Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.
16,885 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vysadenie

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,

    pred mesiacom mi lekarka zmenila ATK z dovodu, ze sa mi v polke cyklu objavili problemy ako navaly tepla, nevolnost, tocenie hlavy, celkova malatnost a bolest noh. Uzivala som Yadine 6 rokov, ATK celkovo 8 rokov. Problemy mavam uz dlhsie, no nikdy som to nepripisovala ATK, ale nakolko som absolvovala rozne vysetrenia, ktore boli vsetky v poriadku, zacala som si to nejak spajat a sledovat. Lekarka mi zmenila Yadine na Artiziu, no dnes po vyuzivani 12 tabletiek som sa znova dostala do problemov, je mi zle, nevolnosti, tocenie hlavy, depresie, bolest a taky nepokoj v nohach. A pocit ako pred menstruaciou. Chcem ATK vysadit, resp. si po tych 8 rokoch spravit aspon prestavku. Moja otazka je, ci to mozem vysadit hned po vyuzivani len tych 12 tabletiek. Ja viem, ze sa odporuca dobrat cely blister, ale ja sa naozaj uz citim zle "sama so sebou". Co okrem rozhadzania cyklu mozem ocakavat?

    poprosim keby sa dalo mi dat nejaku vycerpavaciu odpoved ohladom neziaducich ucinkov pri vysadeni v polke balenia. Isla by som za svojou lekarkou ale zajtra ako naschval je sviatok, a mne je zle.

    Dakujem Vam velmi moc!!!!

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    ak je na to dôvod, tak antikoncepciu môžete vysadiť aj predčasne, dostanete skôr menštruáciu, ale cyklus by sa mal znovu obnoviť do 6 týždňov. Nič iné vážnejšie z toho nehrozí.
    Je vhodné zvážiť endokrinologické vyšetrenie, či problémy nespôsobuje ochorenie štítnej žľazy.

Podobné otázky

  • vysadenie antikoncepcie

    , Autor: odbornik2

    Pekny den prajem, chcem sa vas spytat, ked budem mat pohlavny styk v tyzdni ked neberiem tabletky a nechcem uz brat dalsie balenie, cize chcem antikoncepciu vysadit, mozem otehotniet? Ako dlho pred vysadenim antikoncepsie nestmiem mat pohlavny styk? Dakujem

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    to je dobrá otázka. K tomu sa okamžite hodí protiotázka, prečo vysadzujete antikoncepciu ak máte pohlavný styk a nechcete byť tehotná.
    Podľa klasických učebníc spermie muža prežívajú v tele ženy 3 dni. Ale sú niektoré práce, ktoré tvrdia, že prežijú aj týždeň až 14 dní.
    Znamená to teoreticky, že by sa dočkali ovulácie v ďalšom cykle. Takže vlastne by ste sa mala nejako chrániť už po vysadení poslednej tablety, lebo cca. za 14 dní ďalšieho cyklu možete mať ovuláciu. Ak by ste za 7 dní nasadila antikoncepciu, tak ovulácii zabránite.

  • vysadenie

    , Autor: odbornik2

    Dobrý den pan doktor, mam otazku. Vzhladom na to ze som bola na dovolenke nevynechala som 7 dnovu prestavku, ale brala som hned dva blistre po sebe. Tesne pred ukoncenim 2 blistra ma zacala boliet hlava a citila som aj tlak v ociach, kvoli comu som v noci nemohla spavat, po 4 dnoch nespania som bola nutena vysadit tablety ale v blistri mi zostali posledne 3 tabletky, ktore som nedobrala, kedy mozem ocakavat menstruaciu?

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    menštruácia príde do 7 dní a po 7 dňoch začnite nové balenie.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,

    prosim Vas chcem sa opytat ci je potrebne po vysadeni antikoncepcie pockat nejaky cas a az potom sa snazit otehotniet. Citala som, ze aspon tri mesiace treba na ocistenie organizmu, ale gynekologicka mi povedala ze netreba cakat ak je nizkohormonalna. Uzivam Chloe.
    Dakujem.

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    naozaj nemusíte čakať a možete otehotnieť hneď ďalší cyklus po vysadení.

  • vedlajsie ucinky po vysadení HAK

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň!
    Chcem sa spýtať už skúšam štvrtý druh antik.tabletiek nakoľko po všetkých mám nejaké ťažkosti,po vysadení sa dostaví menštruacia
    a následne ma pichá v zátylku,bodavá bolesť v krku,tlak pod nosnou kosťou stretli ste sa už s takýmto problémom? Nie je to nebezpečné skúšať viac druhov HAK nakoľko nikdy nedoberiem celé balenie!

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    je to samozrejme nesprávne opakovane nedoberať balenie, vaäčšina nežiadůcixh účinkov zmizne počas brania a vysadenie je chyba.
    S uvedenými príznakmi som sa nestretol a nebývajů ani popísané v literatůre. Spadajů podľa mňa do oblasto ORL.

  • vysadenie HAK

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,
    beriem tabletky Triquilar a zo zdravotnych dovodov som musela preusit uzivanie (poslednych 10 zltohnedych tabletiek som nedobrala).
    menzes som dostala po 3 dnoch, ako zvycajne. tyzden po tom sme mali s partnerom prerusovany pohlavny styk. od 1. dna poslednej menstruacie uz uplynulo 32 dni, a menzes stale nemam. je to normalne v tomto pripade (sposobuje to vysadenie HAK) alebo mozem byt tehotna? (test v 29. dni bol negativny)
    dakujem

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    tehotnosť sa samozrejme nedá vylúčť, ale vynechanie može byť sposobené aj neobvyklým vysadením antikoncepcie. Zopakujte si test s odstupom týždeň a ak sa nedostaví ani nasledovná menštruácia navštívte gynekológa.