Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,818 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Špinenie

    , Autor: Kriša

    Dobrý deň ďakujem vám za predošlú odpoveď mám tu taký problém a bojím sa čo to môže byť mám 16 a začala som brat antikoncepciu približne pred 4 týždňami a mám hnedý zapachajuci výtok a mierne hnedo ružový výtok občas aj kúsok krvy mimo cyklu bojím sa čo by to mohla byť ?

Podobné otázky

  • Účinnosť antikoncepcie od nového blistru

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, minulý blister od 14.3 do 18.3 som užívala ATB rovamycine počas piatich dní. Styk som v tom čase nemala a ani 7 dní potom. Nasledovala pauza od (28.3) kde mi prišlo jednodňové veľmi slabé špinenie a po pauze (3.4) som začala užívať nový blister. A hneď na druhý deň od užitia prvej tabletky z nového blistra som mala nechránený styk každý deň. Som už od tohto blistra plne chránená?

  • Posun vnutrom. telieska

    , Autor: b

    Dobry den, pan doktor,
    chcem sa opytat ci profesionalna 10 minutova drenazna masaz brucha (aj casti od pupku az po pub.ochlpenie) moze posunut vnutromat. teliesko? Som po zavedeni Kyleena 2 tyzdne, a nebola som na toto upozornena. Od masaze mam akoby mierne menstruacne bolesti (ibuprofen netreba), a stale spinenie tmavohnedej farby a prstami si dokazem nahmatat vlakna.
    Citala som, ze pri vnutr. teliesku je riziko ciastocnej perforacie do endometria alebo aj steny maternice. Mohla by to masaz sposobit a ak ano, da sa to vidiet na sone? Moze to byt asymptomaticke? Moze byt teliesko posunute, hoci si stale dokazem nahmatat vlakna (a jeho plastovu cast necitim)?
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem si predstaviť, akým spôsobom by masáž brucha mohla spôsobiť posun telieska. Teoreticky ak by masáž vyvolala sťahy maternice, ale to je tiež veľmi divoká teória.
    Ak máte pocit zmeny zdravotného stavu, navštívte gynekologa, ktorý ultrazvukom overí pozíciu telieska.

  • Môžem slabé špinenie považovať za menštruáciu?

    , Autor: bencicova.nika@gmail.com

    Dobry den,
    uz skoro rok užívam HAK Mistra, minulý mesiac mi neprišlo krvácanie z vysadenia, tehotenský test bol negatívny.

    Nezávisle na to mi gynekológ zmenil antikoncepciu na Jeanine, ktorú som tento mesiac užívala prvýkrát. Momentálne som v 7 dňovej pauze; 3 dni po užití poslefnej tabletky, cize v case kedy mi mala začať menštruácia, som mala slabé poldňové špinenie a potom už nič, môžem to považovať za krvácabie z vysadenia?

    Pohlavný styk mám iba chránený kondómom, je šanca, že by som bola tehotná? Treba spraviť ďaľší tehotenský test ored pokračovaním v užívaní tabletiek? Alebo je to normálne, prípadne je problém niekde inde?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto zoslabenie menštruácie je priaznivý efekt tabletiek, dokonca môžete krvácnie úplne stratiť. Nemusíte sa stresovať, nie ste tehotná, ak ste neurobili chybu pri užívaní.
    Mimochodom Jeanine je rovnaká antikoncepcia ako Mistra iba od inej firmy.

  • Ochrana od nového blistra

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a minulý blister som užívala aj ATB na 5 dní. Až do nového blistra som sa chránila aj inak. Počas pauzy som mala len slabo hnedé špinenie 1 deň. Tehotná nie som. Od stredy užívam nový blister. Včera aj dnes som mala nechránený styk. Som chránená?

  • Zlynda a otehotnenie

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor. Užívam antikoncepciu Zlynda už cca pol roka. Myslím, že mi celkom sadla, až na špinenie hocikedy počas cyklu (raz na začiatku blistra, inokedy v strede, niekedy na konci). Bola mi predpísaná preto, lebo z iných dvojzložkových som mávala migrény niekoľkodňové a niekoľkokrát do mesiaca. Vyskúšala som ich viacero (aj estrogénové aj iné dvojzložkové bez estrogénu). No ale k veci.... Počas pauzy (resp. počas zelených placebo tabletiek) som pociťovala príznaky ovulácie - bolesť prsníkov a bradaviek, zvýšená chuť na sex, bolesť v podbrušku, pichanie vo vaječníku, ovulačný hlien. Proste typické príznaky na aké som bola zvyknutá počas ovulácie mimo antikoncepcie. Je možné, že u mňa prebehla ovulácia napriek Zlynde? Počas týchto príznakov som mala nechránený pohlavný styk (konkrétne keď som užívala prvú a štvrtú tabletku z nového blistra). Je možnosť tehotenstva?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    účinok zlyndy je založený práve predovšetkým na potlačení ovulácie, preto je málo pravdepodobné, že u Vás prebieha. Uvedené príznaky sú spojené s účinkami gestagénov, teda aj s nasadením nového balenia zlyndy.