Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zápal močových ciest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor močový mechúr so. Mala velmy napuchnuti potom mi to prasklo a stále mám hnisavy výtok veľký zapachajuci velmy má to pali keď už končím na konci močenia môžme mať zápal močových ciest?a dosť ma bolia aj obličky. ďakujem.

Podobné otázky

  • močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pan doktor mám zápal močových ciest beriem Biseptol 400 každé 12hod po dva tabletky chcela by som sa spýtať že vy môžme brať aj GYNIMUN INTIM CARE vaginálne kapsuly ďakujem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hoci Biseptol nezvykne narušiť prirodzenú pošvovú floru, určite Vám vaginálne probiotiká a prebiotiká odporúčam pri močovej infekcii.

  • Zápal močových ciest a obličiek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor mám zápal močových ciest a obličiek mám veľmi silný žltý výtok trocha zapachajuci je to normálne ..keď si dám urologicki čaj vtedi ma začnú bolieť obliečky chcela by som sa spýtať že či je to v poriadku ďakujem za odpoveď pekný deň

  • Roky opakujúce sa zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.. Dlhé roky (takmer 15) mám opakujúce sa zápaly pošvy. Spočiatku par krát do roka; postupne sa intenzita zvyšovala a v súčasnosti som v stave, že ich mám už neustále ..svrbenie, pálenie. Spočiatku candida, streptokok, posledné roky skor e-coli...nič iné..všetky ostatné baktérie negat..Partnera mám celý život jedného, nikdy sme análny styk nemali, v tomto, resp. poslednom čase už takmer žiadny styk, hygienu dodržiavam, možno priveľmi (po každej stolici sprcha zdola), no napriek tomu som došla do štádia, že mi už nič nepomáha. Vyskúšala som snáď všetko, čo bolo a je dostupné na trhu..na predpis i voľnopredajné .. Lieky vaginálne robené v lekárni, taktiež na podporu imunity ..brala som rôzne probiotiká orálne i vaginálne... Bola mi robená vakcina na mieru, končím poslednú udržiavaciu dávku a všetko bez výsledku .. Užívala som preventívne imunor na podporu celkovej imunity, tiež wobenzyn, robila som si bylinkové kúpele či v hypermangáne, užívala som urovaxom ..bez výsledku.. (Zápal močových ciest som mala jediný raz v živote po poslednom pôrode... problémy s močovými cestami nemám). Viete mi prosím poradiť, čo ešte môžem urobiť na podporu slizničnej imunity alebo čo robiť, aby som sa z tohto stavu dostala? Budem Vám neskutočne vďačná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že už Vám príliš nepomôžem, je veľmi pravdepodobné, že máte kompletne zničenú imunitu pošvy, ktorá už reaguje na všetko silnou zápalovou až alergickou reakciou. Bude asi takmer nemožné obnoviť v pošve rovnováhu, pretože ste boli zrejme rôzne chaoticky liečená na základe výsledkov kultivácie, čo je nezmysel, pretože kultivačné vyšetrenie iba zriedka ukáže pravého pôvodcu problému.
    Teraz stačí aby ste mali v pošve malé množstvo kvasieniek a už máte príznaky zápalu, pretože na ne reagujete alergickou reakciou.
    Určite dlhodob odporúčam režimové opatrenia - protikvasinkovú diétu, probiotiká, intímne mydlá a bavlnenú bielizeň, doma chodiť bez bielizne. Nejesť sladké (dajte si vyšetriť hladinu cukru v krvi aj po záťaži, tzv. oGTT), nesprchujte sa často aby sa v pošve mohli usídliť kvalitné probiotické kmene.
    Dlhodbo by som odporučil Gynoflor obdeň do pošvy. Počítajte však s dlhým procesom liečby.

  • Špinenie mimo cyklu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mám taký problém, posledné 4 dni som začala špiniť, je to tmavohnedý až červený krvavý výtok. Už 4 roky užívam antikoncepciu Lindynette 20. Pred týždňom mi doktor predpísal na zápal močových ciest antibiotiká Biseptol. Kultiváciou sa potvrdili aj kvasinky. Nie som v období ovulácie a taktiež som si robila tehotenský test, ktorý vyšiel negatívne. Iné problémy nemám a cítim sa zdravá. Špinenie si všímam hlavne pri nejakej aktivite, či už pri cvičení alebo v práci. Neviete prosím o čo by mohlo ísť? Môj doktor má dovolenku a bojím sa že u nás na urgente ma pošlú domov. Ďakujem

  • Laktobacily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vo vysledkoch kultivacii boli premnozene vlaknite laktobacily v priebehu 4 mesiacov uz 2x. Gynekolog mi naordinoval vyplachy so sodou bikarbonou, ktore mi pomohli len ciastocne. Mam bolesti, zacervenanie a svrbenie, bez vytoku. Tiez som mala zapal mocovych ciest lieceny ATB a partnerov nestriedam. Aky je ucinnejsi sposob liecby? Ako tomu predchadzat? Odporucate uzivat probiotika alebo tie laktobacily len rozmnozuju? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    táto porucha mikrobiálneho osídlenia je veľmi nejasná a niektorí autori ju spochybňujú. Ak ste brala antbiotiká, tak skôr dochádza k útlmu laktobacilov, než k premnoženiu. Skôr si myslím, že problém je inde, môže sa jedna´t o mykozu.