Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hroziaci predcasny porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Rada by som vas poprosila o radu.
    Som v 21tt. Mam jedno zdrave dieta (nov. 2005, tehotensvo uplne ok, porod sekcia), 1x MA z 12tt (feb.2007, histologia negativna), 1x predcasny porod v 23tt (okt 2007, dieta bolo morfologicky aj geneticky zdrave, chlapec 520g, 32cm, porod zacal spontanne nastupom kontrakcii, nasledne odlucenie placenty, dietatko sa narodilo bez znamok zivota). Otehotnela som po 6 mesiacoch. Vsetky testy som mala dobre (hemokoagulacne, gynekologicky). Priebeh doterajsieho tehotenstva je zatial dobry. Jedinou komplikaciou bola dychavicnost nezistenej priciny (objavila sa asi v 14tt, vysetrenie kardio, plucne, stitna zlaza, chlamydie, mykoplazmi vsetko ok). Pohyby citim od 16tt. Zhruba od 17tt mi zacalo tvrdnut brucho (to som mala aj pri tych predoslych teotenstvach). Uzivam 3x1 magne B6. To tvrdnutie sa postupne zvysuje. Momentalne je to tak cca raz za 2 hodiny, niekedy viac niekedy menej. Celkovo tie kontrakcie pocitujem ako dost intenzivne a mierne bolestive. Ine obtiaze nemam, moc, krv ok. Tlak klasicky nizky tehotensky v priemere 100/50. Pribrala som 4 kg.
    Vcera som bola na kontrole - tu su vysledky:
    Vonkajsi genital, introitus bpn vagina pre prst volne, bez patol.sekretu, porcio cylindricke, branka strbina, krcok tuhy vzadu ulozenyzatvoreny, naliehajuca cast vysoko nad vchodom. uterus zvacseny ako grav.in m. VI,normotonicky, nedrazdivy. Cervikometria 66mm cervix bez funellingu. primerane velky plod v polohe preicnej.
    Cize zaver vsetko super. Mam nariadene dalej magneziu a klud, lezat.
    Moja otazka je, kedze stav sa nemeni (chapem, ze to nebude hned a mozno vobec). Ako casto je potrebne sledovat tie porodne cesty? Moja dr. je momentalne na dovolenke. 12.9. iden na velky uvz a potom mam poradnu 24.9. Lekarka ma zatial sleduje ako normalnu tehotnost raz za mesiac. Ako rychlo sa moze nalez zmenit pri rovnakom priebehu?
    Som samozrejme hodne v obavach. Ten posledny porod vlastne nastupil bez varovania, proste som sa rano zobudila a mala som pravidelne 10 min kontrakcie. Preto som teraz dost vyplasena a nechcela by som nic podcenit. Velmi pekne dakujem za vas cas a odpoved. Pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dýchavičnosť v tehotnosti je úplne normálny stav, celkom ma pobavilo, ako krásne Vás kvoli tomu povyšetrovali.
    Osobne by som doporučil, vzhľadom k anamnéze predčasného porodu v 23. týždni preventívne dlhodobejšiu liečbu antibiotikami, najlepšie makrolidmi /summamed/. Vhodný je kľudový režim, magnézium dlhodobo.
    Pravideľné cervikometrie v rozmedzí 14 dní. Verím, že porod dopadne dobre.

Podobné otázky

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa opytat bola som hospitalizovana v nemocnice vcera ma pustili a nerozumiem nejakym veciam ktore mam v prepus.sprave. Mala som bolesti chrbtice aj v podbrusku ani som chobit nemohla. Objektivny nalez: Specula: v posve prit.belavy vytok,sliznice lividne,bez znamok vag.krvacania adefektov,portio konicke,branka pootvorena. Vag: uterus velkosti grav.m.1.VI, pphl, hrdlo dlhe cca 2 cm,mäkke,branka pre pol falanga,vnut.uzavreta. Dôvod hospitalizacie: Partus praematurus imminens. Terapia: inf.terapia,Mesocain,Guajacuran,Buscopan,Sorbifer D,Ac.follicum,Mydocalm,Macmiror.Diagnoza: 047.0 Hroziaci predcasny pôrod pred ukoncenim 37. tyzdna tarchavosti.Epikriza: Prijata pre hroziaci predc.pôrod a Ls syndrom v TG 30.Aplikovana infuzna a tokolyticka terapia.USG vitalna gravidita,CTG zaznami reaktivne.Uterus normotonicky,Op pravidelne,pohyby citi,vlozka cista,DKK bpn.Realizovane neurolog,vysetrenie so zaverom exacerb.LS syndrom.Mozte mi napisat co mi bolo a ci dobre postupovali ci neohrozili babetko ci je vsetko v poriadku.Dakujem pekne hadam z toho vyjdete.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň, síce nepíšete, v ktorom ste týždni, ale nálezy sú v norme a prijali Váís na liečbu bolestí chrbtice, ale pretože to nie je porodnícka diagnóza tak tam šupli aj ostatné. Nič Vám nie je

  • prosba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny sviatocny den pan doktor,
    mam prosbu. Bola som na pohotovosti, lebo som mala bolesti v podbrusku aj pri chodzi a tvrdlo mi brusko. Som v 30 tt. Chceli si ma nechat aspon na 3 dni v nemocnici, ale podpisala som reverz. Prosim vas o vysvetlenie zaveru lekarskej spravy: Doloraes hypogastrii, Grav. hedb. 30. Moc som mala negat., CTG- bez znamok ohrozenia plodu, nekrvacam. Babatko bolo ok, ma 1,5 kg. Palp.: hrdlo mierne skratene, branka vonk. pre špic, vn. uzatvorene, obla cast nalieha na vchod, ut. t.c. normot., K nema, OPP 130/min. Dva dni sa citim mizerne, teraz ma uz boli aj hrdlo aj mam nadchu. Pribrala som 4 kg. Cele tehotenstvo som bola fit a citila som sa dobre. Mam 3rocneho syna. Dakujem vam za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedne z dovodov mojej emigracie je, ze CR nie je tak katolicky fundamentalisticka a nastastie rozne ukazy neberieme ako sviatky, takze poctivo pracujeme. Okrem toho vacsina gynekologov neveri na neposkvrnene pocatie :), inak by sme museli byt v praci velmi opatrni pri brani anamnezy.
    Nalez na pohotovosti bol v podstate v norme a ani to neuzavreli ako hroziaci predcasny porod. Hospitalizaciu im schvalujem, pretoze sa musia kryt, keby sa nieco prihodilo, aby ste bola pod dohladom. DOporucujem kludovy rezim a magnezium, ak budete mat bolesti tak "sviatok" nesviatok, navstivte lekara.

  • hroziaci predcasny porod - doplnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Dakujem za predoslu odpoved. Rada by som s vami este skonzultovala dalsie udaje. Dnes som mala morfologicky uzv. Babatko je v poriadku, ale pri merani cervixu doktor nameral 3,7cm co by znamenalo ze za 5 dni sa krcok skratil o 2,9cm.Aj som mu to vravela, ale nejak na to nereagoval. Nie je to moj gynekolog, robi tam extrene len tieto uzv. Poradnu mam o 12 dni. Brucho mi preibezne tvrdne stale rovnako. Chcem sa preto opytat, nie je to az moc velka zmena za par dni? Aj ked tych 3,7 je este asi stale v norme. Velmi pekne dakujem