Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Niche

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som dva roky po druhej sekcii. Menzes mám 1,5 roka, cyklus 23 - 45 dní, ešte trochu dojčím. Menzes mi trvá od 9 do 18 dní, od cca 9. - 10. deň sú hnedé alebo červené výtoky. Lekár zistil na sone, že je za tým niche na jazve, ktoré sa dá operovať a vzhľadom na priebeh menzesu mi to odporúča.
    Aký je váš názor na operáciu? Ako vlastne to niche vzniká, nie je to chyba lekára ktorý sekciu vykonal?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    niché je zle zhojená jazva na maternici. Vôbec to nesúvisí s technikou operácie, ale je to žiaľ následok cisárskeho rezu, preto by mal byť cisársky rez vždy správne indikovaný. Čím viac cisárskych rezov, tým väčšie riziko vzniku niché. Preto všetky odborné spoločnosti na svete odporúčajú ženám po cisárskom reze, aby si nedali robiť opakovaný cisársky rez ale rodili prirodzene.
    Je potrené pri výbere pôrodnice prihliadať aj na počet pôrodov, ktoré sa u nich skončia cisárskym rezom, tieto kolíšu od 16% do 52% a sú závislé na kvalite práce pôrodnice.
    S niché je problém, pretože sa síce dá operovať, ale nevieme garantova´t, či sa maternica zhojí znova správne, alebo znova vznikne defekt hojenia.
    Osobne by som počkal až prestanete dojčiť, ak bude krvácanie pretrvávať, žiaľ asi nič iné ako pokus o operačnú nápravu nie je možné urobiť.

Podobné otázky

  • Menzes po porode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, na túto otázku (som 8 mesiacov po sekcii, dojčím, menzes mám štvrtý raz po pôrode (každý mesiac). Celé trvanie aj so špinením na začiatku/na konci je 9 – 11 dní, následne dva dni nič a ďalších 4-5 dní predpokladám že ide o ovulačné špinenie. Je šanca, že to je stav dočasný a časom sa trvanie menzesu skráti aspoň na tých 7 dní? Detto ovulačné špinenie, pred pôrodom som ho nemávala.. ) ste mi odpovedali že riešenie môže byť HAK alebo môže byť problém syndróm jazvy po SC. Ešte sa chcem opýtať, pol roka po pôrode som mala kontrolu u gyn, toho času som bola po prvom menzes a špinení. Cytologia bola ok, doktor do správy uviedol "jazva bez niche". Ak bola jazva v poriadku vtedy, budú to teda len hormóny a niche sa už objaviť nemôže keďže už to bude 9 mesiacov po sekcii? Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri dojčení môže byť menštruácia nepravideľná a často sa jedná o anovulačné krvácanie, je možné, že sa to po odstavení upraví. Ale hojenie maternice je dynamický proces a okrem toho sa zárez (niché) môže meniť v čase podľa stiahnutia svaloviny maternice, takže ani negatívny nález pri vyšetrení, poruchy hojenia maternice nevylučuje.
    Ak by ste si nasadila antikoncepciu, upravíte hormonálny nesúlad, ak však je príčinou porucha hojenia maternice, to môže pretrvávať aj pri liekoch.

  • Menzes po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, som 8 mesiacov po sekcii, dojčím, menzes mám štvrtý raz po pôrode (každý mesiac). Celé trvanie aj so špinením na začiatku/na konci je 9 – 11 dní, následne dva dni nič a ďalších 4-5 dní predpokladám že ide o ovulačné špinenie. Je šanca, že to je stav dočasný a časom sa trvanie menzesu skráti aspoň na tých 7 dní? Detto ovulačné špinenie, pred pôrodom som ho nemávala.. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri dojčení sa nemusí jednať o ovulačné špinenie, lebo často býva ovulácia vďaka prolaktínu potlačená. Tým pádom príčinou môže byť aj odlučovanie sliznice pri anovulačných cykloch, kedy sa už produkujú čiastočne estrogény, ale nie gestagény. Tu by pomohla hormonálna antikoncepcia pre dojčiace ženy.
    Ale problém môže byť aj tzv. syndróm jazvy po cisárskom reze, je to pri nedokonalom zhojení jazvy, kedy vzniká zárez na prednej stene maternice tzv. niche, v ktorom sa hromadí tkanivový detritus a spôsobuje poruchy krvácania, niekedy bolesti alebo aj neplodnosť. Bolo by potrebné vyšetrenie, ak by toto bol Váš prípad a hormonálna liečba nepomáha, možno skúsiť operáciu - odstránenie jazvy, ale je otázna úspešnosť, či sa znova jazva nezhojí defektne.