Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, ja mám na vás takú otázku, včera som bola u lekára a pri vysetrení mi povedal ze mám infekciu, že mykózu a že teda mi môže dať len krém gynazol, že ten jediný sa môže v prvom trimestri, ja som to nechápala lebo som nemala žiadny výtok ani pálenie ani svrbenie nič, ale povedal že infekcia tam je. Chcem sa teda opýtať može táto infekcia poškodiť plod, alebo ohroziť tehotenstvo? A je gynazol krém jednorázovy je bezpečný v tehotenstve?

Podobné otázky

  • Odkedy je dieťa napojené na placentu?

    , Autor: Alis123

    Dobrý den pán doktor, viem ze správna životospráva a obmedzenie alkoholu, fajcenia a podobne je ideálne urobiť uz pri plánovaní tehotenstva a vsak kedy reálne rôzne takéto faktory sa dostávajú k dieťaťu? Zaujímajú ma to predovšetkým kvôli užívaniu liekov. Som v 6tt a potrebujem užívať antibiotiká Suprax no bojím sa, aby sa plod nepoškodil alebo nepotratil, o dieťa sme sa snažili veľmi dlho. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Suprax sa považuje za bezpečný, hoci v prvom trimestri sa snažíme liekom vyhnúť, pretože v tom čase dochádza k najbúrlivejšiemu množeniu buniek a tvorbe orgánov.
    Ale ak infekcia je väčšou hrozbou, majú sa antibiotiká podať.

  • Edem placenty

    , Autor: Stiewe

    Prosim o radu, lebo celkom som z toho nervozna. Lekar mi zistil edematoznu placentu - dieta prietoky OK, rastie. Dalsi postup kontrola o 3 tyzdne, mam sledovat pohyby, ci ich nie je vela/malo (co neviem ako odsledovat, kedze den co den je iny a hybe sa inak). Je to spravny postup? Nie je potrebne to viac sledovat alebo riesit to nejako? Som v 32tt. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko na toto odpovedať bez vyšetrenia, pretože posúdenie placenty môže byť individuálne a nemusí sa jednať rovno o edém. Edém placenty býva pri niektorých infekciách a niektorých iných ochoreniach plodu. Ak chcete istotu, objednajte sa na vyšetrenie u iného špecialistu pre second opinion. Alebo mi napíšte email, vybavím vyšetrenie u nás.

  • Cefzil v skorom štádiu tehotenstva

    , Autor: Romi2302

    Dobrý deň, do teraz som užívala ATB Cefzil 500 na veľmi silný zápal v hrdle, v čase predpísania a užívania liekov som ešte nevedela, že som tehotná. Tehotenský test s pozitívnym výsledkom som si spravila dnes (digitálny s ukazovateľom týždňa 2.-3. tt). Poslednú menštruáciu som mala 1.5. Mohla som užívaním antibiotík v takto skorom štádiu tehotenstva bábätku ublížiť? Zostala mi asi polovica tabletiek z druhého balenia, ale užívanie som prerušila. Vopred ďakujem za odpoved.

  • Piata choroba 2

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Ďakujem za odpoveď k tej piatej chorobe ale asi sme sa nepochopili, ja som mala dňa 4.4.2024 NT ultrazvuk, a nie hodnotu 4,4, čiže bol v poriadku, aj všetky merania aj skríningy ok, NT bol dokonca myslím, že do 1,0. Aj výsledky z odberov teraz v 16tt boli absolútne v poriadku. Aj sono.
    Len teda rozmýšľam, že či je postačujúci teda až ďalší veľký ultrazvuk v 20tt (ja mám 24.5.2024) alebo mám isť medzi tým ešte na jeden, lebo za akú dobu sa vie ukazáť na plode infekcia ? Hneď či aj za 2 mesiace od prekonania choroby. A ešte rozmýšlam- kebyže som ju prekonala v marci budú vedieť na základe protilátok v tele kedy bola prekonaná ? Má to ešte vôbec zmysel ? Inak som z Bratislavy, u vás nerobíte odber na protilátky ?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u nás robíme odber na protilátky, tie sa však stanovujú v národnom referenčnom centre, kde s tým občas bývajú problémy. Vo Vašom prípade bude stačiť sledovanie plodu a eventuálne vyšetrenie rýchlosti toku krvi v mozgu, či nedochádza k chudokrvnosti plodu.

  • HPV najprv pozitivne, neskor negativne

    , Autor: Dadulina

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa opytat, bola som na precentivnej prehliadke, kde boli zistene zvysene hodnoty HPV, neviem presne ake. Za mesiac sa robili kontrolne odbery, ktore uz boli negativne, vraj pritomnost virusu nebola zistena. Prosim Vas, co to znamena? Nejak tomu nerozumiem. O pol roka mam prist na kontrolu. Velmi pekne dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vírus HPV je veľmi rozšírený a určite ho nemá vyýznam vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Väčšina žien ho imunitne odstráni a je v poriadku. Rizikový je vtedy, ak ostane chronická dlhodobá infekcia, ktorá spôsobí zmeny na krčku.