Fámy a pravdy o našom ženstve: gynekologické zápaly

MUDr. Zuzana Petrovičová | 28. júl 2017
Fámy a pravdy o našom ženstve: gynekologické zápaly

Viete o tom, že nie za každým svrbením sa skrýva mykóza? Že liečba voľnopredajnými antimykotikami nie vždy účinkuje a ich nevhodným používaním si môžete spôsobiť chronický zápal, ktorý sa veľmi ťažko lieči?

Kvasinková infekcia v tehotenstve

Ako to teda so zápalmi a mykózami mi je, objasní nám na týchto stránkach gynekologička MUDr. Zuzana Petrovičová.

Dôležitý orgán ženského tela: základné informácie o pošve

Patrí k dôležitým orgánom ženského reprodukčného systému. V živote ženy zohráva významnú úlohu, či už z pohľadu sexuálneho alebo reprodukčného.

Je potrebná na to, aby žena mohla prirodzenou cestou splodiť dieťa a takisto prirodzenou cestou ho aj porodiť. Máloktorá žena si však uvedomuje veľký význam pošvy ako spojenia medzi vonkajšími a vnútornými pohlavnými orgánmi. Práve pre toto je jej čistota a zdravie také dôležité.

Taktiež nie je medzi ženami známe, že sliznica pošvy je súčasťou prirodzenej bariéry jej imunitného systému. Sliznica pošvy ako súčasť systému slizničnej imunity nie je sterilná.

Je osídlená veľmi bohatou mikroflórou, to znamená množstvom mikroorganizmov nevyhnutných na udržanie zdravia a čistoty pošvy.

Táto mikroflóra s aktívnou úlohou rôznych kmeňov laktobacilov zabezpečuje odolnosť pošvového prostredia. A práve zníženie počtu laktobacilov, alebo ich vymiznutie, je najdôležitejší faktor vzniku infekcie.

Zvýšenie počtu laktobacilov sa dá zabezpečiť vhodnými voľnopredajnými prípravkami obsahujúcimi laktobacily, ktoré sa v pošve prirodzene vyskytujú a sú schopné produkovať kyselinu mliečnu na udržanie kyslého pH pošvy.

Ďalším spôsobom, ako podporiť namnoženie v pošve prítomných laktobacilov, je aplikácia voľnopredajného gélu s prítomnosťou glykogénu, ktorý predstavuje substrát pre laktobacily na tvorbu kyseliny mliečnej.

Takisto aplikácia tampónov s lyofilizovanými laktobacilmi, ktoré sa uvoľňujú po 90 minútach po aplikácii, predstavuje spôsob, ako do pošvy potrebné laktobacily dostať.

POZOR, nie každý laktobacil je však vhodný! Tradované používanie bio jogurtov sem určite nepatrí. Laktobacily prítomné v bio jogurtoch totiž nie sú schopné v pošvovom prostredí prežiť, takže vám neprinesú želaný efekt.

Prečítajte si: Mykózy v lete a počas tehotenstva. Ktorým situáciám je lepšie sa vyhnúť?

Prečo ženy trápia zápaly pošvy?

Ak sa rovnováha pošvového prostredia naruší, vzniká infekcia, ktorá sa do pošvy dostane zvonku (pohlavnou cestou) alebo zmenou prostredia pošvy, čiže premnožením mikroorganizmov, ktoré sa v nej bežne nachádzajú aj v čase, keď žena nemá problém.

Zápal pošvy často vzniká ako dôsledok prenesenia infekcie od partnera tým, že sa žena pri pohlavnom styku infikuje pohlavnou cestou prenosnými baktériami, vírusmi alebo protozoami.

Medzi najčastejšie bakteriálne infekcie patria infekcie baktériami Ureaplazma urealyticum, Mycoplasma hominis, Chlamydia trachomatis a Neisseria gonorrhoe.

Najčastejšie vírusové infekcie sú human papilloma  virus a herpes simplex vírus 1 a 2. K protozoálnym infekciám patrí infekcia Trichomomas vaginalis.

