Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • myóm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, pán doktor, na ročnej kontrole mi môj lekár zistil myóm o veľkosti cca 10-12mm. predtým som nemala žiadne ťažkosti. mám zvláštny priebeh menštruácie po druhom pôrode v sept.2007, prvé 3-4 dni slabá a potom 3-4 dni silná, niekedy aj so slabými kŕčmi. pripísal to myómu. Dana je pre mňa nevhodná a tiež hormóny. mám 34 rokov a dve deti, ďalšie neplánujem. Čo ma čaká? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň, 10-12 mm myom je tak malý nález, že nemá význam o ňom hovoriť, problémy by robil iba v prípade, keby sa nachádzal priamo v dutine maternice. Osobne si nemyslím, že zmeny menštruácie a krče robí myom, vhodná je hormonálna antikoncepcia.

Podobné otázky

  • problemy pred menopauzou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chcela by som vediet uz cely tyzden mavam silne navaly tepla cez den aj v noci . dnes uz je to lepsie mam uz aj menstruaciu. neviem ci to je priznak pre menopauzou ale menstruaciu mam kazdy mesiac mam 48 rokov. mam myomy na maternici ale mavam pravidelne kontroly u gynekologa. chcela by som vediet vas nazor a informacie ohladom toho co sa deje so mnou. vopded dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    návaly tepla znamenajú pokles hladiny estrogénov, hoci stále máte menštruáciu. Dajte si predpísať hormonálnu substitúciu, situácia sa vyrieši.

  • Vysoka sliznica maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa opytat. Mam 37 rokov, dodrziavam gynekologicke prehliadky,posledne 3 roky mam za sebou 2 potraty,z toho jeden vlastne predcasny porod 23tt+6 skoncemi nie stastne,druhy potrat v 4tom mesiaci. Vzorky z histologii boli vzdy v poriadku. Aj preventivne prehliadky. Na posledenej,teda tento rok mi bolo povedane,ze mam vysoku sliznicu maternice a o 2-3 mesiace mam prist opat. Kultivacie aj veci preventivnej boli v poriadku. Cyklus mam pravidelny. Od minuleho roka myom na zadnej stene maternice - teda dufam,ze myom,ze sa to neda zmylit. Od informacie o vysokej sliznici mam pocit,ze ma stale boli podbrusko akoby som mala dostat menzes a mam strach co sa skryva za tou sliznicou nakolko viem,ze znamej meskal cyklus a pri vysokej sliznici ju poslali na kyretaz a vzorky kvoli...mam strach to aj napisat. Chcela by som len vediet co od toho cakat nakolko mi lekar toho vela nepovedal,len tolko,ze to odsledujeme,ze sa to da liecit a nemam mat stres.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko rakoviny sliznice maternice vo Vašom veku je skôr hypotetické.
    Môže sa skôr jednať o polyp. Úplne by stačilo opakované UZV vyšetrenie tesne po menštruácii.

  • Neidentifikovatelny vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz cca 8 rokov ma trapi vytok pocas celeho menstruacneho cyklu. Je to mliecny vytok (hladky, nie tvarohovy ako pri mykoze), bez rybacieho alebo kysleho zapachu (skor ho citit niekedy ako muzsky ejakulat). Cytologiu, kultivaciu mam zakazdym negativnu, CRP v norme, ziadne nalezy na vajecnikoch, v maternici jeden maly 2cm myom. Prosim o radu, ako to riesit, kedze gynekologicka je bezradna nakolko mi stery nic nenasli. Je to velmi neprijemne a narusa mi to sebavedomie aj sexualny zivot, kedze sa za to hanbim pred manzelom. Moze to byt tym myomom, poprip. priznak nejakej potravinovej intolerancie? Dakujem vopred za vasu odpoved a rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčinou takéhoto výtoku nemusí byť iba infekcia. Niekedy stačí, že sa Vám v pošve premnožia iné baktérie ako je potreba, tieto baktérie nerobia zápal, iba zvyšujú sekréciu z buniek. Aj zápach, ktorý popisujete mi príde skôr ako fyziologický (normálny) sekrét a nie zápalový sekrét.
    Skúste dlhodobo probiotiká, či to nepomôže upraviť zloženie pošvovej flóry. Ak je príčinou nadmernej sekrécie väčšia stimulácia, príliš možností na pomoc nemáme.

  • Pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcela by som sa spýtať som už zúfalá a mám zmiešane pocíti a neviem čo si mám myslieť o všetkom neviem v skutočnosti čo mi vlastné je bola som u svojho gynekológa a našiel mi zrasty na maternici a povedal mi že nevidí tam myom pritom v októbri som bola u jedného doktora a gynekológa a oni mi povedal že mám veľký myom na maternici a teraz som bola u svojho a povedal mi najprv že mám vzrasty na maternici a budem musieť ísť na lakoroskopiu prv povedal že sa mám ešte ísť objednať do Košíc na 3d na veľký ultrazvuk a jak som mu povedala že načo povedal že bi bolo dobré aze mám prísť na druhý týždeň na krv lebo že chce výsledky aze až potom ma pošle na lakoroskopiu unas v meste bral aj viteri prišli mi výsledky že mám dačo jak uroloskopiu či ako prepáčte ale neviem ako sa to vlastne vola ale dal mi antibiotiká aj manželovi abi sa neprenasala dajaka infekcia no neviem čo to je ale čo sa chcem spýtať ja som už dva roky v bolesti neviem si rady po antibiotikách mám ešte viac bolesti stále mi je horúco veľa vody potrebujem piť a o pucham a čo ešte k tomu beriem aj macimirox a sestricki som hovorila že proste ma bolesti zaťažujú v normálnom živote že mám 3 deti aze či sa nedá už teraz ísť na operáciu stim povedala že doktor povedal že po menštruáciii Ato je až o mesiac zase aja už si radi neviem mám silné bolesti pod bruškom potom brucha krížov nôh hlavy a sestricki jak som povedala že by som chcela vibrat celú materinicu tak mi povedala že sa to nedá že NATO sú dajake medicínske zákony ale ja v bolestiach pretrvavam neviem čo mám robiť nakoho sa obrátiť alebo čo povedať svojmu doktorovi abi má uz konečne poslal na operáciu abi som sa zbavila tej každodennej bolestí deti už nebudem môcť mať som už 3roky po sterilizáciii tak ja už nemám čo stratiť len potrebujem poradiť aj pomoc ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti a naozaj sa našiel myom, určite je to dôvod na vybratie maternice, ak už neplánujete viac detí.
    Inak sa v tom Vašom texte zle orientujem, ale rozumiem, že sa necítite dobre, bolo by vhodné nájsť si iného gynekológa pre druhý názor.

  • Dlhdobé gynekologické problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov, v 10 rokoch ma operovali na prasknuté slepé črevo, čo spôsobilo zrasty v malej panve a nepodarilo sa mi zrejme kvôli tomu otehotnieť. S tým som sa však zmierila, ale v roku 2019 som začala mať gynekologické problémy - hustý hlienovitý výtok, svrbenie v pošve a bolesti podbruška, pri styku, pri onko stere - proste akoby som mala citlivý krčok resp. maternicu. Od vtedy mám problémy aj s menštruáciou - špinenie pred ale hlavne po menštruácií - niekedy aj do polovice cyklu. Je to však prevažne len ten hlienovitý výtok s prímesou krvi. Mala som aj cystu kvôli ktorej som v roku 2020 absolvovala operáciu, na oboch vajickovodoch bol zisteny sactosalpinx, jeden bol pri operacii odobraty, druhy mi spriechodnili. Moje problemy však pretrvávali - zistila sa ureaplasma parvum, na ktorú sme sa spolu s partnerom liečili. Po roku a pol som však musela podstúpiť ďalšiu tentoraz akútnu operáciu, kvôli cyste naplnenej hnisom - odstránili mi jeden vaječník a aj zostávajúci vajíčkovod. Moje problémy však pretrvávajú - výsledky z ureplasmy sú už negatívne, ale stále sa v pošve vyskytujú baktérie a candida. Niekolko krat sa už nakazil aj partner, ale jemu sa stav upravi cca po tyzdni. Brala som uz na zapal v posve rozne lieky (antibiotika, antimykotika), skusala som probiotika do posvy dlhodobo ale nič nepomohlo. Stále mám bolesti v spodnej časti podbruška, slabinách a krížoch a výtok - niekedy s krvou. CRP je v poriadku, len zvýšená sedimentácia. Som objednaná na chirur. zákrok - hysterektómiu kvôli tomu že mám maternicu fixovanú a v retroflexii + myóm 3×2cm resp. ložisko adenomyózy. Je podľa vás nejaká šanca, že mi táto operácia pomôže vyriešiť môj dlhodobý problém? Prepáčte za dlhú otázku, vopred ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky ktoré udávate sú typické pre postupný vznik panvového zápalu, najprv výtok a bolesti pri styku (zápal krčka) k tomu nepravidelné krvácanie (zápal sliznice maternice) a na záver potom už hnisavý zápal vajcovodu.
    Neviem ako Vás preliečili, ale určite by ste mali dostať kombináciu antibiotík pomerne dlhodobo. Predpokladám, že ste mali chlamýdie (ale naozaj iba predpokladám), ureaplazmy sú v tom "nevinne" oni maximálne môžu na zápale spolupracovať, pretože rozvinutý zápal už býva spôsobený zmesou baktérii.
    Nález v pošve s tým absolútne nesúvisí, respektíve zápal krčka môže zvyšovať riziko opakovanej mykozy.
    V prvom rade treba pozrieť krčok, či už je v poriadku ak nie preliečiť celkovo kombináciou ATB, pošvu preliečiť iba pri problémoch antimykotickou masťou.