Zmeny v tele tehotnej ženy: čo sa deje v 1. trimestri?

MUDr. Peter Brenišin | 17. január 2017
Zmeny v tele tehotnej ženy: čo sa deje v 1. trimestri?

V tele tehotnej ženy sa počas 9 mesiacov udeje mnoho zmien – viditeľných, citeľných aj úplne nenápadných. Čo sa deje v tele tehotnej v prvom trimestri? Pozrite si náš prehľad:

KRV:

Objem krvi sa začína zvyšovať, je vhodné hneď na začiatku urobiť vyšetrenie krvi – ide o základné vyšetrenie krvnej skupiny a Rh faktora, ale rovnako dôležité je zistiť podiel jednotlivých zložiek.

Mimoriadne dôležité je, aby mala žena dostatok červených krviniek a taktiež železa, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červeného krvného farbiva (hemoglobínu) a pre kondíciu červených krviniek. Ak železo chýba, červené krvinky sú maličké a neunesú dostatok tak potrebného kyslíka.

Prečítajte si:  20 príznakov tehotenstva

KRVNÝ TLAK:

V prvej tretine gravidity u väčšiny žien tlak krvi mierne poklesne. Môže to spôsobovať únavu, malátnosť, bolesti hlavy, niekedy až závraty. Čiastočne aj s tým súvisí zvýšená potreba spánku.

ÚSTNA DUTINA:

Môže sa objaviť zvýšené slinenie, vďaka čomu klesá pH a zvyšuje sa kazivosť zubov. Treba venovať pozornosť zvýšenej zubnej hygiene a prípadné kazy nechať čo najskôr ošetriť. Zubného lekára však upozornite, že ste tehotná.
Ak vám začali krvácať ďasná, taktiež na to upozornite lekára. Je to síce v tehotenstve pomerne častý jav, môže to však zároveň signalizovať aj začínajúcu parodontózu.

ŽALÚDOK:

Zvyčajne ako prvý dáva na vedomie, že je žena tehotná – vďaka ranným nevoľnostiam. Skúste začať raňajkovať ešte na lôžku, ale skromnejšie – kúsok suchára či detské piškóty niekedy pomôžu tieto problémy zvládnuť.
Zvyšuje sa produkcia žalúdočnej kyseliny. Zároveň sa zvyšuje produkcia žalúdočného hlienu. Môže sa objaviť pálenie záhy.
Prečítajte si: Vyšetrenia v tehotenstve

ČREVÁ:

Pohyblivosť čriev sa spomaľuje – potrvá to počas celej gravidity. To vedie ku vzniku zápchy. Dbajte na podiel vlákniny v strave a na dostatočný príjem tekutín
Je vhodné – ak ste si doteraz takýto návyk nevypestovali – aby ste chodievali na stolicu podľa možnosti každý deň v rovnakom čase. Pravidelnosť vyprázdňovania čriev je v boji proti zápche veľmi dôležitá.
Nie je však správne „na tróne“ vysedávať pridlho, pretože to môže viesť k vzniku zlatej žily. Ak to nejde, tak sa poprechádzajte, napite sa vlažnej vody a o chvíľu to skúste znova.

PEČEŇ A ŽLČNÍK:

Pečeň funguje ako chemická továreň a v tomto období je mimoriadne zamestnaná. Syntetizujú sa tu rôzne globulíny, ktoré sú potrebné pre transport rozličných hormónov a taktiež látky zodpovedajúce za zrážanlivosť krvi.
Prečítajte si: 

Lekár radí: Tehuľka pod drobnohľadom alebo Aké vyšetrenia vás čakajú v tehotenstve?

MOČOVÝ MECHÚR:

Zvýšené prekrvenie malej panvy zvyšuje nutkanie na močenie. Zvyčajne sa to postupne upraví, aby sa to vrátilo v 3. trimestri.

Dôležité je pravidelné vyšetrovanie moču, hlavne na prítomnosť bielkovín krvi a cukru v moči. Prítomnosť bielkovín môže signalizovať začínajúcu gestózu, pričom sa súčasne posudzujú aj opuchy a krvný tlak. 
Krv v moči môže signalizovať prebiehajúci zápal močových ciest, ktorý treba neodkladne liečiť, aby „neprecestoval“ aj na pôrodné cesty.

PRSNÍKY:

Niekedy bývajú napäté ako pred menštruáciou. Môžu byť dokonca až mimoriadne bolestivé (aj na ľahký dotyk), čo súvisí s prebiehajúcimi hormonálnymi zmenami. 
Ak ste postrehli už teraz zmenu „k lepšiemu“, je to celkom normálne, hoci u niektorých žien dochádza k zväčšeniu prsníkov až vo vyšších štádiách gravidity.
Prečítajte si: Tehotenstvo týždeň po týždni

VAJEČNÍKY:

V počiatku tehotenstva sa zväčšujú – trvá to až do 8. týždňa. Ich zväčšenie spôsobuje placentárna produkcia tehotenského hormónu HCG, ktorý má veľký význam nielen pre potvrdenie tehotenstva, ale aj pre diagnostikovanie príp. problémov (mimomaternicové tehotenstvo ap.) Hladina HCG sa zisťuje vyšetrením krvi.

TVÁR:

Pleť je zvyčajne omnoho krajšia ako pred tehotenstvom, hoci aj tu existujú výnimky potvrdzujúce toto pravidlo. Väčšine žien sa stratia drobné vyrážky, pleť sa vyhladí. Na druhej strane však vzniká zvýšená náchylnosť na tvorbu pigmentových škvŕn, takže treba dávať pozor na slnečné lúče, príp. sa pred nimi chrániť  krémom s dostatočným ochranným faktorom.

KOŽA NA TELE:

Môžu sa zvýrazniť névy, pečeňové škvrny, dokonca aj jazvy po operáciách. Dochádza k hyperpigmentácii – stmavnú dvorce bradaviek, vulva, okolie konečníka. Hyperpigmentácia býva výraznejšia u žien s tmavými vlasmi, ale aj blondínky môžu byť výraznejším sfarbením prekvapené.

POŠVA:

Zvyšuje sa prekrvenie, ktoré pretrváva počas celého tehotenstva. S tým súvisí aj väčšia produkcia sekrétu, pričom tento výtok ešte nemusí signalizovať žiadne bakteriálne ochorenie. Je však fakt, že v čase gravidity kvôli určitým zmenám vnútorného prostredia sa zvyšuje výskyt pošvových infekcií, ktoré treba vždy riadne preliečiť.

MATERNICA:

Postupne sa zväčšuje už v prvých mesiacoch. V úplnom začiatku tehotenstva to však nie je podmienené ani tak rastom plodu (na konci prvého mesiaca meria okolo 1 cm a na konci druhého mesiaca asi 4 cm), ako produkciou estrogénov. Samozrejme, v treťom mesiaci, keď už plod narastie na cca 9 cm, k čomu ešte treba pripočítať mini-placentu a trošku plodovej vody, je to už o niečom inom – a tak to ostane po zvyšok gravidity.

HLAVA:

V prvom trimestri sa zvyšuje potreba spánku, čím organizmus reaguje na zmeny v ňom prebiehajúce. Zvýšená potreba spánku môže pretrvať počas celého tehotenstva.
Žena v tomto období môže reagovať trochu precitlivelo, dotýkajú sa jej aj také veci, nad ktorými sa predtým nepozastavovala. Môže sa dostaviť strach a pochybnosti, ktoré sa týkajú nielen samotnej gravidity, ale obdobia po jej zavŕšení.
Prečítajte si: Výpočet termínu pôrodu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: