Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zapal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den prajem,

    Som v 21 tt. P. Doktor, uz som sa Vas pytala na radu ohladom zapalu mocoveho mechura, ktory som dostala (pocas liecby Macmirrorom). Doteraz som si to nespojila, ale za ten zapal si mozem sama, lebo sa mi pocas liecby dostal ten zlty vytok z lieku do medzery medzi (aj sa to hanbim povedat) do jedneho zo zahybov. A ja som si to tam par dni nevsimla - az dnes ked ma v predu dost palilo :(. Medzitym som ukoncila liecbu Macmirrorom, postupujem liecbu Ospexinom na ten zapal mocoveho mechura.

    Chcem sa spytat, nemohlo sa mi to preniest do posvy a nejaky zapal teraz ohrozuje male? V posve mam taky hojny belavy-slabo zlty fluor, ale ten ma nesvrbi a nepali, len tam v predu.

    Na poradnu idem v pondelok. Mam ist skor, alebo to pocka a liecba Ospexinom zabera aj na taketo pripadne problemy.

    Dakujem pekne za radu v tejto mne osemetnej otazke.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi sa ospravedlňujem ale Vašej otázke nerozumiem, určite nemáte zápal z macmiroru a zo zanesenia niekam. Ospexin na výtok neúčinkuje, lieči infekciu moči.

Podobné otázky

  • Norethisteron a atb

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    za pár dní odchádzam na dovolenku a keďže pocas dovolenky mam dostať menštruáciu,bol mi od môjho gynekológa predpísaný norethisteron na oddialenie menzesu..pred 1,5 týždňom som dobrala entizol a fromilid uno kvôli zapalu maternice...v súčasnosti mam zapal dasien a zubár mi chcel predpísať atb,ale keď zistil,že som pred 1,5 týždňami dobrala spomínané atb....aby mi to nezhorsilo viac imunitu predpísal mi ďalšie atb ,ak by sa situácia zhoršila mam si ich nasadiť na dovolenke.( teraz si mam len vyplachovat ústa ústnou voodu a gelmi)...najprv mi predpísal kombinacou entizol +augmentin...na čo som mu už spomenula,že som augmentin zle znášala v minulosti....predpísal mi teda namiesto neho cefimed 200g....moja otázka znie....ak by bolo nutné si nasadiť atb na dovolenke....zníži mi to účinnosť norethisteronu? Ďakujem

  • Bolest laveho prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred viac ako dvoma mesiacmi som mala lieceny zapal prsnika 3 roznymi antibiotikami. Nalez usg bez abscesu. Pre pretrvavajuce bolesti aj po dobrati antibiotik ma gynekologicka poslala na prsnikovu ambulanciu, kde pohladom bez kontrolneho usg doktor zhodnotil, ze sa jedna o pozapalove bolesti. No bolesti stale trvaju.
    Mam absolvovat EMG vysetrenie pre dlhotrvajuce bolesti pod lavym rebrom, ci sa nejedna o tetaniu.
    Napadlo ma opytat sa Vas, ci by tato choroba mohla sposobovat aj bolest prsnika, pripadne kde by este mohol byt problem,ze to neustupuje.
    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete či to bol zápal počas dojčenia, alebo nie. Ak nie, je potrebné prísnejšie sledovanie, pretože to nie je časté a môže sa za tým skrývať aj iné ochorenie. Avšak ak máte aj neurologický problém, aj ten sa môže prejaviť bolesťami v tejto oblasti.
    Ja nie som odborník na prsníky, ale keď Vám povedal lekár na prsníkovej ambulancií, že to súvisí s prekonaným zápalom, zrejme vylúčil iné ochorenie.

  • Snaženie sa o dieťa a užívanie tabliet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. S partnerom sa snažíme o bábätko. Priateľ začal užívať prednison 5 a dithiaden, pretože ho uštipla osa a je alergický. Majú tieto tabletky nejaký vplyv na počatie alebo ovplyvňuje to nejako kvalitu spermií? Môžeme sa snažiť aj naďalej alebo je to nebezpečné?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie nemajú a hlavne sa na to takto neupínajte. Proste žite bežný život a do roka ste tehotná, ak to budete takto riešiť, hrozí Vám psychogénna neplodnosť.
    samozrejmosťou však je zdravý životný štýl bez alkoholu, cigariet, dostatok spánku a radostný sex kedykoľvek, bez obmezdení.
    Určite vy absolvujte stomatologickú kontrolu či nemáte zápal v ústach a skontrolujte si, či ste prekonali ovčie kiahne, ak nie dajte sa zaočkovať, rovnako aj proti chrípke určite.

  • Zapal prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pre silne bolesti laveho prsnika som absolvovala usg vysetrenie, kde mi bol zisteny zapal. Som 15 mesiacov po porode a nekojila som. Beriem uz 3 antibiotika a bolesti sa stale zmiernia, ale ked antibiotika doberiem, sa znova vratia. Je to vobec mozne? Dakujem za Vas nazor.

  • (Interupcia ) escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer , p. Doktor …
    Chcela by som sa spýtať , som 4 týždne po interupcii .
    Pohlavný styk som mala s priateľom 4 týždne po UTP .
    ( áno viem je tam rozmedz 6 týždňov ) .
    Moja blbosť ….
    A stala sa taká vec že som musela užiť tabletku escapelle . Tabletku som užila 30 minút po styku .
    5 dni po užití som začala mierne špiniť , skôr by som povedala taký hnedý výtok .
    Takto to bolo 1. Deň .
    2 . Deň nič a na 3 deň som znova spinilo .
    Dostala som zápal močového mechúra … beriem antibiotiká …
    Je tam niaka pravdepodobnosť , otehotnenia ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samozrejme že tam šanca na graviditu je reálna.
    Okamžite si dajte predpísať bežnú klasickú antikoncepciu a dovtedy nech sa Vás partner ani nedotktne. Už ste mali umelý potrat, na ďalší nemáte teraz nárok (až o pol roka), takže Vaše správanie naozaj nie je zodpovedné.