Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvne skupiny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Mam otazku ohladom krvnych skupin.Ja mam 0 neg. a moja dcerka ma krvnu skupinu A poz.Manzelovu krvnu skupinu nepoznam.Po porode ma zaockovali Rhegou, ale mala dostala strasne silnu zltacku a povedali mi, ze pri druhom to moze byt vazne, lebo mame inkompatibilitu rh faktorov a krvnych skupin a vraj je to ojedinele, ak som tomu dobre porozumela...A chcem vas teda poprosit o vysvetlenie ci sa moze nieco zkomplikovat aj, ked som bola zaockovana?Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u určitého veľmi malého percenta žien sa začnú tvoriť protilátky už pred porodom počas tehotnosti. Avšak riziko je malé, ale nedá sa vylúčiť, vtedy by Rhega už nepomohla. Ale žltačka nemusela byť sposobená Vašimi protilátkami.

    Doležité je, aby vám sledovali hladiny protilátok v ďalšej gravidite, ak ste dostala Rhegu, tak porod po porode ste si protilátky netvorila, ale nedá sa na 100% vylúčiť tvorba protilátkok počas gravidity (ale ako píšem, riziko je veľmi malé).

Podobné otázky

  • rhega

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    moje tehotenstvo muselo byť ukončené v 19 týždni tehotenstva zo zdravotných dôvodov. S manželom máme rozdielne krvné skupiny / 1 dieťa tiež Rh+, rhega podaná do 48 hodin po porode/ - krvnú inkompatibilitu. V tomto ukončenom tehotenstve mi bola tiež podaná rhega. Ale až na 7 deň po sekcii. Nebudem mať v ďalšej tehotnosti najaké problémy, keď mi rhega bola podaná až na 7 deň?
    Ďakujem za odpoveď

  • Krvné skupiny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň v apríli som porodila zdravého chlapčeka po pôrode mi povedali že syn má krvnú skupinu A+ zatiaľ čo mám A1- a manžel má B-. Je možné aby syn mal +? A ešte sa chcem spýtať po pôrode mi mali pychnuť nejaké protilátky ale nakoniec mi povedali že to nieje potrebné a dalšie dieťa mi neodporučajú postupovali správne alebo nie?V roku 2006 som prišla o dieťatko v 5mesiaci /zistili mi že je mrtve/ mohlo to súvisieť aj s týmto?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste obaja Rh negatívny tak nie je možné, aby syn mal Rh pozitívnu skupinu, niekde sa zrejme stala laboratórna chyba. Celé je to veľmi zvláštne a divné, prečo Vám nepodali injekciu a ani neviem, prečo Vám potom nedoporučili otehotnieť.
    Mám príliš málo informácii na to, aby som sa v tom vyznal.

  • Krvné skupiny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mohli by ste mi povedať, ako môžu krvné skupiny ovplyvniť plod, jeho zdravie. Partner má A neg. ja mám A poz. Môže dosť k poškodeniu plodu, prípande nejakej retardácií.
    Je vhodná daná kombinácia krvných skupín?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie, k ničomu nemože prísť. V súčasnej dobe sú už všetky krvné skupiny plne bezpečné a k poškodeniu plodu nedochádza. Ak ste vy pozitívna, tak v RH faktore Vám nič nehrozí.

  • rh faktor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den pán doktor.mám krvnu skupinu b-rh negativ manzel a prva dcerka maju b rh pozitiv.po porode na druhý den mi pichli injekciu.som opat tehotná- hrozi mi ze zacnem vytvárat protilátky.a je to pravda ze ked máme takéto krvne skupiny a odlisne faktory tak sa moze narodit postihnute dietatko.dakujem vám za odpoved.prosim odpovecte cim skor lebo sa velmi bojim

  • dieta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chceme mat s priatelom dietatko ale mame rovnake krvne skupiny je v tom daky problem ci mozme mat deti alebo nie.a dasa to dako liecit ci ako?dakujem