Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • #####

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň rada by som sa spýtala všetky stery, vyšetrenia v poriadku, bolesti nemám ale žiaľ zvýšený sekret z pohl. orgánu a neviem čo s tým
    Vedeli by ste niečo odporučiť ????
    Ďakujem moc

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležité sú aj charakteristiky sekrétu, či sa jedná o belavý, priesvitný, alebo nejako sfarbený sekrét, či zapácha, alebo či sa jeho množstvo mení počas cyklu.
    Najčastejšou príčinou môže byť infekcia, ale stery ju nemusia dokázať. Môže sa jednať aj o zvýšenú sekréciu z krčka maternice pri jeho zápale, vtedy tiež sú stery v pošve negatívne.
    Rovnako veľmi zriedka sa popisuje aj tzv. PSAS - permanent sexual arousal syndrome, kedy je zvýšená sekrécia kvôli nechcenému sexuálnemu vzrušeniu.
    Potrebné je dôkladné vyšetrenie krčka maternice a vylúčiť chronickú mykotickú infekciu, alebo chronickú poruchu vaignálneho prostredia (tzv. dysmikrobiu).