Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Infekcie a ATB v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, som prvorodička 27.tt, bez nijakych subjektívnych ťažkosti som šla na kontrolu na poradňu kde mi gynekologička zistila skracujúci krčok maternice (1,4cm).. bola som neodkladne hospitalizovaná v nemocnici, prísny kludovy režim, po všetkých vysetreniach mi zistili infekciu ureaplasma urealyticum a streptokok agalacitae.. okrem magneziovych infúzii,tabliet a progesteronovych čipkov na udržanie tehotenstva mi nasadili ATB Lekoklar 2x 500mg p.o. A vaginálne Macmiror 1xvecer. Chcela by som sa opýtať či sú tieto infekcie rizikové “len” z hľadiska vyvolania predčasného pôrodu alebo mozu aj aktuálne poškodiť babatko v maternici? Tiež aky máte názor na tieto ATB, sú bezpečne pre plod?
    Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    z uvedených liekov je najdôležitejší progesteron do pošvy, ten spevňuje krčok, tak aby sa neskracoval. Prísny kľudový režim nebol dokázaný ako prospešný.
    Uvedené antibiotiká sú bezpečné, čo sa týka ohrozenia plodu, na to je ťažko odpovedať, pretože nevieme, či je infekcia aj vnútri maternice. Ureaplazmy nespôsobujú poškodenie plodu a streptokok sa lieči tými antibiotikami.