Tehotná vegetariánka: TOTO by mal obsahovať váš jedálniček

Ing. Katarína Chomová | 7. august 2020
Vegetariánstvo a tehotenstvo

Čo s vegetariánstvom počas tehotenstva?

Vegetariánstvo je čoraz populárnejšou a dostupnejšou formou stravovania. Čo však keď sa žena vegetariánka rozhodne otehotnieť, načo si dať pozor a ako sa pripraviť na rôzne nástrahy poradí Ing. Katarína Chomová výživová poradkyňa NUTRIADAPT - Weight Management Clinic.

Nutričné potreby ženy vzrastú počas tehotenstva dvoj až trojnásobne a to hlavne v období od štvrtého mesiaca tehotenstva.

Matky vegetariánky to majú o niečo komplikovanejšie a vo všeobecnosti svoj jedálniček by mali priebežne konzultovať s odborníkom na výživu, pretože prípadná nedostatočná výživa matky môže mať fatálne dôsledky pre plod.

Vegetarianstvo v tehotenstve
Prečítajte si tiež:

Vegetarianstvo v tehotenstve

Stravovací plán pre budúce mamy - vegatariánky

Mnoho expertov z oblasti výživy sa bez okolkov zhoduje, že je potrebné užívať tehotenské vitamíny. Aby sa dodržal dostatočný a vyvážený príjem živín je bez pochyby potrebné dodržiavať správne nastavený stravovací plán, ktorý je však iný ako u tehotnej nevegetariánky. On zabezpečí, že  Vášmu dieťatku nebude nič chýbať počas celých 9 mesiacov a následne aj v období dojčenia, kedy je plne závislé na výžive, ktorú dostane od matky. 

  • Počas tehotenstva je základom dostatočný prísun kyseliny listovej

Funguje ako prevencia niektorých vrodených vývojových chýb plodu. Jej primárnym zdrojom je listová zelenina, predovšetkým špenát, no nemálo užitočným zdrojom sú napríklad aj brokolica či fazuľa. 

  • Dôležitá v období tehotenstva je hladina vitamínu B12.

Jeho primárnym zdrojom je síce mäso, no budúce mamičky vegetariánky, nebudú mať problém získať dostatočné množstvo kobalamínu z ostatných živočíšnych zdrojov - rýb, vajec a mliečnych výrobkov. Náročnejšie je to v prípade matiek stravujúcich sa vegánsky, pretože lahôdkové droždie alebo morské riasy, ovplyvňujú hladinu vitamínu B12 len nevýrazne. 

  • Pre vývoj plodu má obrovský význam aj dostatočný príjem esenciálnych mastných kyselín, hlavne omega 3.

Ak mamičky nekonzumujú ryby, mali by dbať na zvýšený prísun olejov, ktoré esenciálne mastné kyseliny obsahujú, prípadne si nedostatok kompenzovať pravidelným používaním dovýživy. 

  • V strave tehotných žien rozhodne nesmie chýbať dostatočné množstvo železa.

Pri jeho dlhodobom nedostatku hrozí predčasný pôrod, alebo nízka pôrodná hmotnosť dieťatka. Vstrebateľnosť železa sa zvyšuje súčasným príjmom vitamínu C. Vhodné je preto napríklad skonzumované strukoviny následne doplniť dezertom v podobe kúska ovocia.

  • A na záver, mamičky vegetariánky, venujte pozornosť aj dostatočnému príjmu bielkovín.

Dostatok tejto makroživiny sme schopní prijať aj z rastlinnej ríše. Je však potrebné dohliadnuť na dostatočný príjem strukovín, rias, orechov, semienok. Ďalej listovej zeleniny a kvalitných obilnín ako sú pohánka, pšeno a ryža.

V moderných prístupoch k výžive sa odporúča konzumovať pravidelne pseudoobilninu quinou, ktorá je bohatým zdrojom nielen bielkovín, ale i mnohých mikroživín vrátane železa. Ak si nie ste isté či váš jedálniček obsahuje všetko potrebné, využite možnosť konzultácie v jednej z našich 20. kliník v rámci celej SR. 

Teší nás, že sa Vám článok páčil a prečítali ste ho až dokonca. Ako odmenu, sme Vám odomkli prémiovú výhodu klubu Mama a ja a to 45 minútovú konzultáciu s výživovým špecialistom NUTRIADAPT v hodnote 35€ zadarmo. Aktivujete ju kliknutím na: Chcem využiť odmenu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: