Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor,
    som pol roka po porode, pouzivam antikoncepciu Yadine, po pohlavnom styku som krvacala, ked manzel do mna silnejsie narazal. Od porodu som tento problem nemala az do toho momentu. Odvtedy sa to uz nezopakovalo. Neviete mi poradit, co to mohlo sposobit? Je to bezna situacia? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa to stalo iba raz, nič sa nedeje, zrejme ste zakrvácala ešte z hojaceho sa poranenia, prípadne sa odlúčila sliznica maternice. Ak by sa to opakovalo, potrebné je vyšetrenie krčka.

Podobné otázky

  • krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Mohla by som sa Vás prosím pekne opýtať ako rozlíšiť implantačné krvácanie od toho ovulačného špinenia?
    Sex som mala vždy len chránený no vzhľadom na to, že som dnes mala najprv jemný výtok hnedej farby a následne pár kvapiek krvi. Môj cyklus je nepravidelný a mala by som mať plodné dni v tomto období, no takéto jemné krvácanie sa mi ešte nestalo.
    Dakujem

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Dienorette vyše roka, pred sedemdňovou pauzou som mala hnedý výtok a dosť, počas sedemdňovej pauzy som mala tiež len hnedý výtok čo to môže byť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri dlhšom užívaní môže dochádzať k tzv. atrofickému krvácaniu z maternice ppočas brania tabliet, rovnako sa zoslabuje menštruačné krvácanie. Nič zle to nepredstavuje.

  • Krvácanie 2,5 týždna po Misoprostole

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor. V prvom rade sa Vám chcem poďakovať, pred necelými 3 mi týždňami so Vás stretla v Ružinove, potratila som, nechcela som ist na kyrer lebo som ho v minulosti absolvovala 3x a mala Ashermana a vy ste boli neuveriteľne milý, povzbudivý a empatický. Presne to som v tú chvíľu potrebovala a za to Vám ďakujem.

    Obraciam sa na Vás s otázkou- po poslednej dávke (3tej 400 mg Misoprostolu) mi bolo povedané, že 2 týždne môžem ešte krvácať alebo špiniť. Špinila som sem tam viac/ menej. Dnes je 2,5 týždňa a ja som začala viac krvácať. Neviem či to môže byť menštruácia, neviem či to je alebo nie je nebezpečné. Moja lekárka ma dovolenku až do 2.7. Ale stihla mi spraviť ešte HCG a kleslo zo 490 na 220 takze klesalo.
    Na poslednom ultrazvuku este v Ruzinove som ešte mala dutinu dilatovanú do 16 mm a povedali mi, že to vyjde buď po tretej davke alebo po menstruacii za 4-6 tyzdnov ale teda uplynulo od toho 2,5 tyzdna len a ja trochu viac krvácam.
    Bolesti nemam, ani zapachajuci vytok.

    Keď doktorka odchádzala povedala, že ak budem veľmi krvácať mám íst do Ružinova. Neviem ale posúdiť či toto je veľmi, alebo či sa moze jednať o už menstruáciu.

    Nechcem robiť zbytočne nejakú paniku a ísť do Ružinova ak na to nie je vyslovene nejaký dôvod.

    Ďakujem veľmi za názor

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže sa jednať ešte o dočisťovanie, vo Vašom prípade ak máte už takto poranenú maternicu opakovanými kyretážami to môže byť zdlhavejšie. Ideálne by bolo vyšetrenie, myslím, že bude stačiť po tom 2.7.
    Ak by sa stav zhoršil, prídite k nám do Ružinova.

  • Spinenie pocas uzivania aktivnych tabliet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    Mam 25 rokov a uz skoro dva roky uzivam antikoncepciu Karlhleight. Niekolkokrat v priebehu tohto roku sa mi stalo, ze som zacala bolestivejsie spinit az slabsie krvacat pocas uzivania aktivnych tabliet. Vysledky mam v poriadku, aj cytologiu, vytery a ultrazvuk. Na krcku mi bolo najdene ektropium, ale ziadny zapal ani bakterie sa nepotvrdili. Toto slabsie krvacanie trva od 2-3 dni do tyzdna a potom prestane. Neprichadza pravidelne v rovnaky cas, tak kazdy 2-3. mesiac. Vzdy, ked navstivim gynekologa, vsetko je podla neho v poriadku. Preto sa chcem spytat, moze byt pricinou samotna antikoncepcia, ze si telo na nu zvyklo alebo prestala vyhovovat, kedze doteraz som nikdy nemala problemy? Placebo tyzden si skracujem na 5 tabletiek, moze to mat nejako dopad? A taktiez sa mi zoparkrat stalo, ze som musela uzit dvojnasobnu davku aktivnych tabliet, lebo som mala zaludocne tazkosti a hnacky. Dakujem za info

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto špinenie naozaj býva z atrofie sliznice pri dlhodobom užívaní antikoncepcie, nie je to nič nebezpečné, ak Vás to obťažuje, možno zvážiť zmenu liečiva.

  • Krvácanie z endocervixu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám dlhodobé problémy - hlienovitý výtok (niekedy s krvou), svrbenie, bolesti podbruška a krížov. Bola som viac krát liečená antibiotikami, antimykotikami, ale bez úspechu. Teraz som bola na cytológií a po stere z endocervixu som začala krvácať. Je možné že vonkajšia časť krčka vyzerá byť v poriadku a vo vnútri krčka je nejaký zápal prípadne nejaké rakovinové bunky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    typický zápal krčka je práve v endocervixe, pretože chlamýdie a kvapavka sa množia práve v sliznici endocervixu. Bolo by dobré spraviť odbery práve z krčka.