Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tvrdnutie brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor prosim vas je to v poriadku,...vsimla som si ze mi castejsie tvrdne brusko a citim menej pohyby.som v 39 tyzdni.nemusim sa bat?? dakejum

Podobné otázky

  • tvrdnutie brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor poprosila by som vas o radu,co sposobuje tvrdnutie brucha pocas tehotenstva? a kedy je potrebne ist s tym k lekarovi?mavam dost caste tvrdnutie brucha ,ako mozem tomu predist?dakujem

  • tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor prosim vas vcera som bola v poradni a z mocu my nieco zistili,dali to aj do labaka,ze si mam zavolat okolo stredi co a ako , ci my dali spravne lieky,volaju sa UNASIN prosim vas su bezpecne,mam ich brat 2t kazdych 12hod.pocas 2dni, a potom dobrat po 1t kazdych 12hod. je ich 12,v tech.knizke mam napisane masivne BV,a este zacalo my tvrdnut bruho dost casto a na to my predpisala magnezium,co moze prosim vas sposobovat tvrdnutie brucha?ako sa mam tomu vyvarovat?da sa to ?som 25+3 podla PM a podla sona 24+3 a este popri tom berem maternu a kyselinu listovu,lekarka my povedala ze to mozem brat,ze toho nikdy nie je dost,dakujem pan doktor a prijemny den Vam prajem, s pozdravom vasa dovernicka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    unasyn je bezpečný, masívne bv netuším (bakteriálna vaginoza ?)
    tvrdnutie brucha má mnoho príčin, ak sa to zhoršuje pri námahe, vhodný je kludový režim. Ak sa nemení nález na krčku tak sa nič nedeje.

  • 36tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer zelam
    Pan doktor ma vyznam nejako riesit tvrdnutie bruska na zaciatku 36tt? ine problemy nemam,nepozorujem sa ,ale citim,ze za poslednych par dni sa pocet zvysil asi na 10x za den a viac.cakaju ma este prietoky a nejaky ster na bacila no a potom uz mozem rodit vlastne kedykolvek.
    Myslite si,ze zvysena pohybova aktivita moze viest k urychleniu porodu po 38tt,alebo ako sa da"prirodzene" predist prenasaniu babatka?
    Citala som tu,ze k odberu pupocnikovej krvy ste viacmenej zdrzanlivy,ale predsa by som rada vedela(teda ak smiem)keby sa teraz malo narodit Vase dieta,dali by ste si ju odobrat a uskladnit?
    dakujem a zelam prijemnu sluzbu:)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tvrdnutie brucha v poslendom mesiaci je normálne a nemá to súvis s následovným porodom.
    Pohyb matky nemá vplyv na urýchlenie porodu, niektoré štúdie tvrdia, že pravideľný sex bráni prenášaniu, ale niektoré štúdie to neptovrdily.
    Čo sa týka náberu pupočníkovej krvi, nemám v tom jasno.

  • dlzka tvrdnutia brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Som 29.tt a dlhodobo mi tvrdne brucho. Zaujimalo by ma, ci je rozdiel, ked mi brucho zatvrdne na 5-10 sekund, a rozdiel, ked je brucho tvrde aj 5 minut.
    Mne brucho tvrdne casto, aj 30-40 x/den, radsej to nepocitam. No vzdy len na par sekund. Uzivam MagneB6, co vsak velmi nezabera.Co v skutocnosti zabera na tvrdnutie brucha?? Nechce sa mi verit, ze Mg je len placebo. Dakujem.

  • prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prajem,
    dnes som prisla z ultrazvuku a pani doktorka ma riadne vystrasila. som v 32 t, bola som ultr. na prietoky, kde mi boli zistene prietoky RI: 0,72. povedala, ze je to na hornej hranici a ked budem ma tvrdnutie brucha, popripade kontrakcie, tak mam ist hned do nemocnice. som prvorodicka na rizikovom a uz takmer 34 rocna, tak mam fakt strach. este dodala, ze ma mala poc. snuru okolo krku, tak uz m nastrasila uplne. predpisala mi magnesiu, ktore vlastne beriem uz dlhodobo+ oxyphyllin. po precitani pribaloveho letacika som zistila, ze liek nie je vobec vhodne pre tehotne zeny. tak uz fakt neviem... :-(! okrem toho, ze moze zvysovat tep, ktory je u mna uz teraz do 100/min. predch. tehot. som mala potrat v 24t. a tiez vysoky tep, vraj islo o sinusovu tachykardiu.
    moja otazka znie, ci mozem aj napriek vyssiemu tepu(v klude) zacat uzivat oxyphyllin. a ci je hodnota RI:0,72 uz nutna k uzivaniu tychto liekov. a ci je tento liek vobec vhodny v tehot., ci nie je nejaky iny, menej skodlivy... okrem toho uzivam fragmin. babatko ma 1700g, tak zatial aspon na vahe prospieva.kontrolu mam o 2 t.
    dakujem za rychlu odpoved, lebo fakt neviem, ci zacat alebo nezacat uzivat tento liek a bojim sa o babatko.