Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolestivý prsník

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer! Chcem vás poprosiť o radu.Už pomaly tretí rok kojím.Prvé dieťa bude mať 3roky a druhé má rok. Doteraz som žiaden problém nemala, až teraz ma začal pravý prsník pobolievať pri dotyku, časť je aj začervenaná. Nie je stvrdnutý, ale zdá sa mi že tam sú nejaké malé hrčky. Môže ísť o zápal? Nemám zvýšenú teplotu. Stále som nechávala plnší prsník malej a väčšia, keď sala sa ten druhý ešte viac naplňal. Teraz už kojím obe deti na striedačku. Čo to podľa vás môže byť? Ako mám postupovať? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    skor ide o upchatie mliekovodov, nejde o zápal. Doporučujem studené obklady, jemnú poklepovú masáž. Doporučuje sa aj studený tvaroh prípadne strúhaný zemiak. Ak by Vám vybehli horúčky tak navštívte lekára, aby Vám napísal antibiotiká.

Podobné otázky

  • bolestivy prsnik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan dokor, mala by som este jednu vec k tomu bolestivemu prsniku.
    syn ma takmer 18kg a dost casto ho dviham na ruky.a kedze som lavacka,
    nosim ho na lavej strane.ja si to uz ani tak neuvedomujem, ale asi to robim casto, lebo aj manzel ma uz na to upozornil.nemoze to byt aj tym? uz som zufala...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    viete, že áno? Teoreticky svalovica lavého prsného svalu može byť príčinou bolesti v lavom prsníku. Ale bez vyšetrenia je to čistá špekulácia.

  • bolestivy prsnik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, uz dlhsi cas ma boli lavy prsnik.na kratko ma to aj prestalo ale teraz ma to znova boli.nie vsak tak ako ked som bola tehotna ze som ich mala oba citlive. /bez toho, aby som sa ich dotykala ma trosku pobolievali/.teraz je to tak, ze ked si ho chytim tak citim bolest v celej oblasti.uz som z toho taka nervozna, ze stale skusam ci tam nemam nejaku hrcku, no ani to uz neviem posudit, lebo si nahovaram ze kazda zlaza je hrcka.ani neviem ako by som to vlastne rozoznala.inak syn ma tri roky,kojila som ho do pol roka.
    prosim poradte mi.dakujem

  • bolestivy prsnik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, kojim dcerku, ktora bude mat 14 mesiacov a pred mesiacom som prekonala zapal prsnika. Uzivala som 10 dni Zinnat. Mala som tvrdy prsnik - nedarilo sa mi ho vyprazdnit ani odstriekavanim. Pichli mi oxytocin na uvolnenie mliecka. Tyzden po dobrati ATB, sa mi vratila horucka, ktora mi v priebehu dna presla a tvrdy prsnik, ktory sa opat nedal vyprazdnit. Zapal som uz nemala, ale znovu som dostala oxytocin na vyprazdnenie prsnika. O dalsi tyzden som opat mala horucku, prsnik cely cerveny a bolestivy na dotyk (uz nie taky plny - tvrdy). Horucka mi klesla, prsnik prestal boliet na dotyk, ale odvtedy mam po kojeni silne bodave bolesti v bradavke. Trva to az dve hodiny v nepravidelnych intervaloch, potom to prejde a po kojeni z tohoto prsnika sa to opakuje. Viete mi poradit, co to moze sposobovat a co by mi mohlo pomoct? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme máte čiastočne ucpaný mliekovod. Doporučujem studené obklady na miesto, prípadne jemnú poklepovú masáž. Ak by sa stav opakoval a boli by aj teploty, ukončite kojenie, po roku má iba veľmi sporný význam.

  • Bolestivy prsnik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem prijemny den, chcela by som sa informovat o bolesti v prsniku. Kojim, a posledne tri dni mam taku tupu bolest v dolnej casti laveho prsnika, myslim si, ze tam mam zdurenu mliecnu zlazu. Davam si na to teple obklady, aj si to masirujem, a tiez davam prednostne sat mojmu babu z tohoto prsnika, ale bolest je tam stale, aj ked nie je to ani cervene a nemam ani teplotu. Mozete mi prosim napisat, co by som este mohla urobit pre to, aby dojcenie nebolo az take bolestive? Teda aby ta bolest ustupila. Boli to aj ked nekojim.
    Dakujem, Katarina.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pomáhajú práve studené obklady, skúste studený tvaroh a jemné poklopové masáže smerom k bradavke. Po kojení prsník odsajte doprázdna.

  • bolestivy prsnik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred rokom som prestala kojit po cca15 mesiacoch. V decembri 2007 som si nahmatala v lavom prsniku zdurenie a vsimla som si ze v oboch prsnikoch mam stale mlieko (po stlaceni vyteka kvapka). Lekar mi nasadil Medocriptine a po mesiaci som mlieko uz nemala ale hrcka bola vacsia. Doporucil sono prsnikov. Na sone som mala fyzilogicky nalez skontrolovany po mesiaci liecby Agnucastonom. Po kontrole lekar konstatoval ze nic patologicke tam nie je, len zlazy su "nahustene". Prsnik je stale bolestivy a su tam zdurenia, ktore sa zvyraznia v druhej polovici cyklu. Kontrolu mam az o pol roka. Po vysadeni liekov sa zasa objavilo v oboch prsnikoch mlieko. Mam cakat na dalsiu kontrolu na sone, ale je potrebne robit ine diagnosticke metody? Planujeme dalsie tehotenstvo. Mame cakat, kym sa to vyriesi? Vdaka za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš stav vyzerá na cystickú mastopatiu. Agnocaston býva účinný. Možno skúsiť aj lieky na zníženie produkcie prolaktínu alebo hormonálnu antikoncepciu.
    Prsníky si nevytláčajte a nemasírujte. Ak by boleli viac, navštívte Vášho lekára.