Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor:-)..možno sa vám moja otázka bude zdať hlúpa ale aj tak ma to trápi...na začiatok chcem podotknuť že som ešte panna a to asi hovorí za všetko no ale pred vyše mesiacom sme s priateľom boli na sebe a je možné že sa spermia dostala dnu..o 5 dní neskôr som dostala normálne menštruáciu a odvtedy som s nikým nebola...teraz my pár dní mešká a neviem čím to može byť pretože mne menštruácia vobec nemškávala...dakujem za odpoveď a pochopenie:-)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spravte si tehotenský test, ak sa priateľova spermia dostal do pošvy, tehotnosť sa nedá vylúčiť. Nabudúce buď prezervatív, alebo partnerovi uľavte orálne, to je bezpečné. (mám u neho pivo:)

Podobné otázky

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, prosila by som Vás o odpoveď s týmto problémom. Dcéra má 7 rokov pravidelnú meštruáciu. Poslednú mala 8.2.2011. Robila si dva tehotenské testy, tie však vyšli negatívne. Dňa 14.3.2011 bola u svojej gynekologičky. Tá ju vyšetrila ultrazvukom, no tehotenstvo nezistila, povedala, že má ale zväčšenú maternicu. Pichla
    jej injekciu na vyvolanie menštruácie. Tú zatiaľ nedostala, ale dnes ráno začala slabo
    špiniť. Na kontrolu má ísť 28.3.2011. Začínam mať trochu obavy, či nemôže ísť o nejakú chorobu, keďže na pravidelnej prehliadke bola v januári, a všetko bolo v poriadku a ani neschudla, ani nepribrala, atď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nech si dcéra zopakuje tehotenský test, ak bude negatívny, nech to špinenie berie ako menštruáciu, zrejme mala z nejakej príčiny (tých je mnoho) neovulačný cyklus a preto nemá menštruáciu.
    NIe je dovod na stresy.

  • meskajuca menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcel by som sa spytat, 1.7. mala priatelka menzes, 10.7. sme mali 1x prerusovanu suloz a bojim sa, ze sa mohla dostat do nej kvapka lasky, pred tym som za minimalne posledne 3 hodiny neejakuloval. Problem je, ze jej pravidelne meskava menzes. V ten mesiac jej prisiel 30. Takze vtedy mal cyklus dlzku 30 dni. Pred menzesom sme este 29. robili tehotensky, vysiel negativny, ale robili sme ho poobede o piatej a okolo obeda este pila aj colu (kofein), tak neviem aka je tam presnost. Ako som spominal 30.7. dostala dalsi menzes tak som uz bol kludny, lenze teraz je uz 4.9. a stale ziaden. Chcem sa spytat teda, ci je mozne napriek tomu ze pred tym som mocil, test bol negativny (aj ked presnost neviem aka je) a dostala kramy, ci je mozne, ze je tehotna, alebo ked jej pravidelne meskaju je normalne, ze ich este nedostala? Taktiez ked mala v ten mesiac 30 dnovy cyklus, ale ma ho nepravidelny, ci sa da urcit, ci 11.7. bol plodny alebo neplodny den.viem ze si to mozno nahovaram,ale cital som na internete vraj, ked sa neuvolni dostatok teh. hormonu moze test vyjst neg. a kramy prist rovnako silne ako ostatne pred tym.Neviem co je na tom pravdy,ale som z toho nervozny :( Este by som sa chcel spytat ako dlho preziju spermie na vzduchu.Za odpoved vopred pekne dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenský test je presný a nie je ovplyvnený kávou. Každý nechránený styk je rizikový z tehotnosti. Pre Vašu priateľku mám jednu radu, nech si dá predpísať antikoncepciu, upraví sa jej cyklus a nebudete mať tieto zbytočné stresy.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Mám problém s ktorým si neviem rady.Mám 25 rokov.Posledné dva roky som používala vaginalny krúžok NUVARING.Z dôvodu zmeny antikoncepcie som pred dvoma mesiacmi skončila s Nuvaringom.
    Prvý mesiac bez krúžku som dostala menštráciu presne v čase ako ked som používala.Tento mesiac som menštruáciu ešte nedostala.Meška mi 11 deň.Neviem či sa mám začať obávať alebo je to normálne keď sa skončí s Nuvaringom?Pred začatím používania krúžku som mávala cyklus na 28-30 deň.Počas tychto dvoch mesiacov som sa chránila pri pohlavnom styku kondómom.Ďakujem Husarčíková

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete, či beriete už niečo iné, ale občas po vysadení antikoncepcie, mešká prvý mesiac menštruácia.
    Spravte si test, ak bude negatívny, počkajte na ďalšiu menštruáciu.

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ,
    chcela by som sa Vas spytat , tento mesiac som odstavila svoju dcerku ( 14 mesiacov ) od dojcenia a cely mesiac som si neodsavala mlieko, menstruacia mi dosla s 10 dnovym meskanim zo zaciatku slabsia s hnedastym vytokom . Predtym som mala menstruaciu pravidelnu , od 7 mesiaca mojej dcerky . Suvisi meskajuca menstruacia a vytok s hormonani podielajucimi sa na tvorbe mlieka ? antikoncepciu neuzivam.

    Dakujem
    Zuzana

  • meskajuca menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam problem s menstruaciou, resp. nemam ziadnu. Po vysadeny antikoncepcie (uzivala som ju 5-7r.)bolo to na jar t.r., sa mi vobec nedostavila menstruacia. Pribrala som asi 2-3kg, ale ine problemy nemam. Uz je to dost dlha doba a zacina ma to znepokojovat. Mam 28r. a uz by som chcela aj otehotniet, ale mam strach ci dietatko nebude zdrave. Je to vobec mozne otehotniet bez menstruacie?
    So spontannym spustenim menstruacie som mala vzdy problemy, aj pred nasadenim antikoncepcie so uzivala horm.tabletky.
    Bola som aj na vysetreni, vraj mam zuzeny vajcovod a malu maternicu.
    Prosim pan doktor poradte mi co mam dalej robit a ci sa bat pripadneho tehotenstva.Dakujem Lucia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    je potrebné dokladné gynekologické a endokrinologické vyšetrenie na zistenie príčiny, prečo nemáte menštruáciu. Potom Vám bude nasadená adekvátna liečba. Je pravdepodobné, že Vaše vaječníky neprodukujú dostatok hormónov, je nutné zistiť príčinu.