Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 36tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer zelam
    Pan doktor ma vyznam nejako riesit tvrdnutie bruska na zaciatku 36tt? ine problemy nemam,nepozorujem sa ,ale citim,ze za poslednych par dni sa pocet zvysil asi na 10x za den a viac.cakaju ma este prietoky a nejaky ster na bacila no a potom uz mozem rodit vlastne kedykolvek.
    Myslite si,ze zvysena pohybova aktivita moze viest k urychleniu porodu po 38tt,alebo ako sa da"prirodzene" predist prenasaniu babatka?
    Citala som tu,ze k odberu pupocnikovej krvy ste viacmenej zdrzanlivy,ale predsa by som rada vedela(teda ak smiem)keby sa teraz malo narodit Vase dieta,dali by ste si ju odobrat a uskladnit?
    dakujem a zelam prijemnu sluzbu:)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tvrdnutie brucha v poslendom mesiaci je normálne a nemá to súvis s následovným porodom.
    Pohyb matky nemá vplyv na urýchlenie porodu, niektoré štúdie tvrdia, že pravideľný sex bráni prenášaniu, ale niektoré štúdie to neptovrdily.
    Čo sa týka náberu pupočníkovej krvi, nemám v tom jasno.

Podobné otázky

  • Viacpočetné infarkty placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Reagujem na odpoveď dr. ohľadom môjho 3. tehotenstva-fetus mortus v 36.tt. Áno, dieťatko bolo váhovo pod normou 1708g a 44 cm, čo zodpovedá 32tt. V 32tt. mi dr. povedal, že dieťatko vyzerá o týždeň menšie, ale ďalšia kontrola bola až v 36tt. Pohyby som stále cítila, ale prišla som pred plánovaným termínom kontroly, keďže mi praskla plodová voda. Záver pitvy bol viacpočetné infarkty placenty, preto som sa obávala, či sa to môže opakovať v prípadnom ďalšom tehotenstve. Dieťatko nemalo žiadnu VVV, ja som mala celé tehotenstvo ukážkové výsledky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už mám dostatok informácií, áno nedostatočná funkcia placenty je možná príčiny smrti plodu, čo sa prejavilo nízkou pôrodnou hmotnosťou. Otázka znie, či ste mali aj zvýšený tlak krvi, pretože preeklampsia je prítomná pri poruche rastu plodu až v 70%. V tom prípade je na zváženie preventívne podávanie Aspirínu 150 mg denne od 12. týždna tehotnosti.

  • Viacpočetné infarkty placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. V treťom tehotenstve som v 36. tt. porodila mŕtve dieťatko. Príčinou boli viacpočetné infarkty placenty. Preeklampsiu ani eklampsiu som nemala, ani vysoký krvný tlak, ani teh. cukrovku, ani bielkovinu v moči, ani nie som obézna. Výsledky z hematológie mám v poriadku. Môže sa mi to zopakovať v ďalšom tehotenstve? V 1. Tehotenstve som mala MA v 8tt, druhé prebehlo bez komplikácií a v 3. fetus mortus 36tt. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi by som bol opatrný pri vyslovení záveru, že početné infarkty boli príčinou smrti plodu. Nie je to vylúčené, ale veľká časť plodov zomrie v maternici na príznaky dusenia a presná príčina sa nezistí a viacpočetné infarkty sú veľmi častý nález.
    Je dôležitá aj otázka, koľko plod vážil, či naozaj sa jednalo o nedostatočnú funkciu placenty, vtedy by mal byť plod váhovo pod normou.
    Osobne si myslím, že sa netreba obávať opakovania, ak máte tieto vyšetrenia v norme.

  • Dvojcievny pupocnik a váha polohu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    v 36tt bola nameraná hmotnosť 2300g o týždeň na to bola hmotnosť plodu 2900g je možné že plod priberie tak veľa v priebehu týždňa ?
    Mohol dvojcievny pupocnik a nízka hladina železa počas celého tehotenstva zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť 2300g ? Dieťa bolo narodené v termíne akútnou sekciu…

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dvojcievny pupočník býva spojený s vyšším rizikom porúch rastu plodu. Aj chudokrvnosť matky môže sa na tom podieľať.
    Rozdiely pri meraní však mohli byť spôsobené aj odchýlkou v meraní, odporúča sa kontrola rastu nie skôr ako 10 dní od posledného ultrazvuku, práve aj kvôli chybným meraniam.

  • slávka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pán Doktor, prosím o odpoveď na špecifickú otázku. mám fixný zubný strojček, idú mi ho dávať dolu, to znamená bolesť, aj vrtanie a čistenie. tiež ma čaká vytrhnutie zuba a oprava kazov. vždy pri tom reagujem stuhnutím tela a stiahnutím brucha. v prípade, že som tehotná, môže to vyvolať potrat alebo inak ohroziť dieťa?
    pri prvom dieťati som mala krčok od začiatku len 3cm (pôrod 36tt), potom zašívaná a ležala som 4 mesiace na Mg infúziách. čaká ma to opäť? môžem to nejako ovplyvniť k lepšiemu už od začiatku?
    počula som, že existuje potratový gén/chromozóm(?), teda embryo ho obsahuje, čím dôjde k potratu. je to pravda? dá sa aj napriek tejto skutočnosti takéto dieťatko donosiť? ak mám viac potratov, tak ho obsahujú všetky vajíčka?
    ďakujem Vám za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stiahnutie brucha nič nevyvoláva ani nič neohrozuje.
    3 cm krčok je normálny, predčasný porod v anamnéze zvyšuje riziko opakovania, ale každá gravidita je iná, ovplyvniť sa to nedá
    Potratový gén neexistuje, 90% potratov je geneticky nezdravých, ale majú rozne genetické chyby, nie jeden chybný gén.
    Može ísť buď o náhodu /najčastejšie/ alebo rodičia majú nejakú genetickú vadu, vtedy sa opakovane potráca.

  • vývojová vada- uterus arcuatus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán dr. Chcem sa opýtať. V súčasnosti som gestačne v 35.36tt,ktorý je naplánovaná ukončiť sekciou. Vzhľadom k tomu, že mi diagnostikovali uterus arcuatus s indikáciou na ukončenie zo strany matky - vek 39* rokov. Môžte mi prosím Vás vysvetliť, čo znamená tá vada maternice?

    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uterus arcuatus je varianta normy a nijako to neovlyvňuje porod a tehotnosť. je to iba fakt, že horná strana maternice nie je rovná ale je mierne zaoblená.
    Určite to nie je indikácia na cisársky rez, to už skor ten vek.