Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ochorenie v I.trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, zatial este tehotna nie som, ale zaujima ma vas nazor a pripadne dobra rada. Som matkou dvoch deti 3,5 a 1,5roka. Starsi zacal chodit do skolky a samozrejme hned prisiel domov s ochorenim - silny kasel,ochorenie dychacich ciest, ATB sa vyhnut nedalo. Zrejme podobne situacie sa budu v nadchadzajucom obdobi opakovat, kedze sa blizi zimne obdobie. Radi by sme mali este tretie babo, ale velmi sa obavam prveho trimestra s ohladom na rozne choroby, ktore syn pravdepodobne donesie zo skolky. Aj jeho posledne ochorenie zlozilo celu rodinu. Ake su rizika poskodenia plodu? Nakolko je prekonanie beznej virozy resp. ochorenia dychacich ciest rizikove pre embryo? Ako by som sa mohla chranit alebo odlozit snahu o dalsie tehotenstvo na menej rizikove tj jarne obdobie resp. vybrat dieta z kolektivu? Neviem s urcitostou, ci tato otazka je spravne adresovana, ale verim, ze mi pomozete s mojou malou dilemou.Dakujem vopred a zelam pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežné respiračné a hnačkové ochorenia plod neohrozujú, nebezpečné sú klasické detské choroby, ak ste ich ešte neprekonala. Cytomegalovírus, ovčie kiahne a piata detská nemoc.