Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • :)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,píšem vám lebo neviem čo si mám o tomto myslieť.Som tehotná a čakám tretie babatko,21.7.2010 som bola na prvom sone podľa menštruácie termín bol vyrátaný na 28.01.2011,podľa poslednej menštruácie som teda bola vtedy v 12+6,lenže pán doktor na sone mi robil sono sondou po bruchu a tam mi povedal,že plod buď je mŕtvy alebo tehotenstvo nezodpovedá danému týždňu,našťastie vnutorne sono ukázalo že babatko žije a podľa sona som vtedy bola v 7+1.Dnes som bola na poradni,tak pan doktor počítal termín podľa sona a ten mu vyšiel na 8.3.2010,a podľa sona som mala mať poslednú meštruáciu 1.6.2010,ale ja som mala poslednú 23.4.2010.Keď ma pozeral tak stále krútil hlavou,že skrátka tá maternica je väčšia ako by mala byť v tomto týždni-teraz momentálne som 10+2,tak idem na sono o dva týždne.Prosím vás pána doktor čo si myslíte o tej maternici a o tom ako sa mi kopli takmer o mesiac s termínom,pritom pán doktor veľmi dobre vie,že mávam veľmi nepravidelnú menštruáciu.Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    termín podľa menštruácie je nezaujímavý a až v 40% naprosto nepresný. Jediný presný termín je podľa prvého ultrazvuku najlepšie v 8.-12. týždni.

Podobné otázky

  • Dovolenka v 2 trimestri a vyplachy

    , Autor: marymaria

    Dobrý deň,

    Som v 23 TT, o 2 týždne sa chystáme na dovolenku k moru (Grécko).

    Odporúčate na niečo dať pozor ?
    Zatiaľ bezproblémové tehotenstvo, nižšie uložená placenta.

    Uvažujem nad špeciálnymi tamponmi na plávanie a prípadne nejakým vyplachom pošvy, je napríklad vhodný Rosalgin Easy preventívne ?

    Ďakujem vopred

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Grécko je súčasťou našej vlasti (EU) takže akoby ste stále doma :).
    Netreba žiadne špeciálne opatrenia, pred letom sa poriadne napite, aby ste boli dostatočne zavodnená a počas letu cvičte nohy v kolenách. Kúpanie v mori a jazerách nezvyšuje riziko porúch vaginálnej mikrobiálnej flóry.
    Inak ak by ste chceli o režime počas dovolenky viac, v knihe Pôrodníctvo pre každého tomu venujem pomerne veľa priestoru.

  • Vyvolanie pôrodu

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás opýtať na názor. Momentálne som 38+2, a som otvorená na 5-6cm, ešte som doma nie som v nemocnici ale moj doktor minpovedal že to bude rýchly pôrod tým že aj bábätko bude mať do 3 kg od by mi praskla voda by som nemusela stihnúť docestovat do pôrodnice nakoľko to mám z domu cca 40min autom. Navrhol mi že ak nechcem riskovať mám sa tento týždeň zastaviť v pôrodnici na podanie infúzie aby mi tak praskla voda a mohla by som porodiť. Zvažujem že radšej aj pôjdem nakoľko mám fakt stres aby som stihla prísť do pôrodnice, nakoľko mi povedal že keď mi praskne voda je dosť možné že jemu rovno vyjde hlavička keďže už teraz mu dosť tlači nadol, len sa chcem opýtať že to mi vlastne podajú oxytocín? A cca do koľko by mi mala prasknúť voda aspoň orientačne? Že praskne pomocou oxytocínu sama alebo ocytocin bude lm aby som sa otvorila na 8-10 cm a vodu budú musieť prasknúť? Keďže hlavičkou už dosť tlači nadol že vlastne mu už akoby trčí tak vodu asi prasknúť nebudú môcť ci? A myslite že môžu nastať nejaké komplikácie? Že by pôrod mohol prebiehat dlho a podobne? Dakujem za vás názor a radu :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    záleží na tom, či sa jedná o prvý pôrod, a či je hrdlo úplne spotrebované.
    Ak ste viacrodička, naozaj je reálny veľmi rýchly pôrod aj s tým, že nestithnete prísť do pôrodnice. Ale ak ste prvorodička, je takto rýchly pôrod málo pravdepodobný, okrem toho záleží aj na tom, či je krčok vyhladený a či je bránka poddajná.
    Osobne by som neodporúčal vyvolanie pôrodu pred 39+0.
    Ak by sa mal pôrod vyvolávať, prvé opatrenie by malo byť umelé pretrhnutie vaku blán aby Vám odtiekla plodová voda a pôrod by mohol začať aj samovoľne bez liekov.

