. Môj email
    zahumensky@ru.unb.sk

  • 35+4 a krvave vlasocnice

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, som v 35+4tt a som na marodke kvoli spineniu ktore bolo do 16tt. Ako sa mi vytahovala placenta znova som trosililinka zaspinila. A dnes v noci na toalete som mala po utreti na papieri krvave vlasocnice. Dnes rano uz nebola viditelna krv ale vytok bol jemne zafarbeny do ruzova. Rozmyslam ci je to uvolnovanie zatky alebo sa len znova vytiahla troska placenta. Pripadne su nejake rady ako udrzat tehotenstvo co najdlhsie? Viac magnezia,kys.listova, nohy do hora atd? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príliš nerozumiem, ale "vyťahovanie" placenty nie je spojené s krvácaním ani špinením. Slabé krvácanie môže byť pri remodelácii krčka, čo sa často v tomto týždni deje.
    Nič z vedeného neúčinkuje, ani magnézium ani nohy do hore napredlžujú graviditu. Normálne žite a nestresujte sa.