Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,562 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Môže partner odomna dostat mykozu ktora trva uz 3/4 roka?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pan profesor. Pokúsim sa stručne zhrnúť môj niekolko ročný problém so zápalmi, kvasinkami a všetky možné vaginálne ťažkosti. A neskor sa mi k tomu pripojili aj ťažkosti s močových mechúra. Väčšinou som zakaždým dostala ATB, ktoré mi pomohli na chvíľku a zas sa to všetko vrátilo. Užívala som niekoľko rokov probiotika, kadejaké doplnky z lekárne ktoré mi mali pomôcť. Na začiatku aj trosku pomohli ale postupne zas nič. Par krát sa stalo ze som niečo preniesla aj na partnera, tak bol aj on prelieceny s ATB. Potom keď som mala aj kvasinky tak moja pani doktora nam obom predpisala tabletku tuším fluco sandoz. A tak dookola. V marci keď som mala naposledy svrbenie a dostal ho odmna aj partner tak nam pani doktorka predpísala nejakú masť ktorá sa v lekárni mieša. Na flasticke je napisane mast Chloran. Zo steru mi nakoniec ale nebolo nič zistené aj ked sme obaja pociťovali svrbenie a partner mal aj začervenanie. O mesiac som absolvovala cystoskopiu a zistilo sa ze mam v mechúre nejake ložiská. Z tohto loziska mi zobrali kúsok ktorý bol nakoniec v poriadku a co zostalo mi spálili, pretože sa lekári domnievali ze to môže byt príčina opakovaných zápalov. Musím povedať ze odvtedy som už problém žiadny nemala. Ale partner ma stále sem tam problém ze pociťuje mierne svrbenie a ma aj začervenanie. Žiadne iné ťažkosti nepociťuje. Bol aj na urologii a zobrali mu ster ale tiež mu nic nenasli. Pravidelne si dava krem canesten, natiera sa aj týždeň vkuse a stále sa mu to ako keby vráti. Od aprila sme spolu nemali pohlavny styk, pretoze sme absolvovali IVF a najprv sme nemohli mat styk a potom ked sme uz mohli tak sa bal aby to na mna nepreniesol. Chcem sa teda opytat, je normalne ze ho stale niečo uz 3/4 roka svrbi aj ked mu nic nezistili? Nemenili sme ani práci prášok, ani neje viac sladkého, proste žiadna zmena nie je u nas. Prosím mate nejakú radu co by si mohol dat aby nepocitoval tieto ťažkosti? Partner mi je na 100% verný. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa popisu máte zrejme obaja vďaka opakovaným liečbam zničenú imunitu pohlavných orgánov a rozbité mikrobiálne osídlenie.
    Už stačí, aby partnerovi na penise bolo iba malé množstvo kvasiniek a už má problém, lebo jeho imunita už na ne reaguje prehnane.
    Ak sa mu pri canestene prechodne uľaví, tak naozaj ide o kvasinkovú infekciu. Dajte mu vyšetriť pre istotu aj hladinu cukru v krvi.
    Existuje všeobecný protikvasinkový režim vrátane diéty, bolo by dobré to skúsiť. A dávať si celkovo probiotiká.