Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,789 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,
    chcem sa spytat, som v 33 t.t., CS 3-4, babo vraj ma nizko hlavicku, niekedy ma aj boli lonova kost, tak mi doktor prikazal kludovy rezim, nohy vylozene. Chcem sa spytat na Vas nazor ohladom sexualneho zivota. Je to bezpecne este teraz v tomto stave, alebo treba radsej pre istotu vydrzat? Aj ja som len clovek a predstava troch mesiacov bez sexu sa mi vobec nepaci:((( Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CS 3-4 pre 33: týždeň nie je tragédia, ale vhodná je cervikometria.
    Vyhnite sa vaginálnemu sexu, ale obávam sa, že pri orgazme budete mať nepríjemné krče v podbrušku.

Podobné otázky

  • Nočné bolesti

    , Autor: Abc

    Dobrý den. Som v 6+6tt. Včera som bola na sono, všetko je v poriadku, aj keď malinke ešte nie je vidno. Nekrvacam, nešpinim. Ale už sa mi stalo druhý krát v noci, že sa mi snívalo o sexe a zrazu som sa zobudila na brutálne bolesti podbrušku, tam kde je maternica. Ale keď hovorím brutálne tak brutálne. Nedá sa mi vtedy ani postaviť, ani vystriet, proste nič len čakám co to prejde. Prvýkrát to do minutky odznelo a spala som ďalej. Túto noc, teda po hodine spánku som sa na to zobudila, strašne to bolelo, krútila som sa po celej posteli. Totálne som sa spotila, vyzvracala som sa, potom vykakala a bolesti prešli a teraz ani neviem že by sa niečo také udialo. Na noc si vkladám progesteron, ale z toho si myslím ze to nemôžem mať. Nikdy som z neho nemala dáky problem. Môj doktor tvrdí , že bolesti sú normalne, že sa roztahuje maternica, ale až takéto bolesti???
    Mimomaternicove doktor vylúčil

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto bolesti nie sú normálne, je otázka, či sa naozaj jedná o vnútromaternicovú graviditu, ak nebol ešte dokázaný plod v dutine. vhodné je vyšetrenie.

  • Alkohol v tehotenstve

    , Autor: Vanska

    Dobrý deň, otehotnela som neplánovane v obdobi Vianoc. Celé to obodbie som pila alkohol a fajčila cigarety. Na Silvestra toho bolo veľa. Brala som v tom obdobi aj antibiotika. Samozrejme, že hneď, ako som zistila, že som tehotná som so všetkým prestala. Mám preto strašne výčitky a veľmi sa o svoje dieťa bojím. Je dôvod sa obávať?
    Taktiež sa chcem opytat, že ako môže škodiť radler. Už ho samozrejme nepijem ale len nedávno som sa dozvedela, že obsahuje malé množstvo alkoholu. Vždy som si myslela, že birell je úplne bez alkoholu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenstvo by malo byť plánované, ale žiaĺ aj vďaka úplne nedostatočnej sexuálnej výchove až 40% tehotností vzniká nečakane.
    Ak ste s alkoholom a fajčením prestali skoro, tak sa nemusíte obáva´t, že by bolo poškodené. Rovnako radler obsahuje málo alkoholu a riziko je minimálne.

  • Placenta praevia partialis

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som na konci 21 týždňa tehotenstva a lekár mi diagnostikoval na morfologickom ultrazvuku tento týždeň placentu praevia partialis, cervix 40mm. Som 2,5 roka po prvej sekcii. Chcem sa spýtať či musím podľa vás vyslovene len ležať alebo si môžem dávať aspoň prechadzky ? Nakoľko mi môj lekár k tomu nič nepovedal, len že sa to môže ešte dvihnúť vyššie. Krvácanie som zatiaľ žiadne nemala.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môžete žiť normálny život, dokonca až do 28. týždňa sa podľa niektorých štúdií nemusí obmedzovať ani sexuálny život, ja by som však v tomto bol opatrnejší.
    Treba počkať, ako sa placenta vytiahne, normálne môžete byť aktívna.
    Jediný problém vidím, že ak placenta ide z prednej steny, zrejme prekrýva jazvu po cisárskom reze, to môže byť problém, na to sa treba zamerať na ultrazvuku.

  • Môžem byť tehotná?

    , Autor: Sisi121986

    Dobrý deň menštruáciu som mala 20.1.2014 trvala 4 dní cyklus mam 26 dní.Na 9 DC sme mali nechraneny sex.teraz mam 18 DC a mam vytok a pobolieva ma už 2 dní brucho.mozem byť tehotná?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte nechránený styk tak samozrejme tehotná môžete byť, počkajte na ďalšiu menštruáciu, ak sa nedostaví, spravte si tehotenský test.

  • Falosne tehotenstvo?

    , Autor: Sarka1

    Dobry den,
    Chcela by som sa opytat, snazime sa o dalsie dieta, a na vianoce sme mali styk,(bol pozitivny ovulacny test a aj datumovo to sedelo). Viem ze na priznaky asi bolo skoro ale byvalo mi obcas nevolno (pri prvom som tak isto mala velmi skoro silne nevolnosti) a velmi ma boleli prsia, bola som si viac menej ista ze to vyslo. Avsak cca na Novy rok, som na wc citila, ze nieco zo mna vyslo (velmi podobny pocit ako som mala pri MA, ktory musel byt vyvolany), krv vsak nebola pritomna. Den na to mi bolo uz slabsie nevolno, a odvtedy uz nic, ani bolest prsnikov.
    Je to vobec mozne aby som mala priznaky tak skoro? Pripadne je vobec mozne ze vajicko sa oplodnilo ale bolo nejako vypudene (nevypudi sa nahodou az menstruaciou)? Neviem si to nijak vysvetlit, co to mohlo byt (nebol to len pocit, bolo pocut dopadnutie do vody).

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že sa príliš pozorujete, čo následne môže viesť k tzv. psychogénnej sterilite. Uvedené Vaše príznaky nič nehovoria o tehotnosti.
    Ak chcete spoľahlivo otehotnieť, normálne sexuálne žite, nenúťte sa k styku na povel (počas ovulácie) a majte zdravú životosprávu. Keď Vám vynechá menštruácia spravíte si tehotenský test. Ak sa budete takto pozorovať, zvýšia sa Vám stresové hormóny a môžete mať problém s otehotnením.