Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nystatin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať bol mi predpísaný nystatin capiky ? Po koľkých dňoch by mal zabrať ?užívam ho tretí deň a zatiaľ žiadna zmena dokopy ich tam je 15 ?tieto lieky predpokladám asi nezaberu hneď zabudla som sa opýtať v lekárni tak sa radšej pýtam ci mam čakať nejakú zmenu alebo nie . Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na čo Vám boli predpísané a či je to správna liečba. Ak máte bežnú mykozu, malo by sa vám už postupne uľaviť, ak nie celkovo do 5 dní, treba zvážiť zmenu liečby.

Podobné otázky

  • Gardnerella vaginalis, candida albicans, staphylococcus epidermidis ojedinele, lactobacillus sp.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som tehotná v 36tt. Mám stále problém s mykozami. Svrbenie pálenie a opuch. Teraz poslednú kultiváciu robenú mi boli nájdené; lactobacillus Sp., staphylococcus epidermidis ojedinele;, candida albicans, gardnerella vaginalis. Ktorá baktéria robí najvácší problém? Predtym som mala nasadený nystatin galvex, po ktorom sa to objavilo znova a preventivne som si davala aj lactofeel. Teraz mi bol daný dalacin V 2%, po ktorom sa mi zdá že to mám ešte horšie . Dávam si ho 4dni a nepocitujem úlavu ale zhoršenie, bol nasadený zrejme na gardnerellu ale robí mi problém asi ta candida . Ktorá bakteria robí problem najviac a čo by ste odporučili vy, čo by som mohla aby som sa preliečila do pôrodu. Je to už neprijemné riadne

  • Klebsiella v tehotenstve/užívanie Ginexidu/

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 28.tt tehotenstva (naposledy v 18.tyzdni mi zistili z kultivácie z pošvy Klebsiellu pneumoniae), užívala som macmiror aj Gynimum, teraz opakovane potiaze už druhý týždeň a lekár mi nasadil najprv bez výsledkov Nystatin a masť Fluomizin teraz pri výsledkoch Klebsiellu už Ginexid.
    - chcem sa opýtať, či dané lieky maste a čapíky nemôžu ublížiť plodu, resp. Aj tento Ginexid či nepredstavuje nebezpečenstvo pre dieťa. A takisto či tak dlho mať Klebsiella pneumoniae v postave nepredstavuje riziko pre dieťa.
    Ďakujem Vám vopred!

  • Chlamýdie a Doxyhexal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam predpísanú liečbu na 20 dni Doxyhexal a čípky Nystatin. Nystatin som dobrala pred 2 dňami, mám taký žltý výtok a občas cítim pálenie. Doxyhexal mám ešte na 5 dní. Sú to nežiadúce účinky, alebo liečba nezaberá? Pociťujem aj iné nežiadúce účinky (bolesť hlavy, žalúdka…) ale to viem, že je spôsobené asi antibiotikami. Ak budem mať tieto problémy aj po dobratí antibiotík, je možné spraviť kontrolný ster aj skôr? Kontrolu mam naplánovanú až 2 mesiace po dobrati.
    Ďakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nystatín je liekom na mykozu a doxyhexal sú antibiotiká. Ak máte problémy, je veľmi pravdepodobné, že Vám doxyhexal rozbil vaginálnu flóru a premnožili sa nežiadúce mikroorganizmy, zrejme kvasinky.
    Najprv skúste probiotiká masívne (do pošvy, ale aj celkovo) ak to nepomôže, potom by som odporučil masť na mykozu s obsahom clotrimazolu.

  • Mykóza v 35tt tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.S mykózamy a už zápasím asi od 18tt a vždy sa to polepší iba keď mám nejaké tablety na vkladanie.Brala som macmiror,polygynax,clotrimazol,canesten tablety aj canesten mast,teraz som dobrala nystatin,ktorý som brala 15 dní.Po dobratí prešli tri dni a svrbenie aj vodnatý kyslastý výtok je späť.Canesten masť mi nezaberá.Potrebujem niečo na vnútorné užitie.Viete mi poradiť niečo voľnopredajné z lekárne- nejaké čípky ktoré môžem v tehotenstve alebo mám znova volať gynekológovi? Ďakujem za odpoveď ☺️

  • Streptococus aganciale

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň bol mi zistený s kultivácie streptokok a candida niesom tehotná ale mám neskutočne bolesti pálenie svrbenie každý jeden mesiac sa objaví iná baktéria prv ecoli potom enterococus feacalis a teraz tieto Brala.som veľa lokálnych antibiotíckych capikou maste výplachy a nič nepomáha teraz mám zas toto zo steru inak všetko negatívne europlazmy mykoplazmy aj ostatné stery ..predpisal.mi ampicilinovo nystatinove robené čipky mám ich užívať čítam že sa to nelieci ale naozaj mám problém a ktym príznakom aj žlto zelený výtok masívne dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že za problémom je kandida a nie streptokok. Asi máte úplne rozbitú imunitu pošvy opakovanými liečbami. Pálenie nemusí ani súvisieť s infekciou ale môže to byť už následok opakovaných podávaní rôznych preparátov.
    Skúste si preliečiť mykozu mas%ťou Jenamazol aspoň 14 dní, potom si dajte probiotické prípravky do pošvy dlhodobo.