Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela by som sa opytat na antikoncepciu pocas kojenia.mam 6 mesacnu dcerku,ktoru uz prikrmujem ale kojim ale skor len vecer,uzivam antikoncepciu cerezette.chcela by som vediet ci v takomto pripade kojenia len na noc,ci si nemam zmenit uz tabletky,alebo ci mam ich uzivat az kym uplne neprestanem kojit.dakujem za odpoved

Podobné otázky

  • Opozdenie tabletky

    , Autor: Nicoletas

    Dobrý deň. Beriem pravidelne už 3 roky antikoncepciu Daylla. V nedeľu sa mi stalo, že z dôvodu šoférovania som zobrala tabletku o 15 minút neskôr ako zvyknem, nemala som ju so sebou. Jednalo sa o 16stu tabletu z blistra. Na druhý deň som začala brať opäť normálne v čase akom zvyknem. Dnes v stredu mi začalo slabé krvácanie. Môže byť že sa mi tým opozdenim spustí krvácanie z vysadenia skor o skoro týždeň ako by malo normálne? A čo sa týka ochrany, som chránená alebo je tam znížený účinok? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak naozaj ste meškali 15 minút, tak to slabé krvácanie určite s tým nesúvisí, a ste plne chránená. Pri dlhšom užívaní antikoncepcie môže dôjsť k slabému špineniu a krvácaniu kvôli potlačeniu rastu sliznice maternice. Nič zlé to neznamená.

  • Tabletky v aute

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu a v piatok sa mi ju žiaľ podarilo zabudnúť v aute kde bola 3 hodinky. Vonku bolo do 30 stupňov ale pražilo slnko a lieky sa mohli nahriať. Môže byť znížená účinnosť HA? Lieky nie sú poškodené ani nezmenili tvar a nelepia sa

  • Antikoncepcia Dienorette

    , Autor: Ninareg

    Dobrý deň, začala som užívať antikoncepciu Dienorette už minulý mesiac, po prvej tabletke som v noci trikrát zvracala, potom sa mi ešte párkrát stalo že som o niekoľko hodín neskôr po užití tabletky zvracala. Brala som to normálne keďže je to moja prvá antikoncepcia. Lenže už som začala užívať druhý blister a zvracala som znovu, tabletku som užila o 15:00 ako bežne a zvracala som o 6 hodín neskôr. Chcela som sa opýtať či je to normálne alebo mám kontaktovať svoju gynekologičku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak naozaj zvraciate v dôsledku užitia antikoncepcie, je vhodné skontaktovat lekárku a zmeniť lieky, prípadne dať inú aplikačnú formu. Avšak osobne som sa s tým nestretol.

  • Vytok a Hak

    , Autor: Nnn

    Dobrý deň, uživam antikoncepciu Karleight. Začiatkom mesiaca som si posuvala menštruaciu tym že som nebrala 7 dní biele tabletky ale hneď som prešla na žlté z noveho blistra, momentalne mi zostavajú ešte 2 žlté tabletky do bielych( kedy by mi mala prísť menštruacia). Dneska som si našla na nohavičkach žltohnedý vytok može to byť že som si nejak rozhadzala hormony? Žiadne pálenie nemam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    posun menštruácie pomocou tabliet je celkovo bezpečný, a bez následkov. Výtok, ktorý popisujete nemusí súvisieť s tabletami, ak by sa opakoval, treba vyšetrenie u gynekológa.

  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: glitterysecret

    Dobrý deň prajem. Už mnoho rokov beriem antikoncepciu Maitalon. Momentálne som v druhom týždni užívania. Nový blister som začala užívať v pondelok (6.máj).
    14.mája (utorok, druhý týždeň užívania) som zabudla užiť tabletku. A 15.mája (streda) som užila dve tabletky naraz. Zároveň som však mala nechránený styk s partnerom. V príbalovom letáku sa uvádza, že pri zabudnutej tabletke v druhom týždni užívania nie je ochrana znížená. Myslíte si prosím, že je tu nejaké riziko otehotnenia, alebo ochrana naozaj nie je narušená? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.