Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krčok maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prekonala som ťažkú dysplaziu krčka maternice ( dôvod hpv nákaza), dala som sa zaočkovať, plus papilocare gély a potom boli výsledky asi dva roky v norme. Nič som nezmenila, ani partnera a stále rovanky spôsob života, avšak teraz mi prišli výsledky že už to nie je v norme ale je je tam ASC US. Chcem sa opýtať, z čoho to mohlo len tak vzniknúť ? A ci je možné niečo užívať aby sa to nezhoršovalo. A posledná otázka, chceme sa pokúsiť o dieťa ci je to dobrý nápad teraz keď je to mierne zhoršené ? Ďakujem vopred veľmi.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie ani tie gély vírus z tela nedostránia, je pravdepodobné, že stále ho máte v bunkách. Môže a nemusí spôsobovať zmeny, ASCUS sú iba nejasné zmeny, stále nemusí z toho vzniknúť dysplázia. Je potrebné sledovať nález a určite by som do vyriešenia počkal s otehotnením.

Podobné otázky

  • Zamlknuty potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím, som už 6 deň po čistení maternice, jednalo sa o zamlknuty potrat v 7 týždni tehotenstva, žiaľ nebilo srdiečko, lenže prešli 6 dní a ja stále cítim bolesti pod bruškom, a mierne špinenie plus k tomu dosť to zápacha a dosť riadne pocitujem aj krčok maternice že bolí aj ten :/. Pri močení žiadne ťažkosti , Prosím poraďte mi či je to v poriadku ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti a zapáchajúci výtok, môže sa jednať o zápal, preto je potrebné vyšetrenie. Zamlknutý potrat sa už väčšinou rieši pomocou tabliet, práve preto aby sme sa vyhli zápalovým komplikáciám.

  • Klenby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som sa chcela utvrdiť.. pred nejakým časom som si zabudla tampon v pošve. Odvtedy mam z toho strach a bojim sa co ak by som si ho niekedy zase raz zabudla.. možem sa spýtať ked si dokazem nahmatať krčok maternice z predu z bokov a aj zo zadu. Znamená to ze si dokazem nahmatať cely priestor posvy vrátane prednej a zadnej klenby ? Teda ak by som mala pochybnosti stačilo by mi len skontrolovať sa a byt v klude. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    za normálnych okolností áno, ale viem si predstaviť, že by bol nasiaknutý tampón ultačený vzadu za krčkom a nedal by sa dosiahnuť. Je to však veľmi málo pravdepodobné a hlavne si treba strážiť, že kedy si ho vkladáte, aby ste vedeli, že sa má vybrať.

  • Infekcie a ATB v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, som prvorodička 27.tt, bez nijakych subjektívnych ťažkosti som šla na kontrolu na poradňu kde mi gynekologička zistila skracujúci krčok maternice (1,4cm).. bola som neodkladne hospitalizovaná v nemocnici, prísny kludovy režim, po všetkých vysetreniach mi zistili infekciu ureaplasma urealyticum a streptokok agalacitae.. okrem magneziovych infúzii,tabliet a progesteronovych čipkov na udržanie tehotenstva mi nasadili ATB Lekoklar 2x 500mg p.o. A vaginálne Macmiror 1xvecer. Chcela by som sa opýtať či sú tieto infekcie rizikové “len” z hľadiska vyvolania predčasného pôrodu alebo mozu aj aktuálne poškodiť babatko v maternici? Tiež aky máte názor na tieto ATB, sú bezpečne pre plod?
    Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    z uvedených liekov je najdôležitejší progesteron do pošvy, ten spevňuje krčok, tak aby sa neskracoval. Prísny kľudový režim nebol dokázaný ako prospešný.
    Uvedené antibiotiká sú bezpečné, čo sa týka ohrozenia plodu, na to je ťažko odpovedať, pretože nevieme, či je infekcia aj vnútri maternice. Ureaplazmy nespôsobujú poškodenie plodu a streptokok sa lieči tými antibiotikami.

  • Tvrdá hrčka vo vnútri pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred vyše mesiacom som si vo vnútri pošvy našla takú tvrdú hrčku na spodnej strane, skoro až úplne vzadu pošvy. Hrčka bola bezbolestná a každým dňom sa zmenšovala, tak som si myslela, že to hneď prejde ale odvtedy to bolo tak, že niekedy tam už skoro ani nebola a potom na druhý deň zrazu bola znovu celkom veľká a mierne sa menilo a aj miesto kde sa to nachádzala. Raz to bolo v predšie, raz v zadšie, niekedy mierne napravo ale väčšinou skôr naľavo. Objednala som sa preto na gynekologické vyšetrenie, lenže 2 dni predtým to prešlo a nič tam nebolo, takže keď to pán gynekológ nevidel, nevedel mi a povedať čo by to mohlo byť. Spravil mi normálu preventívnu prehliadku, cez sono mi pozrel maternicu a vaječníky a hovoril že všetko tam je v poriadku, krčok maternice vraj tiež vyzerá v poriadku tak z toho zobral ster a čakám na výsledky, ale teraz sa tam znovu objavila tá hrčka a neviem, či mám ísť znovu na gynekologické vyšetrenie alebo čo robiť. Nemáte prosím aspoň nejakú predstavu čo by to mohlo byť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj nemám vôbec predstavu, o čo by sa mohlo jednať, je potrebné vyšetrenie, pretože napriek detailnému popisu si neviem predstaviť o čo ide. Ak sa to objavilo, určite znova navštívte lekára.

  • zrastený krčok maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    pán doktor chcela by som sa spýtať, mám 40 rokov a na preventívnej prehliadke mi pán doktor povedal, že mám zrastený krčok maternice a nedalo sa mu zobrať vzorka cito,
    chcem sa spýtať prečo sa v mojom veku zrástol krčok a či je to problém, či by bolo lepšie dať si ho otvoriť operačne...či to môže mať vplyv na môj sexuálny život?..ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na sexuálny život to nemá vplyv, príčiny zrastu branky najčastejšie nejaký výkon na krčku, ale ak menštruujete, tak isto bránka zrastená nie je, lebo by ste nekrvácala, celé je to zvláštně.