Fámy a pravdy o našom ženstve: Výtok je prirodzený

MUDr. Zuzana Petrovičová | 28. júl 2021
Výtok, kedy je nebezpečný?

Mnoho žien rieši akúkoľvek (aj prirodzenú) nepohodu svojho intímneho prostredia výplachmi. Takže ich robia pričasto a najmä neodôvodnene.

Mnoho žien dostatočne nepozná svoje telo a nesprávne si vysvetlí prirodzený sekrét za čosi chorobné. Začne ho svojpomocne liečiť a práve tým si spôsobí problémy. Ako nechybovať a ponechať si citlivé intímne zdravie nám opäť prezradí gynekologička MUDr. Zuzana Petrovičová. 

Okrem hormonálnych porúch sa ambulantný gynekológ najčastejšie stretáva so zápalovými ochoreniami pohlavných orgánov. Mnohokrát však žena aj normálnu pošvovú sekréciu hodnotí ako prejav ochorenia, snaží sa tento fyziologický prejav liečiť, hoci si žiadnu liečbu nevyžaduje. Preto by som sa chcela venovať problematike normálneho pošvového sekrétu a pomôcť ženám zorientovať sa v tejto oblasti, vysvetliť im rozdiel medzi  normálnym sekrétom pošvy a chorobným výtokom. 

Kedy ku gynekológovi áno a kedy nie? 

Chorobný výtok vyžaduje návštevu gynekológa, na rozdiel od normálneho sekrétu, ktorý je fyziologický a liečbu nepotrebuje. Treba si však uvedomiť, že zdravá pošva plodnej ženy nie je suchá. Subjektívny pocit vlhkosti je pre ženu znakom zdravého intímneho prostredia.  Suchosť je, naopak, chorobným prejavom, tej treba venovať pozornosť a liečiť ju.

Za normálnych okolností sa v pošve nachádza tekutina – sekrét skladajúci sa z hlienu, ktorý produkujú bunky kanála hrdla maternice, odlúpených buniek pošvovej sliznice a transsudátu. Transsudát je tekutina, ktorá sa do pošvy dostáva presakovaním z okolia a jej  množstvo závisí od prekrvenia sliznice  pošvy. Sliznica pošvy nemá žliazky, ktoré by túto tekutinu produkovali.

Denne sa v zdravej pošve  vytvorí 3 – 5 gramov takéhoto transsudátu. Jeho množstvo závisí aj od fázy menštruačného cyklu, začína sa zvyšovať po menštruácii a najvyššia produkcia je v období ovulácie.

To znamená, že dva týždne z obdobia 4 týždňov priemerného menštruačného cyklu má žena zvýšený pocit sekrétu, pričom sa nejedná o chorobný výtok. Transsudát, keďže obsahuje aj imunoglobulíny, patrí k slizničnému imunitnému systému riadenému estrogénmi. Preto je absolútne nežiaduce tento sekrét liečiť – vyplachovať alebo používať lokálne lieky na jeho odstránenie.

Hormón estrogén okrem tvorby transsudátu potrebného na ochranu pošvovej sliznice podporuje aj tvorbu kyslého – t. j. zdravého prostredia v pošvovom priestore. Pod jeho vplyvom sa v bunkách sliznice pošvy tvorí glykogén, ktorý sa štiepi na cukry a tie sa potom menia na kyselinu mliečnu, ktorá v pošve udržuje kyslé prostredie a podporuje rast laktobacilov – mikroorganizmov udržiavajúcich čistotu pošvy. 

Aj u zdravej ženy bez problémov sa v pošve vyskytujú rôzne baktérie. Ak v nej  prevládajú laktobacily, nespôsobia tieto baktérie žiadne prejavy zápalu, netreba ich liečiť, ani iným spôsobom odstraňovať. Treba si uvedomiť, že sa nesnažíme liečiť baktériu, ale problém, samozrejme vtedy, ak u ženy nastane.

Čiže – belavú tekutinu, bez zápachu, prejavov zápalu a bez svrbenia netreba pokladať za prejav choroby pošvy, netreba ju liečiť, netreba robiť  výplachy pošvy, ani aplikovať žiadne lokálne lieky. 

S výplachmi to nepreháňajte!

Mnoho dám však rieši akúkoľvek (aj prirodzenú) nepohodu svojho intímneho prostredia výplachmi. Takže ich robia pričasto a najmä neodôvodnene. To ale nevedie k zlepšeniu prípadného problému, pretože výplachy narušia prirodzenú rovnováhu bakteriálneho pošvového prostredia. Odstránia sa tak nielen baktérie nachádzajúce sa v pošve, ale aj laktobacily, a práve tým dôjde k poruche rovnováhy pošvového prostredia.

Ak sa robia výplachy pričasto, nemá pošvové prostredie čas sa upraviť, nedochádza k pomnoženiu laktobacilov  a problém ženy sa prehlbuje. Samozrejme, v odôvodnených prípadoch pri zápaloch vedie výplach k úľave, k upokojeniu zapálenej sliznice pošvy a zmierneniu svrbenia. Preto má výplach význam pri zápaloch pošvy, kedy znižuje objem choroboplodných baktérií a vytvorí vhodný terén na nasledujúcu liečbu. 

Na rozdiel od sekrécie pošvy, výtok je prejavom ochorenia pošvy. Výtok spôsobuje u ženy nepohodu, prejavuje sa zápachom, svrbením, začervenaním, žena nemôže mať pomer a má veľmi nepríjemné pocity. Najčastejšie je prejavom zápalového ochorenia pošvy. V takomto prípade je potrebné zistiť príčinu problému, identifikovať vyvolávajúci mikroorganizmus a začať adekvátnu liečbu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: