Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • alergia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! som v 6tt a pred otehotnením som dlhodobo užívala aerius na alergiu, teraz mi moja alergologička povedala, že liek mám vysadiť a nedala žiadny iný, vraj počas tehotenstva iný liek na alergiu brať nemôžem....lenže ja mám žihľavku a mávam doslova záchvaty svrbenia po celom tele a bez liekov nevydržím čo mám robiť?

Podobné otázky

  • Astma/Alergia

    , Autor: Maťka6990

    Dobrý deň, som v 14. týždni tehotenstva, som alergička a po niekoľkých rokoch sa mi opäť objavili ťažkosti s dýchaním v tomto období. Nie je to pravidelné, ale potrebujem si dávať Ventolin. Je počas tehotenstva v poriadku užívať Ventolin?
    Ďakujem za odpoveď

  • Alergia a astma

    , Autor: Dusty128

    Dobrý deň pán doktor, idem za vami znova s otázkou. Mám už druhý rok zistenú alergiu na trávy a beriem Cezeru, Ventolin sprej a Asmanex inhalačný prášok. Na alergologii mi povedali, že tieto lieky sa v tehotenstve môžu. Ako to teda je? Som 26 tt. Ďakujem za odpoveď.

  • Kasel

    , Autor: Viera1009

    Dobry den,chcela by som sa spytat,ci na suchy drazdivy kasel mozem uzivat Prospan,som v 21 tyzdni. Kasel mam uz asi mesiac,mozno ma nato vplyv aj alergia. A nemoze kasel ublizit nejako babatku? Obcas ma pri kaslani pichne v podbrusku. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Prospan obsahuje výťažok z Brečťana, ktorý mal v niektorých štúdiách na zvieratách účinky na plod, preto treba jeho podanie v tehotnosti dobre zvážiť. Kašeľ plodu neubližuje.

  • intrahepatálna cholestáza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor,

    pisala som Vam pred casom kvoli neustalemu svrbeniu celeho tela. Poradil ste mi ze by bola najlepsia hospitalizacia a pripadne skorsi porod. Momentalne som uz tri tyzdne hospitalizovana v nemocnici, v piatok koncim 37 tyzden a doktori naozaj uvazuju o predcasnom porode. Chcem sa vsak spytat, vsetky hepatalne testy su v poriadku a taktiez aj zlcove kyseliny (okrem alkalyckej fosfatazy - ktora vsak bola iba mierne zvysena), momentalne ma liecia Ursosanom, mohli by ste mi prosim vysvetlit akym mechanozmom by mohli v tomto pripade zlcove kyseliny atakovat plod ked nie su zvysene? Mam totiz strach, ci to svrbenie nie je iba banalna vec, napr. nejaka zvlastna reakcia na zadrziavanie vody a nasledne opuchy, alebo alergia (nemam vsak ziaden vysev) a ze by mi vlastne vyvolali porod kvoli veci, ktora ani nemusi byt ochorenie. Uz vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žlčové kyseliny napríklad tu v Prahe stanovujú iba na jednom pracovisku, je to pomerne nákladné a zložité vyšetrenie. Preto som si nie celkom istý, či Vám skutočne stanovili hladinu žlčových kyselín.
    Ak by ste mala naozaj žlčové kysleiny v norme, tak predčasný porod nie je úplne nutný. my sa však riadime skor klinickým obrazom (svrbenie, a vek tehotnosti) pri indikovaní predčasného porodu. Hladinu žlčových kyselín stanovujeme hlavne pri úpornom svrbení v nižších gestačných vekoch (pred 36. týždňom) kedy je predčasný porod rizikový.

  • Klion D

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    som v 27. tt a z poslednej kultivacie nalez emp. faecalis (neviem, ci som to spravne precitala). Lekarka mi predpisala Klion D. Vcera som si ho prvykrat zaviedla a celu noc a aj dnes doobeda som pocitovala cudny pocit a palenie v posve. Teraz uz len take jemne palenie. Je to normalne u tohto lieku alebo moze ist o alergiu?
    Liek som si nemala zavadzat prilis hlboko kvoli rizikovemu tehotenstvu - krcok skrateny na 2 cm, makky a presiakly, pre spic prsta.
    Mam pokracovat v uzivani lieku alebo informovat radsej lekarku?

    Dakujem velmi pekne za odpoved