Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krce v podbrusi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,
    chcela by som Vas poziadat o nazor na pravidelne krce v intervaloch priblizne kazdych 7 minut. Vysetrenie neukazalo nalez, plod, placenta aj krcok su v poriadku. Na krce som dostala magnerot 4x2. Opakuju sa vsak vzdy v pravidelnych intervaloch. Ine tazkosti nemam. Moze to byt z rastucej maternice? Vopred dakujem za Vasu odpoved.
    (mam za sebou aj odstranenie vajcovodu a konizaciu krcka v minulosti)

Podobné otázky

  • Spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať v sobotu (22.7) som bola na pohotovosti kvôli spineniu som momentálne v 22+4tt. Všetko bolo v poriadku, nedali mi ani žiadne lieky, beriem len magnezium. Na morfologickom ultrazvuku v 21tt mi bolo zistené, že mám nízko položenú placentu, ktorá sa ale vraj časom zvykne posunúť vyššie. Chcem sa opýtať je možné, že od soboty ešte pretrváva to spinenie? Už je to len mierne, nezhoršuje sa to.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto špinenie môže mať pôvod v krčku, pri tehotenskom presiaknutí sú cievy zraniteľné a môžu prasknúť a slabo zakrvácať, alebo naozaj krvácate z okraja placenty. Nič sa proti tomu nedá robiť, iba to sledovať, ako sa situácia vyvinie. Dávajú sa občas symptomatické lieky proti krváaniu (napríklad Dycinone), ale je to iba naplnená chuť liečiť, tieto látky určite nepomáhajú situáciu vyriešiť kauzálne. Pokiaľ nemáte krče v podbruší, alebo krvácanie nie je silnejšie, stačí počkať na ďalšiu kontrolu.

  • kŕče

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pred niekoľkými dňami som sa vás pýtala na jednu vec a odpovedali ste, že som pravdepodobne tehotná. Ale mávam niekoľkokrát za deň kŕče podobné ako pri menštruácii, čo to znamená?

  • Ranka na maternici a prvý trimester

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor!
    Hneď na začiatku tehotenstva v 3. tt som začala slabo krvácať, lekár na pohotovsti v nemocnici to označil za možné pozostatky menštruácie, bez predpisu liekov ma poslal domov, odporučil kľudový režim. Potom som vyhľadala môjho lekára opäť s rovnakým problémom, predpísal mi askorutin a objednal ma do poradne o takmer mesiac. Krvacanie prišlo opäť, tentoraz svetlo-červené, bola som u zastupujúceho lekára, predpísal mi Ascorutin, Duphaston, Femibion, Magnézium a vitamín E, vypísal ma na PN bez vychádzok. Oznámil mi, že je tehotenstvo rizikové a na krčku maternice mám ránku. Odvtedy krvácam každý deň (je to už 6 dní, pravidelne vždy po veľkej potrebe). Ide o malé špinenie svetlohnedou, alebo svetločervenou krvou. Aký by mal byť ďalší postup? Dá sa urobiť zmrazovanie aj počas tehotenstva? Prípadne iný zákrok? Povedali mi, že je plod v poriadku, môže sa to vplyvom týchto vecí zmeniť? Som v 9 -10 tt.
    Ďakujem veľmi pekne!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý den,
    neuveriteľné, koľko zbytočných liekov a vyšetrení sa dá na jednej pacientke urobiť.
    Vývoj a zdravie plodu na začiatku tehotnosti sa nedá nijako pozitívne ovplyvniť. Ak je plod zdravý, tek prežije napriek Vašim liekom aj ranke aj všetkého čo okolo robia páni doktory, ak je nezdravý, tak sa potratí, či budete ležať na PN alebo chodiť do práce, alebo ležať v nemocnici.
    V krajinách, kde normálne funguje zdravotníctvo sa do 12 týždňa nepredpisuje nič, žiadna liečba ani žiadne opatrenia nezlepšuju výsledok tehotnosti, iba to stojí systém strašné peniaze, ktoré potom chýbajú pre ľudí, ktorým sa dá pomocť.
    Uvedené lieky možete užívať, neškodia, rovnako ako nepomáhajú, ranka na krčku nič neznamená, je to presiaknutý epitel krčka, v tenothosti. Počkajte pod 12. týždni, vtedy navštívte svojho gynekológa, ktorý overí stav gravidity. Ak by ste dostala krče v podbruší, alebo krvácala silno aj v zrazeninách, potom navštívte lekára. Zmrazovanie ani nič iné nie je potrebné.

  • otazocka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Chcela by som sa vas opytat aky ma ucinok duphaston. Kedze som prvorodicka,mam 29r a som v 8 tyzdni a od zaciatku mam krce v podbrusi,posledne 2 tyzdne menej ale mam tak som vyfasovala duphaston.Kedze pred tym ako vam pisem som si prezrela forum co ste pisali inym zenam ohladne duphastonu,tak som sa docitala ze zabranuje krcom maternice. Dufam ze som spravme pochopila. Je som zastanca ako vy ze ak je plod nezdravy tak sa potrati a netreba ho umelo duphastonom udrziavat,ale co ked je plod zdravy a je nieco s maternicou,neviem co to mi mozno vysvetlite a tymi krcmi sa snazi maternica ten zdravy plod nejak vypudit,mozno malo progesteronu a preto ten duphaston. Nekrvacam,len mam krce alebo bolesti v podbrusku,preto neviem ci ma zmysel u mna brat tento liek.Nebere sa az ked zena zacne krvacat? Dakujem za kazdu odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celú tehotnosť riadi plod, on produkuje gestagény a iné hormóny, ktoré ho udržujú pri živote. Ak je nezdravý, produkuje menej gestagénu /to je aj duphaston/ a preto sa potratí.
    Duphaston dávame preto, lebo nič iné nemáme, ale žiadna štúdia nepotvrdila, že by zachránil čo len jeden plod pred potratom, pretože až 90% potratených plodov je geneticky vadných.