Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otázka.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať či je to normálne, ked mám už pomaly druhý mesiac bolesti v podbrušku,a také krče ako pri menštruácii, ktoré predjdú tak o pár minút,a opakujú sa viac krát za deň, ako kedy môj doktor na to nehovorí nič, len že z gyn.hladiska je všetko v poriadku a na ostatné veci čo sa sťažujem mi povie že je to normálne a že takto to asi má byť. Som v 37.týždni tehotenstva.

Podobné otázky

  • Lietanie

    , Autor: Fialka444

    Pán profesor, ďakujem za odpoveď, ešte ma napadá otázka ohľadom lietania, pokým ide o nerizikové tehotenstvo a pacientka nemá diagnostikovaný trombofilný stav, krátku dobu letu do 2-3 hodín, je nutné si pichať fraxiparine pred odletom ? Prečo to majú niektorí gynekológovia vo zvyku predpisovať a niektorí nie, nie je ohľadom toho nejaký konsenzus ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je dobrá otázka. Nejde o konsenzus, často lekári žiaľ konajú iba tak ako ich napadne, bez adekvátneho štúdia a hlavne u nás odborná spoločnosť nevydáva žiadne relevantné odporučenia.
    Pri krátkom lete pod 4 hodiny u nerizikovej tehotnej nie sú potrebné žiadne lieky, stačí dostatočná hydratácia a prípadne občasná prechádzka po lietadle (na záchod a späť).
    Tu máte odporučenia anglickej kráľovskej spoločnosti gynekológov.

    https://www.rcog.org.uk/media/lrupol45/air-travel-update_v4.pdf

  • Transplantacia oblicky

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň
    Som 2.a pol roka po transplantacii obličky v 18tt. Je možne užiť 20mg Furonu jenorazovo? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi zložitá a náročná otázka. Z hľadiska plodu, viem, že Furon preniká cez placentu a účinkuje aj obličky plodu, ale považuje sa za bezpečný. Dávka 20 mg nie je nejaká príliš veľká, ale mala by ste túto liečbu skonzultovať s Vaším nefrológom. Z hľadiska tehotnosti je to bezpečné.

  • Vaginálny výplach

    , Autor: Ella30

    Dobrý deň pán doktor.Od začiatku tehotenstva som užívala Utrogestan 3×1 tbl., v 13.tt som ho postupným znižovaním dávky úplne vysadila.Momentálne som v 19.tt a môj gynekológ mi odporučil Tyndaflor vaginálny výplach 5x140ml,pretože ma poriadne nevedel vyšetriť,resp.nevedel odobrať cytológiu kvôli hlienom. Inak nemám žiadne problémy,žiadna bolesť,pálenie,svrbenie, nič také,len sem tam biely nezapachajúci výtok.Chcela by som sa spýtať,či je tento preparát v tehotenstve bezpečný a či výplachom nemôže prísť k poškodeniu krčka,príp.či sa nemôže roztok dostať až do maternice. Mám z toho obavy,nakoľko som otehotnela po IVF.Jeden výplach som si urobila,jemne,opatrne,ale bolelo ma podbruško dva nasledujúce dni,preto som si další výplach nerobila. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    teda musím povedať, že toto bola veľmi ťažká otázka. Nevedel som nikde nájsť zloženie tohto zázraku tyndaflór, o ktorom som nikdy nepočul, lebo za mnou zástupcovia firiem nechodia, tak nemám o voľne predajných pomôckach prehľad.
    Nakoniec som to našiel na poľských stránkach a ak sa nemýlim, jedná sa o probiotiká, takže by to malo byť v tehotnosti bezpečné. Ale nevidím súvis, prečo by sa to malo užívať, ak lekár neviem spraviť kvôli hlienom cytológiu.

  • Kŕčok maternice

    , Autor: Peťa0104

    Dobrý deň,
    rada by som sa opýtala. Som v 26tt. Na kontrole mi pani dr merala kŕčok. Má 3,35 CM. Povedala mi, že ak klesne pod 3cm pôjdem na hospitalizáciu. Nie je to veľmi prisne? Pri prvej dcérke som v 30tt mala kŕčok 2cm a mala som kludovy režim a liečbu doma. Dr mi povedala, že sa mám šetriť , mať kludovy režim. Pri skoro 3 ročnej dcérke nie je možné mať prísny kludovy režim. Je potrebné pri takej dĺžke krčka mať prísny kludovy režim? Je to také zle? Ostatné parametre sú všetky v poriadku. Kŕčok je tvrdy..... Je potrebné vylúčiť aj pohlavný styk? Uškodit môže aj samotný orgazmus pri inom vyvrcholení ako je pohlavným stykom? Ešte posledná otázka. Mám časté svrbenie v tomto tehotenstve, brala som už aj clotrimazol aj macmiror, teraz beriem fluomizin a masť fungicidin. Môže aj práve toto svrbenie skracovať kŕčok maternice?
    Ďakujem za informácie
    Peta

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hospitalizácia neznižuje riziko predčasného pôrodu ani u žien, ktorým naozaj hrozí.
    Hranica, kedy je potrebné niečo robiť je 25 mm, merané ultrazvukom - vaginálnou sondou. Ak by ste mala kratší krčok, tak sa podáva vaginálne progesteron, ale hospitalizácia nie je vždy nutná. Pohlavný styk ani orgazmus neškodí. Rovnako ani vaginálna mykoza nespôsobuje zmeny nálezu na krčku.

  • poloha koncom panvovym

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    som v 30.tt.dnes som bola na usg,lekarka zistila podla ultrazvuku ze plod je ulozeny koncom panvovym.chcem sa opytat ci je este sanca,aby sa dietatko otocilo a ci hrozi cisarsky rez?viete neviem si predstavit rodit dieta koncom panvovym.som druhorodicka.prve dietatko chlapcek porod spontanny,zahlavim.miery:3550g,52cm,11dni po termine.a este jedna otazka.povedala mi ze placenta zacina dozrievat.mam Typ 1-2.mohli by ste mi viac vysvetlit co to znamena?je to vazne?moze nastat porod?
    dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    typ placenty 1-2 je úplne normálny a nič to neznamená.
    A naliehanie zadočkom v 30. týždni má cca. 20% tehotných, z toho sa naprostá vačšina otočí na hlavičku, zadočkom ostane cca. 4%