Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá. Mešká mi menzes 6 dní.

Podobné otázky

  • Krvácanie na 19.deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 46 rokov - mala som 1 pôrod cisárskym rezom pred 20 rokmi - od pôrodu som brala HA, od 1/2024 som ukončila HA /brala som Zoely/, 3 mesiace som vôbec nemala menštruáciu. v apríly, máji bol vyvolaný menzes Agolutínom, Začiatkom júla som prekonala infekciu (Candida Albicans) lekár predpísal Lomexin 600mg. Od 5.7.2024 som brala Duphaston 1-0-1, po dobratí na 6.deň mi prišla menštuácia, trvala 7 dní. Následne 6.8. (na 19. deň cyklu) som začala opäť silne krvácat - veľké bolesti v drieku, krče) - silné krvácanie trvalo 2 dni + 2 dni slabšie a 3 dni ružovkasté špinenie (neviem či to bol normálny menzes?. alebo len medzi krvácanie)- Podľa cyklu by som mala dostať menzes 16.8.2024 a mám všetky predmenštruačné príznaky ako som zvykla mať pred menzesom. Podľa gynekológa mám cysty (ktoré raz sú a potom akokeby zmizli) Na cytológiu mám ísť až v novembri.
    Moja otázka je: či to krvácanie medzi cyklové (začiatkom augusta) mohol byť riadny menzes? alebo to už môže súvisieť so začínajúcou sa menopauzou?
    Ďakujem Vám za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vo vašom veku už môžete mať cykly bez ovulácie, čo je správne riešené duphastonom. Ak by napriek tomu pretrvávali nepravidelné krvácania, je možné nasadiť kompletnú substitučnú liečbu.

  • Krv po skončení menzesu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, min. týždeň som mala menzes od utorka do nedele. Dnes sa mi však objavil ešte hlien s krvou. Môže to byť ešte dočistenie od menzesu?
    Ďakujem za odpoveď

  • Problemy s menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Mam 44 rokov, pred cca 4 rokmi sa mi skratil cyklus z 28 dni na 22-23 dni. Prve 3-4 dni silnejsie krvacam, aj so zrazeninami, menzes trva 7 dni. Mam aj maly 1 cm myom. Zelezo mam tesne pod normou, Hemoglobin 120. Nikdy som nebrala Hak, za sebou mam 1 porod. Hormony mam ok, v menopauze nie som. Co mam robit? Gynekologicka navrhla Mirenu, alebo Zlyndu. Kamaratka ma podobny problem, ineho gynekologa a ten jej odporucil Kyretaz. Ja by som sa najradsej zbavila tej menstruacie, kedze chodi skor a je silnejsia. Ale zas som citala, ze pre zeny, tesne pred nástupom menopauzy (po 45. roku života), môže hormonálna liečba urýchliť nástup klimaktéria. a to by som nerada, je to pravda? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte už cykly bez ovulácie a určite Vám pomôže hormonálna liečba. Aj Mirena aj Zlynda sú dobrou variantou, prípadne možno zvážiť aj hormonálnu substitučnú liečbu kompletne.

  • Nepravidelni menzes a špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela bisom sa poradiť. Mam nepravidelni menzes tak mi meška to 2 mesiace a 10 den sa špinim aj krv je tohoho trosku preto bisom sa chcela poradit dakujem ????

  • intenzita menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 44 r. a užívam 4 roky hak daylla. Chcem sa spýtat, čo má vplyv na intenzitu menzes, ked užívam hak stále presne načas, stále tu istu, ale krvácanie pri menzes mám niekedy len velmi slabé špinenie, ale niekedy aj silnejšie s "kuskami" krvi. Prečo je to tak? preventívka v máji, v poriadku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri užívaní antikoncepcie by mali byť hladiny hormónov stabilné ale je možné, že sliznica maternice reaguje na hormony v každom cykle inak. Pri dlhšom užívaní môže dôjsť aj k atrofickému krvácaniu z rozšírených ciev pod sliznicou. Ale môžete ma´t aj polyp, čo by sa však zistilo na ultrazvuku.