Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dakujem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor, som tri mesiace po porode a mam taky problem, som prvorodicka maly mal 4300 gramov a 53 cm, to malo byt podla lekara male dieta, samozrejme ma ,,potrhal,, kde sa dalo a asi tri dni po porode mi povedali ze sa mi rozislo to sitie, mam este teraz velke bolesti nevladzem ani stat a gynekolog mi povedal ze to budeme riesit po pol roku mam tam nejaky vyrastok alebo nieco take a ze to bud vypalia alebo vyrezu a znova zasiju strasne to boli a chcem sa spytat ci s tym musime cakat tak dlho ved to je strasne. dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemyslím si, že tie bolesti sposobuje práve ten výrastok. Musel by som Vás vyšetriť, aby som prišiel na príčinu prečo Vás to bolí pri bežnom živote. Vhodné by boli estrogénové maste, ktoré podporia hojenie sliznice. Kúpte si Tantum rosa a denne si vulvu a pošvu oplachujte, tantum rosa obsahujé hojivé a protibolestivé látky.

Podobné otázky

  • Opuchnuté nohy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem ako som vám už písala že mám zápal močových ciest ale teraz mi Opuchly nohy prosím vás je to normálne? Mám ich trocha ako keby ťažké a bolia ma horne kostí beriem biseptol ďakujem a pekný deň

  • Gynekologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím mám otázku, som po serklazy a začalo ma bolieť hore v ľavo buď niečo s vezmy,alebo neviem dosť veľká bolesť až do kŕča pri cikani tak že ani chodiť sa neda , bola som na kontrolu všetko bolo Ok,a aj s mocom, ešte ma napáda zápcha lebo nejde ľahko stolica ide ťažšie ,neviete poradiť čo to môže byt ?? Nejaku radu , už som zúfalá stoho dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takáto bolesť môže mať viacero príčin, aj obličky a močovody, aj zápcha, ale aj od chrbtice. Bez vyšetrenia sa nedá presne určiť príčina. Skúste niečo spraviť so zápchou, dajte si viac vlákniny v strave a pite veľa tekutín. Dobré sú pravidelné prechádzky.

  • Mycoplazmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan profesor, chcem sa opytat na prenos mycomplazmy. Ja aj partner sme mali v juli negativne vysledky. Asi pol roka sa neviem zbavit e colli, pocas uzivani ATB bol vysledok negativny po dalsich troch tyzdnoch pozitivny no pridruzila sa aj mycoplazma. No a pochybnosti su na svete. Viete mi to nejako oddovodnit? Prezrela som celu kartu a nikdy v minulosti som nemala problem s mycoplazmou a ani e colli. Moje pohlavny zivot sa zmenil len v tom, ze mam uz skoto rokk noveho partnera. A kedze riesime IVF, bez preliecenia a negativnych vysledkov sa nepohneme dalej. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. colli je úplne normálnou súčasťou pošvovej flory a nerobí žiadne problémy, nemá sa liečiť. Podávané antibiotiká rozbijú imunitu pošvy a spôsobia premnoženie všetkého možného, čo tam mohlo byť v malom množstve.
    Je chyba takéto podávanie antibiotík, pretože však niektoré IVF trvajú na liečbe mycoplazmy, zrejme Vám dajú ďalšie ATB. Určite si nedajte potom robit kultiváciu a dávajte si dlhodobo probiotiká aby ste napravila škody spôsobené antibiotickou liečbou.

  • močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pan doktor mám zápal močových ciest beriem Biseptol 400 každé 12hod po dva tabletky chcela by som sa spýtať že vy môžme brať aj GYNIMUN INTIM CARE vaginálne kapsuly ďakujem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hoci Biseptol nezvykne narušiť prirodzenú pošvovú floru, určite Vám vaginálne probiotiká a prebiotiká odporúčam pri močovej infekcii.

  • HPV positive

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    v roku 2021, pri preventivnej prehliadke, mi okrem cytologie, robili aj testy na HPV virusy. Prvykrat. Moja poistovna zacala uhradzat aj tento ukon, tak sme sa do toho s doktorkou pustili. Problem nastal ten, ze napriek tomu, ze cytologia bola odvtedy vzdy vporiadku, tak sa zistilo, ze na niektore rizikovejsie HPV virusy pozitivna som. 3 typy. Lenze dozvedela som sa to az o rok neskor, tesne pred prvou tehotnostou, lebo vraj to nema na nic vplyv a neda sa s tym nic robit. Ja som sa samozrejme celkom zdesila a bala prenosu na babatko (co sa vraj porodom neudeje). Teraz cakame uz druhe dieta a napada mi teda otazka, ci naozaj v mojom pripade treba iba pravidelne vykonavat cytologiu a drzat si palce, aby mi to neprerastlo do niecoho vazneho? Fakt neviem urobit nic? Napadlo mi zaockovat sa voci ostatnym inym typom. Naozaj som nahnevana, za moju chabu znalost, nevedomost a lahkovaznost v ‘’mladosti’’ a to som zodpovedny clovek. Teraz to uz urcite ma aj moj manzel :(

    Zaujimal by ma Vas nazor.

    Dakujem!
    Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až 70% mladých ľudí sa niekedy v živote stretne s HPV vírusom a prechodne je pozitívnych. Preto nemá absolútne žiadny zmysel toto vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Veľká väčšina túto infekciu "vyčistí" a vírus z tela odstráni, u určitého malého percenta však ostane vírus v tele ženy (v bunkách krčka maternice), kde však u väčšiny nerobí žiadne viditeľné zmeny. Iba u malého % infikovaných však bielkoviny vírusu zasiahnu do množenia buniek a spôsobia, že sa bunky začnú meniť smerom k rakovine.
    Takže pri pozitivite naozaj stačí sledovať cytologické vyšetrenia, prípadne s odstupom opakova´t HPV testy, či už nie je vírus odstránený. Očkovanie zvážte, chráni pred vstupom iných typov vírusu.