Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvácanie z vysadenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    druhým rokom uzivam HAK Maitalon a vždy mi chodilo krvácanie z vysadenia 2-3 deň po ukončení blistra. Dnes sú to štyri dni od poslednej tablety a krvacanie neprišlo. Tento mesiac som uzila viac tabliet ako 21 pretože som vracala a mala redsiu stolicu zobrala som dalsiu tabletu ale všetko som to stihla do 12 hodin od obvykleho casu užitia. S priateľom som tento mesiac mala styk asi 4x pričom nikdy nevyvrcholil do mňa, akurát jeden den sme mali styk dvakrát ihneď po sebe. Bojim sa, že by som mohla byť tehotná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenstvo je nanájvýš nepravdepodobne, je možné, že menštruácia vynechá kvôli silnejším dávkam hormonov, spravte obvyklú pauzu a začnite nové balenie. Ak chcete istotu, spravte si s odstupom tehotenský test, ale predpokladám, že bude negatívny.

Podobné otázky

  • Pauza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes je 4 deň mojej pauzy a krvácanie z vysadenia stále neprišlo začínam byť v strese. Tabletky (Softine) som brala každý deň 19:00 no bohužiaľ vždy s Max.2 hodinovým omeškaním kôli práci. Niekedy som si dala aj mliečne výrobky, čokoládu hneď po tabletke. Myslíte že by to malo byť v poriadku?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to normálne, pri antikoncepcii dokonca môžete úplne nemenštruovať, nemusíte to vôbec riešiť, stačí si nasadiť 7. deň ďalšie balenie ako obvykle.

  • Opozdenie tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Beriem pravidelne už 3 roky antikoncepciu Daylla. V nedeľu sa mi stalo, že z dôvodu šoférovania som zobrala tabletku o 15 minút neskôr ako zvyknem, nemala som ju so sebou. Jednalo sa o 16stu tabletu z blistra. Na druhý deň som začala brať opäť normálne v čase akom zvyknem. Dnes v stredu mi začalo slabé krvácanie. Môže byť že sa mi tým opozdenim spustí krvácanie z vysadenia skor o skoro týždeň ako by malo normálne? A čo sa týka ochrany, som chránená alebo je tam znížený účinok? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak naozaj ste meškali 15 minút, tak to slabé krvácanie určite s tým nesúvisí, a ste plne chránená. Pri dlhšom užívaní antikoncepcie môže dôjsť k slabému špineniu a krvácaniu kvôli potlačeniu rastu sliznice maternice. Nič zlé to neznamená.

  • Krvácanie sa nedostavilo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Užívam antikoncepciu už viac ako 4 roky. Kvôli dovolenke som hneď po prvom blistri nasadila ďalší bez 7 dňovej pauzy. (Už som to tak robila veľakrát a všetko bolo v poriadku). Tabletky som užívala tak ako sa ma. Dnes mi malo prísť krvácanie z vysadenia po 2 baleniach a nedostavilo sa. Pred týždňom som mala cca 1 deň slabý hnedý výtok(to som doberala posledné tabletky). Robila som si aj tehotenský test a vyšiel negatívny. Ešte som takúto situáciu nezažila a som vo veľkom strese. Myslite že by som mohla byt tehotná alebo krvácanie nahradil ten 1. Dňový výtok ešte počas užívania?
    Veľmi pekne Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie ste tehotná, antikoncepcia iba potlačila rast sliznice, čo je okrem iného aj prevencia pred rakovinou maternice. Pokračujte v užívaní, ideálne bez prestávky, nebudete menštruovať vôbec.

  • vynechanie antikoncepcie - meškanie menštruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás spýtať na možnosť meškania menštruácie. Už dlhodobo užívam HAK Femoden. Balenie som mala dobrať v stredu 27. (a za normálnych okolností by mi menštruácia prišla v sobotu ) ale z dôvodu že som cestovala domov a zabudla si na priváte HAK som ju bola nútená dobrať už v sobotu 23. a tak som sa rozhodla spraviť si 7 dňovú pauzu, pretože nebola možnosť ani poradiť sa zo svojim lekárom. Myslela som si že do 2-3 dní mi príde krvácanie z vysadenia ale neprišlo. dnes je štvrtok 28. a neviem či sa mám báť tehotenstva alebo nie. Je možnosť že mi menštruácia príde v tú sobotu 30.? Dúfam že len panikárim, ale ďakujem za odpoveď

  • antikoncepcia diane 35

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, protrebujem poradit ohladom antikoncepcie, beriem diane 35 vybrakla som cele balenie 21 tabliet poctivo v rovnaky cas,mala som pohklavny styk ale krvacanie z vysadenia sa nedostavilo,nevracala som ani som nemala hnacku poradte mi prosim co mam dalej robit ci mam ist k lekarovi alebo mam dalej pokracovat v uzivani dalsieho noveho balenia diane35 a cakat na menzes. mam 20 rokov