Po takejto infekcii vznikne reakcia pošvy so všetkými prejavmi zápalu – začervenanie sliznice, zápach, presiaknutie sliznice (zápalom podmienené zvýšené prekrvenie sliznice).

Žene pohlavný styk  spôsobuje nepríjemné pocity až bolesť. Je samozrejmé, že takúto formu infekcie žena samoliečiteľstvom nezvládne a je nevyhnutná návšteva u gynekológa, ktorý na základe kultivácie stanoví diagnózu a následnú vhodnú antibiotickú liečbu všetkých sexuálnych partnerov v zodpovedajúcej dávke i dĺžke.

Až potom nasleduje úprava pošvového prostredia voľnopredajnými prípravkami na zvýšenie osídlenia pošvy laktobacilmi.

Ďalší spôsob, akým môže vzniknúť zápal pošvy, je porucha tohto prostredia vplyvom rôznych vonkajších alebo vnútorných faktorov (pohlavný styk, prechladnutie ženy, časté používanie agresívnych výplachov pošvy, aplikácia nevhodných dezinfekčných prostriedkov do pošvy a pod.).

Pod vplyvom takýchto faktorov dôjde k množeniu mikroorganizmov, ktoré sa síce v pošve vyskytujú, ale v malom množstve nie sú schopné vyvolať prejavy zápalu.

Premnoženie týchto mikroorganizmov, či už črevných alebo kvasiniek, vedie k poklesu množstva laktobacilov, a tým vznikne porucha pošvovej rovnováhy. Aj v tomto prípade by žena mala navštíviť lekára, ktorý odhalí príčinu jej problémov.

Gynekologický zápal netreba podceňovať

Ako správne používať antimykotiká?

Ak žena cíti, že sa „tam dolu“ čosi deje a má nepríjemné pocity, mala by k samoliečiteľstvu pristúpiť len vtedy, ak je u nej vylúčená zápalová infekcia pohlavne prenosných ochorení.

Určite by ako prvú voľbu nemala používať voľnopredajné antimykotiká. Tie pomôžu iba tým ženám, u ktorých ide o mykotické ochorenie. Ale ženám s bakteriálnou vaginózou stav zhoršia.

Ak si chce žena najprv pomôcť sama a až po neúspechu tejto liečby hodlá navštíviť gynekológa, ako prvé by sa mala snažiť o úpravu pošvového prostredia zvýšením osídlenia laktobacilárnej flóry. Prvou voľbou by preto mali byť preparáty na zvýšenie a premnoženie laktobacilov.

Znamená svrbenie pošvy vždy mykózu?

Treba si uvedomiť, že základným prejavom každého zápalu pošvy sú pocity nepohody a pocit svrbenia. Iba na základe pocitu svrbenia sa však nedá určiť, čo je zodpovedné za zápalové ochorenie pošvy, aký mikroorganizmus zápal spôsobil a akú liečbu je potrebné začať.

Zakorenený mýtus, že každé svrbenie spôsobuje mykóza, sa nezakladá na pravde. Podstatne častejšou príčinou narušenia prostredia pošvy je bakteriálna vaginóza, s ktorou sa stretávame trojnásobne častejšie ako s mykózou a liečba antimykotikami na ňu neúčinkuje!

Jediné, čo si žena neadekvátnou liečbou môže navodiť, je chronický zápal pošvy, ktorý sa veľmi ťažko lieči. Mnohé ženy práve tým, že používajú voľnopredajné antimykotiká na liečbu každého svrbenia pošvy, si vytvárajú poruchy pošvového prostredia, ktoré neskôr nereaguje na vhodnú liečbu.

Ak si chce žena pomôcť a odstrániť nepríjemné pocity, v prvom rade by si mala aplikovať preparát, ktorý zvýši počet laktobacilov a vytvorí vhodné prostredie na ich premnoženie, nie prvoplánovo aplikovať do pošvy antimykotikum, ktoré pomôže iba v prípade, že sa jedná o kvasinkovú infekciu.

Gynekologické zápaly v detstve

Lekár radí: Čo všetko treba vedieť o menštruačnom cykle

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: