Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ovčie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    V detstve som prekonala ovčie kiahne.Teraz som v 28 týždni tehotenstva. Ja a môj 1,5 ročný syn sme boli v kontakte s infikovanou osobou. Tuším, že môj syn sa môže nakaziť.Ale môže sa nakaziť aj moje nenarodené dieťa ak sa už ja nakaziť nemôžem? Ako mám postupovať?
    Ďakujem

Podobné otázky

  • Snaženie sa o dieťa a užívanie tabliet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. S partnerom sa snažíme o bábätko. Priateľ začal užívať prednison 5 a dithiaden, pretože ho uštipla osa a je alergický. Majú tieto tabletky nejaký vplyv na počatie alebo ovplyvňuje to nejako kvalitu spermií? Môžeme sa snažiť aj naďalej alebo je to nebezpečné?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie nemajú a hlavne sa na to takto neupínajte. Proste žite bežný život a do roka ste tehotná, ak to budete takto riešiť, hrozí Vám psychogénna neplodnosť.
    samozrejmosťou však je zdravý životný štýl bez alkoholu, cigariet, dostatok spánku a radostný sex kedykoľvek, bez obmezdení.
    Určite vy absolvujte stomatologickú kontrolu či nemáte zápal v ústach a skontrolujte si, či ste prekonali ovčie kiahne, ak nie dajte sa zaočkovať, rovnako aj proti chrípke určite.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Kedze ste mi par x dobre poradili ked som bola tehotna teraz sa opat na vas obraciam a to ohladne ockovania mojho drobca. Aky mate na to nazor a ci suhlasite s povinnym ockovanim a ci by ste dali zaockovat svoje dieta podla platneho ocko kalendara. Zacala som co to studovat o ockovani a ze vraj niektori lekari si nedavaju svoje deti ockovat na vsetko,pretoze ockovanie oslabuje imun. system ci zle posobi na nervovu sustavu dietata. A ze z ockovania su same alergie,autoimun. ochorenia ci cukrovky. Vo svojom okoli mame taketo pripady. Aj v palbe sa mudr. Stofko vyjadril ze ocko na hep. B sposobuje neuro. problemi. Neviem ci sa zaujimate o ockovanie ale zaujima ma vas nazor. Pekny den a dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Esterka je zaočkovaná podľa plánu a keby neprekonala ovčie kiahne tak ju určite zaočkujem aj proti nim, proti B sú očkovaní všetci doktori a neviem, že by sme mali nerovvé poruchy.
    Ja som veľký priaznivec preventívnej medicíny, kolektívna imunita chráni aj deti, ktoré nesmú byť zaočkované, napríklad deti po transplantáciách alebo zo závažnou poruchou imunity.
    A samozrejme dám dcéru zaočkovať aj proti HPV vírusom a ochránim ju pred rizikom rakoviny krčka maternice.

  • Tehotenstvo sa kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , chcela by som sa opytat. Zistila som, ze som tehotna, lenze moja 4 rocna dcerka uz ma viac ako tri tyzdne ovcie kiahne.Liecime sa doma a ja som s nou doma. Do vcera sme nevedeli ze som tehotna.Chcem sa opytat, moze to nejak poskodit plod?Ohrozit vyvin babatka v brusku? Ja som prekonala ovcie kiahne ako male dieta.

    Dakujem za odpoved.

  • tehotenstvo a ocvie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.chcem sa spytat,aka je pravdepodobnost,ze by som dostala ovcie kiahne od dietata,s ktorym som bola v kontakte pred dvoma dnami,dnes ma kiahne,ze ich dostanem aj ja.som v 32.tyzdni tehotenstva a ovcie kiahne som nemala.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste naozaj nemala ovčie kiahne, tak je riziko infekcie až 95%. Ale dieťa je infekčné deň pred výsevom, je možné, že v čase Vášho kontaktu ešte infekčné nebolo.

  • ochorenie v I.trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, zatial este tehotna nie som, ale zaujima ma vas nazor a pripadne dobra rada. Som matkou dvoch deti 3,5 a 1,5roka. Starsi zacal chodit do skolky a samozrejme hned prisiel domov s ochorenim - silny kasel,ochorenie dychacich ciest, ATB sa vyhnut nedalo. Zrejme podobne situacie sa budu v nadchadzajucom obdobi opakovat, kedze sa blizi zimne obdobie. Radi by sme mali este tretie babo, ale velmi sa obavam prveho trimestra s ohladom na rozne choroby, ktore syn pravdepodobne donesie zo skolky. Aj jeho posledne ochorenie zlozilo celu rodinu. Ake su rizika poskodenia plodu? Nakolko je prekonanie beznej virozy resp. ochorenia dychacich ciest rizikove pre embryo? Ako by som sa mohla chranit alebo odlozit snahu o dalsie tehotenstvo na menej rizikove tj jarne obdobie resp. vybrat dieta z kolektivu? Neviem s urcitostou, ci tato otazka je spravne adresovana, ale verim, ze mi pomozete s mojou malou dilemou.Dakujem vopred a zelam pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežné respiračné a hnačkové ochorenia plod neohrozujú, nebezpečné sú klasické detské choroby, ak ste ich ešte neprekonala. Cytomegalovírus, ovčie kiahne a piata detská nemoc.