Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den..Myslite si ze je sanca na otehotnenie ak by sme mali styk cca 4-6 dni pred ovulaciou??Ja si myslim ze nie ale pre istotu sa pytam vas :)Dakujem za odpoved...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa niektorých autorov prežívajú spermie v tele ženy až 10 dní, preto každý nechránený styk je samozrejme možnou príčinou gravidity.

Podobné otázky

  • Bolestivy styk

    , Autor: Lenja466

    Dobry den pan doktor,
    Chcela by som sa opytat, ci sa dokaze vagina casom adaptovat na velkost penisu partnera. Pretoze po 16 rokoch co som mala prveho a jedineho partnera mam teraz novy vztah a aktualny partner ma vyrazne hrubsi penis ako som bola zvyknuta a prvy styk bol dost bolestivy. Hlavne pri vchode do vaginy mam teraz trhlinku a odreninu. Na mieste kde som po porode bola trosicku roztrhnuta. S predoslym partnerom som nepocitovala ziadnu bolest pri styku. Je mozne ze za rok a pol bez styku sa nieco zmenilo alebo sa len musi vagina adaptovat na vacsie rozmery?
    Je to vobec mozne? Alebo ma to bude boliet vzdy?
    Posledna otazka - co mi odporucate dat si na ranku po styku?

    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pošva je veľmi pružný orgán a mala by sa adaptovať. Odporúčam používať lubrikačný gel a požiadať partnera, aby bol trpezlivý a jemný. Na tú ranku si nedávajte nič, malo by sa to rýchle zhojiť.

  • Potrat a kyretaz

    , Autor: Kilula

    Dobrý deň prosím vás 19.1.2024 mi odtiekla plodová voda v 18tt 23.1.2024 som porodila a hneď mi robili kyretaz…Prvú kontrolu mám 14.2.2024 u svojho gynekológa moja otázka je že je to už vyše 2 týždňov a mne začali bolesti v podbrušku také pichľave už ani mekrvacam ani nešpinim len ta oblasť posledných 5 dni je taká zvláštna.Mozte mi prosím povedať či je to normálne alebo mám ísť skôr na pohotovosť alebo stačí počkať do toho 14.2 dakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte ísť na pohotovosť, Váš lekár ordinuje a musí Vás zobrať aj skôr, neobjednanú. Na druhej strane však je možné sa ukázať aj v nemocnici, kde potrat prebehol, ak sa jedná o komplikáciu výkonu.

  • Hysteroskopická sterilizácia

    , Autor: Nika1234

    Dobrý deň,
    Ešte som sa zabudla opýtať či by ste mi nevedel poradiť nejaké pracovisko na Slovensku kde vykonávajú hysteroskopickú sterilizáciu najlepšie v lokálnej anestézií. Ďakujem pekne

  • Sterilizácia

    , Autor: Nika1234

    Dobrý deň. Mám 28 rokov a rozhodla som sa vzhľadom na moje zdravotné problémy podstúpiť sterilizáciu. Jedno dieťatko mám a vraj ďalšie dieťa by bolo riziko.
    Mám chronickú pankreatitídu a prekonala som už 4x akútny zápal pankreasu. Chcela by som sa opýtať či celková narkóza alebo prípadne laparoskopia v oblasti pupku nemôžu mať negatívny vpliv na pankreas, poprípade či to nemôže vyvolať ďalšiu akútnu pankreatitídu ?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je dobrá otázka, ale skôr by mala byť adresovaná chirurgovi, prípadne gastroenterológovi, alebo anesteziológovi.
    V každom prípade samotná laparoskopia by nemala byť nebezpečná, ale počas výkonu sa do dutiny brušnej tlačí kysličník dusičitý aby boli orgány prístupné výkonu, neviem, či ten tlak nemôže mať vplyv na pankreas, ale skôr si myslím, že nie, lebo on je uložený pomerne vzadu.
    O vplyve anestetika sa naozaj musíte poradiť s uvedenými špecialistami.

  • Hormony

    , Autor: JARoslava44

    Dobry den pan doktor, pisala som vam ze asi idem do predmenopauzy, kedze sa mi skracuje cyklus z 28 na 23 dni. Mam 43 rokov. TSH hormon stitnej zlazy mi vysiel 7,9, norma je do 5, nemoze byt za mojim skrateným cyklom a znizena finkcia šž? Ci tieto vysledky nemaju na to vplyv?
    Navrhol ste ako moja gynekologicka Zlyndu alebo Mirenu. Chcem sa spytat ci iba tieto 2 moznosti sú, ci čisty gestagen je len v tychto produktoch. Ak ano, co by ste mi vybral, tablety alebo teliesko. vsetko ma za a proti, cenovo vychadza lepsie teliesko, nejde cez pecen ako tablety, ale aj to teliesko ma svoje rizika. A dalsia otazka, vela gynekologov nezavadza Mirenu, teda citala som ze ak chce zena teliesko je lepsie vyhladat specializovanu kliniku kde to zavedu v polo narkoze, kvoli uvolneniu zeny pri zavadzani, aby sa to lepsie zaviedlo, ze by to nemal ani rajonny gynekolog robit, aky mate nazor na to, celkom sa bojim toho zavedenia...
    a ked sme pri tých hormonoch, tak u zien v menopauze je zvysene riziko rakoviny ked beru hormony, ze by sa mali brat kratkodobo...týka sa to aj Mireny, teda ze som v predmenopauze na 5 rokov zavediem jeden hormon, ci aj tam je zvysene riziko rakoviny a trombozy. Dakujem pan doktor za vysvetlenie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    TSH nie je koncový hormón, je potrebné vyšetriť hladiny T3 a T4 a na základe toho eventuálne začať liečbu.
    Inak nemusíte iba čisto gestagénovú zložku, veľmi vhodná je aj klasická dvojzložková antikoncepcia, ktorá nahradí aj estrogény (vyrovná ich hladiny) aj gestagény, pričom chráni vaječníky a sliznicu maternice pred rakovinou. Takže možností máte naozaj dosť, treba to prekonzultovať s Vašou lekárkou. Mirena má výhodu, že nemusíte denne myslieť na lieky. Mirena sa dá zaviesť aj ambulantne bez narkózy, nie je to žiadny dramatický výkon.