Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • rhega

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    moje tehotenstvo muselo byť ukončené v 19 týždni tehotenstva zo zdravotných dôvodov. S manželom máme rozdielne krvné skupiny / 1 dieťa tiež Rh+, rhega podaná do 48 hodin po porode/ - krvnú inkompatibilitu. V tomto ukončenom tehotenstve mi bola tiež podaná rhega. Ale až na 7 deň po sekcii. Nebudem mať v ďalšej tehotnosti najaké problémy, keď mi rhega bola podaná až na 7 deň?
    Ďakujem za odpoveď

Podobné otázky

  • Krvne skupiny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Mam otazku ohladom krvnych skupin.Ja mam 0 neg. a moja dcerka ma krvnu skupinu A poz.Manzelovu krvnu skupinu nepoznam.Po porode ma zaockovali Rhegou, ale mala dostala strasne silnu zltacku a povedali mi, ze pri druhom to moze byt vazne, lebo mame inkompatibilitu rh faktorov a krvnych skupin a vraj je to ojedinele, ak som tomu dobre porozumela...A chcem vas teda poprosit o vysvetlenie ci sa moze nieco zkomplikovat aj, ked som bola zaockovana?Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u určitého veľmi malého percenta žien sa začnú tvoriť protilátky už pred porodom počas tehotnosti. Avšak riziko je malé, ale nedá sa vylúčiť, vtedy by Rhega už nepomohla. Ale žltačka nemusela byť sposobená Vašimi protilátkami.

    Doležité je, aby vám sledovali hladiny protilátok v ďalšej gravidite, ak ste dostala Rhegu, tak porod po porode ste si protilátky netvorila, ale nedá sa na 100% vylúčiť tvorba protilátkok počas gravidity (ale ako píšem, riziko je veľmi malé).

  • RH negativ a Rhega

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktor,

    V lete tohto roku som mala spontanny potrat v 5.tyzdni. Bola som aj hospitalizovana, pre podozrenie na mimomater.tehotenstvo. To sa nastastie nepotvrdilo. Pred odchodom z nemocnice mi pichli injekciu rhega, kedze ja som RH neg. a manzel RH poz.Moja otazka znie: ak by sa v buducnosti potrat opakoval (ci uz spontanny alebo MA - co dufam samozrejme, ze sa nestane), musim znova dostat uvedenu injekciu? Vzdy som si myslela, ze sa podava az po porode, v pripade, ze je dieta RH poz., kedze ja som RH neg. Musi sa teda davat aj po prekonanom potrate? Vtedy som sa na to zabudla opytat.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podanie Rhegy je na 100%bezpečné a preto sa podáva aj v prípadoch, kedy je potreba podania pochybná. V 5. týždni ešte nie je plne rozvinutá plne krvotvorba plodu a podanie Rhegy nemusí byť nutné, ale určite neušdkodí. Podáva so spravidla po potrate staršom ako 8 týždňov ale podanie skor určite nie je naškodu.

  • rh faktor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor.Som B rh negativna a manzel B pozitivny prvá dcerka zdedila skupinu po odcovi.Som druhikrát tehotná protilátky nastastei nevytváram po prvom porode mi pichli injekciu.je nieco coho by som sa mala obávat pri druhom porode?

  • Rhega

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný ďen pán doktor.Prepáćite mi to dufam ale ešte ma napadli dve otázky ohladom mojho tehotenstva .Som v 6 tt.a chem sa opýtat pri prvom tehotenstve/je to už 13 rokov/ mi bola podaná Rhega kvoli nezhodnosti krvných skupín s manželom.Može to terz pri druhom tehotenstve robit nejake problemy ,alebo je všetko vporiadku.A ešte jedna už ozaj posledná je moje tehotenstvo nejako rizikove po 13 rokoch od prveho porodu.Ďakujem vopred pan doktor,jedine vy mi dokažete rozumne odpovedat preto sa na vas obraciam.Vela uspechov .S pozdravom Silvia.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Rhega je v poriadku a nič nesposobuje. Budú Vám kontrolované hladiny protilátok.
    Ak nemáte iné riziká, tak rozdiel 13 rokov nič neznamená. Aspoň Vám staršie dieťa doma pomože. A bude kočíkovať a vy sa možete spokojene dívať na internet, alebo si čítať MAMA a JA.

  • krvná skupina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DObrý deň pán doktor. Chcem sa vás niečo opýtať. Len čisto teoreticky lebo pre mňa to už nie je aktuálne, keďže synček má už 17 mesiacov. Ale často si na to spomeniem a tak by ma to aspoň teoreticky zaujímalo. Čo by sa stalo bábätku ak by žene v 29 tt omylom pichli injekciu RHEGA (neviem či som to správne napísala, ale mám na mysli tú čo sa pichá matkám s Rh neg.) pričom by, ale matka mala RH pozit. Mne sa to takmer stalo. Ja mám 0 poz. a vedľa ležiaca pac. mala 0 neg. a nejako nám pomiešali dokumentáciu a len vďaka tomu, že poznám svoju krvnú skupinu a že som injekciu poznala od kamarátky, ktorá ju dostala, som v tom doktorovi zabránila. Inak by mi ju pichol.
    A ak môžem tak ešte jednu otázočku. Ja som teda 0 poz. a aj môj manžel a náš syn je 0 neg. Je to možné aby bolo dieťa RH neg. keď obaja rodičia sú Rh poz.?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podanie anti D v tehotnosti aj mimo nej je plne bezpečné, ani matke ani plodu nič nehrozí bez ohľadu na ich krvnú skupinu. Ak by Vám ju podali, jediná škoda je, že zbytočne podali injekciu za cca. 30 euro.
    Na to aby človek bol RH pozitívny stačí, ak od jedného s rodičou zdedí Rh pozitívny gén. Znamná to, že asi vy aj Váš manžel ste zmiešaní - každý z Vás dostal od svojho rodiča jeden Rh pozitívny a jeden Rh negatívny gén. A svojmu synovi ste predali obaja ten Rh negatívny gén, pravdepodnosť je 25%.