  • Dojcenie a lutealna faza

    , Autor: merryy

    Pozdravujem.
    Mam 16mesacneho syna, ktoreho stale dojcim. Snazime sa o druhe babatko, zatial neuspesne. Menstruacia mi nabehla pred 5 mesiacmi, cyklus je dlhsi, priemerne 39-41dnovy, ovulaciu si sledujem ovulacnymi testami, vacsinou az na 28-30. den cyklu. Prve otehotnenie bolo na prvy pokus, absolutne bez tazkosti. Rada by som sa spytala, je mozne, ze sa nam zatial nedari kvoli kratsej lutealnej faze? Posledne dva cykly prisla menstruacia uz na 9., resp. 10 den po ovulacii. Predpokladam, ze ju moze skracovat dojcenie.. Je mozne, ze sa to upravi aj popri dojceni..? Zatial syna neviem (trosku aj nechcem) uplne odstavit, obmedzujem ale aspon denne dojcenie. Dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie je účinná antikocepcia, nemá zmysel sa dalej o čomkoľvek baviť. Je to lepšia antikoncepcia ako prezervatív.
    Až odstavíte, otehotniete.

  • Krčok

    , Autor: Johankaa7

    Dobrý deň,

    Som v 25. Týždni tehotenstva. Ako hodnotíte môj nález? Hlavne čo sa týka bránky a tuhosti krčka, nerozumiem tomu. znamená to že sa otvárajú?

    Vag. Vulva, pošva bpn, MOPI, pôr. Cesty centrovane 1,5 cm, polotuhe, pre prst vonk. vnut. Tesne pre špic
    Uterus ako grav.m. VI, normotonus, PV stoja
    Cervikometria je 30mm bez funelingu.

    Vďaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dobre sa bavím na zápise MOP I - je to skratka z češtiny - mikrobni obraz poševní, teda to by znamenalo, že Váš lekár Vám spravil ster na sklíčko a pozrel to pod mikroskopom. Ešte sa nájdu veľmi starí lekári so starým myslením, ktorí pozrú na sekrét na rukavici a vidia ho akoby pod mikroskopom :).
    cervikometria 30 mm je normálny nález.

  • Pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa Vás opýtať na pár otázok. Na začiatku som momentálne v 38tt (konkrétne 37+3), v piatok na poradni mi moj gynekológ povedal, že som otvorená už na 4cm. Chcela by som sa opýtať podľa Vašej praxe a skúsenosti, kedy alebo skôr pri akom náleze musím byt otvorená keď sa bude predpokladať že mi odtečie/praskne plodová voda, a koľko predpokladáte že môžem takto vydržať, kým začnem rodiť. A tiež mi lekár povedal že tým že som aj ja chudá aj moje bábätko je menšie (2,5kg) nakoľko ani nemám veľké bruško, tak mi povedal že to vyzerá na krásny rychly pôrod. Viete mi povedať na základe čoho sú takéto predpoklady? :) a tiež že, čo v tomto prípade môže predstavovať pojem “rýchly pôrod”, aké časové rozmedzie, vopred Vám dakujem za objasnenie. :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá odpovedať, nález na 4 cm je naozaj pokročilý ale závisí aj na tom, či je hrdlo úplné skrátené.
    Malý plod treba overi´t, či je to iba kvôli genetike, alebo nefunguje správne placenta. Ja takéto prognozy o rýchlom pôrode nemám rád, pretože každý pôrod je iný.