Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • brucho

    , Autor: Registrovaný používateľ

    som v 20 tyzdni tehotenstva a mam taky problem ze ked viacej beham alebo stojim mam taky akoby tlak v podbrusku akoby mi tvrdlo a niekedy ho mam aj tvrde,stava sa mi aj ked sedim citim si brucho tvrde,mozte mi poradit co sa deje?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné že máte dráždivú maternicu, ktorá tvrdne, v 20. týždni sa aj tak nedá nič robiť, ak sa nemení nález na čípku nič to neznamená.

Podobné otázky

  • Krvavý výrastok na začiatku pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, potrebujem poradiť..som 5 mesiacov po pôrode, po nastrihu, ms ešte nemám, brucho už pobolieva, tak čakám kým nepríde, avšak zacala som mať klasické výtoky tak už som si myslela že sa to spustí, asi 2 dni po utretí som si všimla taký ružovkasty výtok a dnes aj trosku ani nie kvapka fakt len bodky krvi na papieri, tak si hovorím, že možno to už príde, no niečo ma napadlo že sa skontrolujem zdola a problém na svete, niečo som si našla vo vnútri pošvy - je to ako výbežok alebo neviem čo to môže byt, ma krvavú farbu a je to pohyblivé ( normálne to viem vysunut ( nie úplne von, len trochu, hýbať s tým ) ma to asi 1 cm. Predtým keď som isla na kontrolu po 6nedeli som si nič také nevšimla..Sex máme nepravidelný kvôli práci, ale aj tak to po pôrode nebolo ono, ešte stále to bolelo, po telefonnej konzultácii s mojou dr. mám uzivat rosalgin roztok 6 dní a potom sa ozvať, po výplachu ostáva na aplikatore trosku bieleho ako veľmi hustého bieleho výtoku alebo ako tkaniva niečo také, po výplachu aj špiním - za každým keď si niečo vsuniem do posvy a vyberiem tak to ešte pol dňa cítim, neviem si predstaviť ako by som sa cítila keby mám sex s manželom ..neviete mi poradiť o čo by mohlo ísť ? Pani dr. sa vyjadrila že často sa to stáva po nastrihu, neviem mám celkom obavy ..ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to tzv. caro luxurians, ktoré vzniká okolo stehov, dá sa to jednoducho odstrániť na ambulancii, navštívte svojho lekára. Ak by bol problém, prídite k nám do Ružinova, vyriešime.

  • Krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, syn mi skočil na brucho a začala som slabo krvácať. Tehotná niesom no som 3 mesiace po potrate. Ďakujem

  • Konizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, som mesiac po konizacii krcka maternice, menstruaciu som mala minuly tyzden, velmi slabu a kratku a bolesti mi stale neustupli..mam bolesti v podbrusku a nafuknute brucho, cakala ze po menstruacii to bude lepsie, ale stale berem flektor .. a vysledky krvy mocu vyteru histologie vsetko negativne.
    Co moze sposobit bolest podbruska a to nafuknutie?kedy by to malo ustupit?ako vyriesit problem?berem vitaminy,probiotika gynella, pijem caje, aj immunor pravidelne ale ztl bez zmeny, niekedy bolest ustupi ale len na den a potom je spat znova.. chodim na dlhe prechadzky, jogujem ale aj pred tym som tiez aktivne sportovala, poprosim poradte dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti v podbruší po operačnom výkone, je potrebné vyšetrenie, môže sa jednať o zápal krčka alebo celej maternice. Bez vyšetrenia sa nedá určiť príčina.

  • Zápal krčka alebo ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať mám pozitívne hpv a na poslednej cytologii mi bolo po polroku zistené ascus predtým nilm.. bola som na kolposkopii tam to dr vyhodnotil ako nilm ale moja otázka znie každý mesiac ma začiatkom ovulácie začne bolieť brucho dr povedala že je to ovulacia ale tato bolest mi trvá od začiatku ovulácie až cca deň pred menštruáciou konci čo je niekedy aj 10 dni je to normálne ? Mávam aj krvavý výtok pri cvičení a raz sa mi stalo že aom mala jemne krv aj keď som bola na rannú stolicu, môže to spôsobovať to hpv ? Beriem podporné vitamíny a momentálne deflagyn ale bolesti mám už skoro rok ale nikto to niako nerieši. Nemôže to byt zápal ? Endometrioza ? Zistila by mi dr na preventívnej prehliadke z cytologie zápal na krčku ? Sono brucha aj vnútorne mi bolo robené všetko v poriadku.. kontrolnú cytologiu mám v januári prosím vás o radu kam s týmto problémom bolesti brucha sú niekedy obmedzujúce bolest cítim hlavne pri silnom sadnutí si niekedy ide až do konečníka.. mne to normálne nepríde len nerozumiem prečo začne a aj skončí počas tohto obdobia každý deň v mesiaci .. ( nerodila som ešte ) ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti v podbruší nesúvisia s HPV, a ak je negatívna cytologia aj kolposkopia, tak s tým by nemal súvisieť aj krvavý výtok.
    Zápal to však môže byť, ale to by mal lekár poznať pri vyšetrení. Bolesti sú podľa Vášho popisu závislé na menštruačnom cykle, zrejme pri vylučovaní progesterónu dochádza k nadmernému hromadeniu vody v maternici, čo je bolestivé.
    Ak máte negatívne vyšetrenia, určite by Vám mohla v tomto prípade pomôcť hormonálna antikoncepcia.

  • Kŕče a hnačka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, začínam 17tt kontrola pred necelým týždňom všetko ok. Avšak posledné tri dni ma začali v noci budiť kŕče v bruchu ..nie dole v podbrušku ale v bruchu po bokoch ..včera sa už pridala aj hnačka ktorá po niekoľkých razoch prešla , kŕče prešli tiež , avšak mám stále veľmi citlivé a bolestivé brucho , moje čreva vydávajú zvuky jedna radosť ..mám mať dôvod na obavu a ísť doktorovi alebo to neohrozuje bábätko ? Dosť som teraz dvíhala 7 kg krstňa , a zľakla som sa , či je to z toho alebo je to proste nejaká viróza ..ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyzerá že ste prekonala nejakú gastroenteritídu, čo je pomerne bežné infekčné ochorenie. Ak ste už v poriadku a nekrvácate, nie je potrebné vyšetrenie u gynekológa, stačí kontrola v poradni.