Výtoky - môže ísť o zápal

Redakcia | 23. február 2023
Výtok a zápal

Kedy ide o zápal a pri akej farbe výtoku spozornieť?

Tehotenstvo je obdobie, keď sa môžu zápaly pošvy objavovať častejšie. K typickým prejavom takého zápalu patrí výtok, hoci nie každý výtok skutočne znamená zápal.

Výtok v tehotenstve

Výtok môže byť v gravidite hojnejší, čo je zapríčinené väčším prekrvením pohlavných orgánov. Ak je všetko v poriadku, výtok môže mať jemne kyslastý zápach, býva číry alebo belavý. Pokiaľ dôjde k zmene, spravidla to súvisí práve s prebiehajúcim zápalom.

Niekedy však na zápal upozornia úplne iné signály – napr. bolesti počas pohlavného styku, keďže zápalovo zmenená sliznica a výstelka pošvy môžu reagovať bolestivo.

Ak dôjde k zápalu, aj výtok sa môže odlišovať

  • Pri plesňovom ochorení býva výtok biely až bieložltý, hrudkovitý, nezapácha, objavuje sa svrbenie a na povrchu slizníc sa často objavuje biely povlak.
  • Pri ochorení gardnerella vaginalis je výtok číry, má však typický „rybací“ zápach – ten sa však objavuje po pohlavnom styku, keď sa ejakulát dostane s pošvovým prostredím. Bolesti ani svrbenie zvyčajne nebývajú prítomné.
  • Ochorenie, ktoré spôsobuje trichomonas vaginalis, sa vyznačuje žltkavým, speneným výtokom, prítomné môže byť pálenie.
  • Veľmi nepríjemná a bolestivá je genitálna forma herpes simplex, pretože na genitáliách sa objavujú pomerne bolestivé pľuzgieriky, prítomný je hojnejší výtok.

Spomenuli sme len najčastejších pôvodcov ochorení. Jasnú príčinu výtoku určí až lekár a v prípade potreby naordinuje aj zodpovedajúcu liečbu. Žiadne z týchto ochorení nemožno podceňovať, pretože zápal môže skomplikovať priebeh tehotenstva, pôrodu a ohrozený môže byť aj plod.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: